Atliekų tvarkymo centras: iš „NEG Recycling“ perimama įranga Šiauliuose – sugadinta

Komunalinių atliekų iš viso Šiaulių regiono nuo šeštadienio nebepriimanti bendrovė „NEG Recycling“ mechaninio biologinio apdorojimo įrenginius teismo sprendimu perdavė Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui. Pastarasis teigia, kad įrenginiai kol kas negali būti naudojami, nes yra sugadinti.

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras teigia, kad įrenginiai kol kas negali būti naudojami, nes yra sugadinti.<br>V.Kapočiaus asociatyvi nuotr.
Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras teigia, kad įrenginiai kol kas negali būti naudojami, nes yra sugadinti.<br>V.Kapočiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2022, 4:35 PM

Bendrovė „NEG Recycling“ BNS informavo, kad įvykdė pirmadienį priimtą Šiaulių apygardos teismo sprendimą, pagal kurį centras gali vienašališkai nutraukti su ja sutartį ir perimti Jurgeliškių kaime šalia Šiaulių esančius įrenginius.

„Operatorius kviečia nedelsiant perimti įrenginius, kadangi neturi nei teisės, nei teisinės pareigos juos valdyti“, – rašoma „NEG Recycling“ pranešime centrui, jo steigėjams, Aplinkos ir Vidaus reikalų ministerijoms bei Aplinkos apsaugos departamentui.

Rašte, kurio kopiją turi BNS, sausio 25-oji nurodoma įrangos perdavimo data, taip pat informuojama, jog įrengimai šiuo metu yra remontuojami, o darbus planuojama baigti sausio 25-ąją.

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Žilvinas Šilgalis sako, kad įrengimai bus perimti kuo greičiau, tačiau neaišku, kada bus galima pradėti juos naudoti, nes įranga yra techniškai netvarkinga.

„Įranga sugadinta, teritorija pilna mišrių neapdorotų atliekų. Pasikvietėme specialistus, įvertinsime ir tik tada bus galima pasakyti, kada viskas veiks“, – antradienį BNS sakė centro vadovas.

Pirmadienį teismas leido centrui vienašališkai nutraukti sutartį su „NEG Recycling“. Pastaroji šeštadienį ryte sustabdė atliekų priėmimą argumentuodama tuo, kad Šiaulių regiono atliekų centras jai už suteiktas paslaugas skolingas apie 500 tūkst. eurų. Dėl to dalis šiukšlių į sąvartyną nuo pirmadienio vežamos neišrūšiuotos, taip, anot Aplinkos ministerijos, pažeidžiant teisės aktus.

Anot Ž.Šilgalio, kol įrengimai pradės veikti, neišrūšiuotos atliekos ir toliau bus vežamos į sąvartyną ir ten laikomos, nors tai yra pažeidimas.

„Nėra kito pasirinkimo. Mes tų atliekų nesuvalgysime, nepaliksime po gyventojų langais. Net teismas pasisakė, kad tokiomis aplinkybėmis tai normalus žingsnis, nes alternatyvos nėra. Ministerija neturėtų mūsų gąsdinti, visos institucijos, o ministerija pirmiausia, turėtų stoti į viešojo intereso pusę“, – kalbėjo Ž.Šilgalis.

Aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė pirmadienį BNS sakė, kad Aplinkos apsaugos departamentas pradėjo tyrimą dėl galimo „NEG Recycling“ aplinkosaugos taisyklių pažeidimo, tokių pačių veiksmų planuojama imtis ir centro atžvilgiu.

Bendrovės ir Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro sutartis galiojo nuo 2013 metų gruodžio, pagal ją į įrengimus vežamos atliekos turi būti išrūšiuojamos ir tik vėliau vežamos į sąvartyną ar termofikacinę jėgainę. Operatoriaus teigimu, kasdien čia priimama maždaug 200 tonų šiukšlių.

Centras praėjusių metų pavasarį nutarė atsisakyti bendrovės paslaugų dėl neva netinkamos jų kokybės, dėl to abi pusės bylinėjasi. „NEG Recycling“ pirmadienį paskelbtą Šiaulių apygardos teismo sprendimą žada skųsti.

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras aptarnauja apie 260 tūkst. gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.