Rūšiavimas bus paprastesnis: Lietuva remsis Danijos atliekų tvarkymo pavyzdžiu

Per penkiolika visuotinių švarinimosi talkų metų, kurias organizuoja visuomeninė organizacija „Mes darom“, išaugo nauja karta. Platus visuomeninis judėjimas daugeliui žmonių pakeitė požiūrį į aplinką, šiukšlių ir atliekų rinkimą, jų rūšiavimą.

VŠĮ „Mes darom“ vadovė Toma Buivydaitė sako, kad daugeliui žmonių švari aplinka tapo būtinybe, o atliekų ir šiukšlių rūšiavimas kasdieniu poreikiu.<br>D.Umbraso nuotr. 
VŠĮ „Mes darom“ vadovė Toma Buivydaitė sako, kad daugeliui žmonių švari aplinka tapo būtinybe, o atliekų ir šiukšlių rūšiavimas kasdieniu poreikiu.<br>D.Umbraso nuotr. 
Toma Buivydaitė.<br>Organizatorių nuotr.
Toma Buivydaitė.<br>Organizatorių nuotr.
VŠĮ „Mes darom“ vadovė Toma Buivydaitė sako, kad daugeliui žmonių švari aplinka tapo būtinybe, o atliekų ir šiukšlių rūšiavimas kasdieniu poreikiu.<br>T.Bauro nuotr.
VŠĮ „Mes darom“ vadovė Toma Buivydaitė sako, kad daugeliui žmonių švari aplinka tapo būtinybe, o atliekų ir šiukšlių rūšiavimas kasdieniu poreikiu.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 22, 2022, 5:39 PM, atnaujinta Apr 23, 2022, 11:32 AM

VŠĮ „Mes darom“ vadovė Toma Buivydaitė sako, kad daugeliui žmonių švari aplinka tapo būtinybe, o atliekų ir šiukšlių rūšiavimas kasdieniu poreikiu.

„Suprantama ir aiški informacija, švietimas apie šiukšlių rūšiavimą svariai prisideda prie aplinkos apsaugos, kloja pamatus žiedinei ekonomikai. Prie visuomenės švietimo prisideda naujasis mūsų projektas – Atliekų ženklinimas specialiais ženklais – piktogramomis.

Patirties sėmėmis iš kolegų Danijoje. Mūsų komanda bei atliekų ženklinimo sistemos projekto partneriai susipažino dar prieš savaitę su danų patirtimi susipažino lankydamiesi Bornholmo saloje. Jau keturi metai, kai danai visas šiukšles rūšiuoja ir palieka specialiose piktogramomis pažymėtuose konteineriuose. Tai labai patogi, ir visiems suprantama, paprasta atliekų ženklinimo sistema“, – teigia T.Buivydaitė.

Danijos Bornholmo sala, kurioje gyvena 40 000 gyventojų, siekia ypač ambicingo tikslo – iki 2032 -ųjų metų tapti sala be šiukšlių. Atliekas bei šiukšles tvarkančios BOFA organizacijos vadovas Jensas Hjulas Nielsenas sako, kad tokius svarbius tikslus galima įgyvendinti susitarus su salos gyventojais, gavus politikų ir verslininkų pritarimą.

„Tai galime pasiekti tik tada, jeigu visos atliekos ir šiukšlės bus išrūšiuotos ir sudėtos į specialiais ženklais pažymėtus konteinerius. Išrūšiuotas šiukšles mes perdirbame, sudeginame – pasigaminame elektros energijos, šilumos, arba panaudojame kompostui“, – tvirtina BOFA vadovas Jensas Hjulas Nielsenas.

Įgyvendinant ambicingą Bornholmo salos planą – visas atliekas panaudoti arba perdirbti, ypač palaiko mokyklos. Rūšiuoti atliekas ir jas palikti specialiais ženklais pažymėtuose konteineriuose mokytojai moko vaikus, pastarieji apie tai papasakoja tėvams. Ypač svarbu surinkti visas plastiko atliekas, kurio dabar randam visur. Nedidelė Danijos Bornholmo sala yra lyg mažas mūsų planetos modelis, todėl jos gyventojai rūpinasi švaria aplinka ir tvarumu, protingu bei taupiu resursų panaudojimu.

Danijos nacionalinė atliekų piktogramų sistema buvo sukurta 2016 m. Šiuo metu ji naudojama daugumoje Danijos savivaldybių, taip pat Švedijoje, o artimiausiu metu turėtų pradėti veikti Suomijoje, Norvegijoje ir Islandijoje.

„Per penkiolika akcijos „Mes darom“ metų šiukšlių ir atliekų viešosiose vietose ženkliai sumažėjo, tačiau lėtai keičiasi gyventojų supratimas apie atliekų tvarkymą. Šiais metais visi akcijos dalyviai surinktas šiukšles turės išrūšiuoti ir patys atvežti į atliekų tvarkymo centrus.

Mes siekiame, kad talkos dalyviai plėstų savo žinias rūšiuodami atliekas, žinotų kada ir kur dirba atliekų tvarkymo centrai, kokie reikalavimai taikomi atvežtoms atliekoms, kaip jos ženklinamos. Mūsų misija – šviesti, burti, kurti ir atkurti. Daugiau informacijos apie atliekų ženklinimą galima rasti interneto svetainėje atliekuzenklinimas.lt“. – sako Toma Buivydaitė, VŠĮ „Mes darom“ vadovė.

Pirmieji Lietuvoje naujosiomis piktogramomis atliekų tvarkymo aikštelių konteinerius pažymės Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC). Jie piktogramų sistemą pradės diegti jau balandžio 26 d.

Šį visuomenės informavimo ir švietimo projektą inicijavo Šiaurės ministrų taryba kartu su vykdančiuoju parneriu VŠĮ „Mes darom“ ir Aplinkos ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.