Prie Peru krantų – naujas naftos išsiliejimas

Prie Peru krantų įvyko naujas naftos išsiliejimas, šaliai dar nespėjus pašalinti prieš 10 dienų įvykusio didelio naftos išsiliejimo padarinių. Nafta išsiliejo po vandeniu tiesiant naftos perdirbimo gamyklos vamzdį, trečiadienį pranešė vyriausybė.

 Prie Peru krantų – naujas naftos išsiliejimas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prie Peru krantų – naujas naftos išsiliejimas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2022, 6:49 PM

Išsiliejimas įvyko antradienį „La Pampilla“ naftos perdirbimo gamyklai, priklausančiai Ispanijos energetikos milžinei „Repsol“, vykdant darbus, pranešė Aplinkos ministerija. Bendrovė tai neigia. Kiek litrų išsiliejo, nenurodoma.

Vėlai antradienį, likus kelioms valandoms iki valdžios institucijų pranešimo apie naują nutekėjimą, „Repsol“ paneigė, kad toks nutekėjimas buvo. „Mes atmetame antrąjį naftos išsiliejimą. Įspėjame gyventojus dėl melagingos informacijos platinimo“, – savo tinklalapyje parašė „Repsol Peru“. Tačiau Peru karinio jūrų laivyno pranešime teigiama, kad antradienį per pirmojo išsiliejimo paveiktos zonos stebėjimo skrydį šalia naftotiekio pastebėta „naftinga dėmė“.

Pirmasis išsiliejimas įvyko sausio 15 d., kai tanklaivis iškrovė naftą toje pačioje naftos perdirbimo gamykloje Ventaniljoje, už 30 kilometrų į šiaurę nuo Limos, ir į vandenyną išsiliejo 6 tūkst. barelių. „Repsol“ teigė, kad tanklaiviui smogė cunamio, kilusio po didžiulio ugnikalnio išsiveržimo Tongoje, bangos. Peru vyriausybė reikalauja, kad „Repsol“ atlygintų žalą, tačiau Ispanijos bendrovė savo atsakomybę neigia sakydama, kad jūrų tarnybos neįspėjo apie didžiules bangas po išsiveržimo Tongoje.

Naujas išsiliejimas įvyko šimtams savanorių ir samdomų darbuotojų dedant visas pastangas išvalyti paplūdimius po pirmojo išsiliejimo iš tanklaivio „Mare Doricum“, plaukiojančio su Italijos vėliava. Peru paskelbė nepaprastąją padėtį, kai tada į jūrą išsiliejo beveik 1,2 mln. litrų žalios naftos. Aplinkos ministerija sekmadienį pranešė, kad nukentėjo daugiau nei 180 hektarų – tai prilygsta maždaug 270 futbolo stadionų – pakrantės ir 713 hektarų jūroje, kai išsiliejusią naftą paskleidė jūros srovės. Žuvo daugybė paukščių ir jūrų būtybių, nukentėjo turizmo ir žvejybos pramonė, o Sveikatos apsaugos ministerija perspėjo žmones neiti į mažiausiai 21 paveiktą paplūdimį.

Beveik kasdien nuo išsiliejimo nukentėjusiuose paplūdimiuose protestuoja dešimtys žvejų, kuriems neleidžiama išplaukti į jūrą, ir jie negali sudurti galo su galu.

Šalies kirpyklos siūlo nemokamą plaukų kirpimą, kad surinktų plaukų, padedančių sugerti naftą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.