Pastebėję žaliai nudažytą vandenį – neišsigąskite: paaiškino, kodėl taip daroma

Didžiausias centralizuotos šilumos tiekėjas Lietuvoje AB Vilniaus šilumos tinklai skuba ruoštis kitam šildymo sezonui: tikrina vamzdynų sandarumą ir atsparumą, remontuoja aptiktus šilumos trasų defektus. Dėl šių darbų vilniečiai įvairiose miesto vietose ar Neryje gali pamatyti neįprastą reginį – sodriai žalią vandenį.

Patekę į tekantį vandenį dažai gana greitai išsisklaido ir nedaro žalos gamtai.<br>Autorių nuotr. 
Patekę į tekantį vandenį dažai gana greitai išsisklaido ir nedaro žalos gamtai.<br>Autorių nuotr. 
Patekę į tekantį vandenį dažai gana greitai išsisklaido ir nedaro žalos gamtai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Patekę į tekantį vandenį dažai gana greitai išsisklaido ir nedaro žalos gamtai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Patekę į tekantį vandenį dažai gana greitai išsisklaido ir nedaro žalos gamtai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Patekę į tekantį vandenį dažai gana greitai išsisklaido ir nedaro žalos gamtai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 25, 2022, 10:16 AM

Jis nei aplinkai, nei žmonėms nepavojingas ir tėra specialiais dažais nudažytas termofikacinis vanduo, cirkuliuojantis šilumos trasose.

Kaip ir kasmet šilumos tiekėjas sostinėje iki kito šildymo sezono pradžios patikrins ir naujam šildymo sezonui paruoš beveik 750 km ilgio vamzdyną. Tikrinimai vyksta atliekant hidraulinius bandymus, o radus defektų, jie pašalinami.

Tokių darbų metu kai kuriose vietose iš vamzdynų tenka išleisti termofikacinį vandenį, kuris ir yra žalios spalvos. Verta atkreipti dėmesį, kad minėtas termofikacinis vanduo išleidžiamas į nuotekų tinklus ar Neries upę, tačiau jokio pavojaus nei žmonėms, nei aplinkai nekelia.

Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba leidžia naudoti vandenį žalia spalva nudažančią medžiagą – fluoresceiną. Tiesa, patys dažų milteliai yra oranžinės spalvos, bet įvykus reakcijai su vandeniu pažaliuoja. Patekę į tekantį vandenį gana greitai išsisklaido ir nedaro žalos gamtai.

„Vilniečiai yra pilietiški, todėl pamatę neįprastos spalvos vandenį abejingi nelieka. Vis dėlto norime nuraminti, kad tokios spalvos vandens bijoti nereikia. Jeigu mieste pamatėte tekantį žalios spalvos vandenį ir dvejojate, ar tai nėra teršalai, rekomenduojame paskambinti mūsų Klientų aptarnavimo centro telefonu 19118 – kolegos suteiks informaciją, ar toje vietoje atliekame darbus“, – sako VŠT laikinasis Perdavimo tinklo departamento direktorius Vilius Šerėnas.

Šiuos dažus naudoja ne tik energetikai, bet ir pramogų organizatoriai. Minint Šv. Patriko dieną ties Užupio tiltu Vilnelės vanduo taip pat pažaliuodavo šių dažų dėka. Tradicija miesto vandens telkinius dažyti žaliai egzistuoja ne vienoje pasaulio šaly.

Nekenksmingą medžiagą energetikai naudoja tikrinant vamzdynų, pastatų vidaus šildymo sistemų ir karšto vandens ruošimo įrenginių nesandarumus.

„Žaliai nudažytas vanduo leidžia pamatyti, ar nėra vamzdynų defektų, įtrūkimų. Tokiu būdu juos aptinkame ir operatyviai pašaliname. Atlikę visus minėtus darbus šildymo sezoną pasitinkame ramūs ir žinodami, kad klientus šiluma pasieks patikimai ir efektyviai“, – pasakoja V.Šerėnas.

Esant nesandariam karšto vandens šildytuvui, fluoresceino dažais nudažytas termofikacinis vanduo gali patekti ir į buitinius karšto vandens vartojimo prietaisus, geriamąjį vandenį. Toks termofikacinis dažytas vanduo nėra kenksmingas sveikatai, tačiau jo gerti nerekomenduojama. Pastebėjus, kad iš čiaupo bėga žalios spalvos vanduo, reikėtų nedelsiant kreiptis į namo administratorių.

Didžiausia centralizuoto šildymo bendrovė primena, kad dėl hidraulinių bandymų klientams gali būti laikinai sustabdytas karšto vandens tiekimas. Tikslų laiką, kada konkrečiame name nebus karšto vandens, galima sužinoti bendrovės internetinėje svetainėje www.chc.lt, tereikia specialiame paieškos laukelyje įvesti namo adresą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.