Vilniečiai įsiutę: didmaišių surinkėjai kiemus pavertė purvynais

Savivaldybė daugiabučių gyventojams įsiūlė 3 tūkst. didmaišių, tačiau nepagalvojo, kad jie bus paliekami kiemų viduryje, o juos išvežantys sunkvežimiai ratais išmals veją.

Subačiaus gatvėje lapų išvežti atvykęs sunkvežimis purvynu pavertė visą kiemą. 
Subačiaus gatvėje lapų išvežti atvykęs sunkvežimis purvynu pavertė visą kiemą. 
Šešuolių gatvėje išmaltas tik vejos pakraštys – nereikėjo važiuoti giliai į kiemą.
Šešuolių gatvėje išmaltas tik vejos pakraštys – nereikėjo važiuoti giliai į kiemą.
 Justiniškėse pievoje liko traktoriaus įspaustos ratų žymės
 Justiniškėse pievoje liko traktoriaus įspaustos ratų žymės
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-11-15 14:06

2,7 tūkst. didmaišių rudeniniams lapams ir žaliosioms atliekoms šiemet pirmą kartą vilniečiams išdalijo seniūnijų darbuotojai.

Nemažai didmaišių, kuriuose sukrautos atliekos kompostui gaminti, jau iškeliavo iš daugiabučių kiemų. Bet tada pasipylė skundai, mat gyventojai, skirtingai nei kiemsargiai, nenumatė, kad atvažiuos didžiuliai sunkvežimiai ir didmaišius paliks ne prie gatvių, o kiemų viduryje.

Tikina, kad veją saugo

Vienas tokių pavyzdžių – Subačiaus gatvės kiemas, apsuptas kelių daugiabučių. Iš jų gyventojų savivaldybė sulaukė jau keturių skundų dėl suniokotos vejos, nes vienas didmaišių buvo paliktas kiemo viduryje.

„Visada stengiamės kaip galima labiau saugoti veją ir padarytą žalą ištaisome. Atsižvelgsime į patarimus, papildomai informuosime darbuotojus“, – žadėjo bendrovės „Mano aplinka“ atstovas Mindaugas Gumauskas.

Didmaišius vilniečiams savivaldybė pradėjo dalyti rudens pradžioje, nes žaliųjų atliekų negalima mesti į bendrųjų atliekų konteinerius ar palikti bet kur kiemuose.

Tinka tik žaliosios atliekos

Žaliosioms atliekoms šį rudenį iš viso buvo paruošta per 2,7 tūkst. didmaišių.

Savivaldybės Energetikos skyriaus patarėja Jūratė Visackaitė sakė, kad į didmaišius galima mesti medžių lapus, nupjautą žolę, gėles, piktžoles, nugenėtas susmulkintas medžių ir krūmų šakas, medžių žievę, pjuvenas, drožles, skiedras. Į žaliųjų atliekų maišus negalima krauti popieriaus, plastiko, kitų atliekų.

Deginti šių atliekų negalima, nes tai kelia pavojų aplinkai. Gresia ir bauda. Jų taip pat negalima maišyti su kitomis buitinėmis atliekomis, nes ima pūti, teršia dirvožemį, vandenį, susidaro palankios sąlygos infekcijoms plisti ir virusų sukėlėjams daugintis.

Gaminamas kompostas

Pernai per sezoną, kuris trunka kone tris mėnesius, buvo surinkta daugiau kaip 7 tūkst. tonų lapų.

Jie taip pat buvo surenkami į specialius didmaišius, tik šį darbą atliko aplinkos tvarkytojai. Lapai buvo vežami į bendrovių „Biastra plius“ ir „Juknevičiaus kompostas“ kompostavimo aikšteles.

Surinkti lapai panaudojami kompostui gaminti. Jis – puiki trąša, naudojama augalams tręšti, nederlingoms dirvoms kultūrinti.

Kompostas ne tiktai papildo dirvožemį maistingosiomis medžiagomis, bet ir gerina jo struktūrą: dirvožemis tampa puresnis – į jį lengviau patenka oras, ilgiau laikosi drėgmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.