Dėl naftos išsiliejimo prie Mauricijaus laivo kapitonui skirta kalėjimo bausmė

Krovininio laivo, kuris prie Mauricijaus krantų užplaukė ant koralinio rifo ir sukėlė didžiausią šio Indijos vandenyno salų valstybės ekologinę katastrofą, kapitonui bei jo padėjėjui pirmadienį buvo skirtos metų ir aštuonių mėnesių įkalinimo bausmės.

„MV Wakashio“ avarija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„MV Wakashio“ avarija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2021, 3:57 PM

„Teismas atsižvelgė į faktą, kad abu atsakovai pripažino kaltę ir atsiprašė. Paskirta bausmė yra 20 mėnesių įkalinimo“, – sakė teisėja Ida Dookhy Rambarrun.

2020 metų liepos 25-ąją Japonijos įmonėms priklausęs balkeris „MV Wakashio“, plaukiojęs su Panamos vėliava ir gabenęs 4 tūkst. t degalų, užplaukė ant koralinio rifo, o po daugiau kaip savaitės iš jo ėmė lietis degalai, sukeldami pavojų saugomam jūrų parkui su mangrovių miškais ir nykstančiomis rūšimis.

Kol vyriausybė paskelbė skubų pagalbos prašymą tarptautinei bendrijai, degalų dėmė pasiekė krantus ir užteršė trapias mangrovių bei koralinių rifų ekosistemas. Iš viso išsiliejo per 1 tūkst. t degalų.

Laivo kapitonas Sunilas Kumaras Nandeshwaras, kurio kaltę Mauricijaus sostinės Port Luiso teismas pripažino praėjusią savaitę, prisipažino gėręs per laive surengtą vakarėlį.

Jis ir jo padėjėjas Hitihanillage Subhoda Janendra Tilakaratna buvo nuteisti dėl „pavojaus laivybai sukėlimo“.

„Kapitonas ir jo dešinioji ranka buvo neatsakingi ir deramai nevykdė savo „navigacinių pareigų“, – pirmadienį sakė teisėja.

„MV Wakashio“ plaukė iš Singapūro į Braziliją, bet, smarkiai nukrypęs nuo kurso, užplaukė ant rifo prie pietrytinių Mauricijaus krantų.

Šalinti ekologinės katastrofos padarinius padėjo pakrantes valiusi savanorių armija. Naftos išsiliejimas jaunavedžių ir turistų pamėgtam, nuo turizmo labai priklausomam Mauricijui taip pat buvo ekonominė katastrofa.

„MV Wakashio“ avarija buvo beprecedentė 1,3 mln. gyventojų turinčiam Mauricijui, kur daug žmonių pragyvena iš turizmo ir žvejybos. Po avarijos dešimtys tūkstančių žmonių protestavo dėl vyriausybės veiksmų reaguojant į šią krizę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.