Ekologinė nelaimė: Kėdainių r. esantis Kruosto upelis užterštas naftos produktais

Kėdainių rajone – ekologinė nelaimė. Nedidelis, tačiau šiuo metu stipriai patvinęs Kruosto upelis užterštas naftos produktais. Ant kojų sukelti Kėdainių rajono savivaldybės civilinės saugos specialistai, aplinkosaugininkai ir ugniagesiai gelbėtojai.

 Ekologinė nelaimė: Kėdainių r. esantis Kruosto upelis užterštas naftos produktais.<br> rinkosaikste.lt/N.Laurinavičienės nuotr.
 Ekologinė nelaimė: Kėdainių r. esantis Kruosto upelis užterštas naftos produktais.<br> rinkosaikste.lt/N.Laurinavičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dimitrijus Kuprijanovas

Jun 30, 2022, 10:45 AM

Pastebėjo teršalus Teršalus vietos gyventojai pastebėjo birželio 26-osios rytą. Prieš 7 valandą jie kreipėsi į Bendrąjį pagalbos centrą ir pranešė, kad Kėdainių rajono Dotnuvos seniūnijos Beržų kaime, Kruosto gatvėje, Kruosto upelio vandens paviršiuje matyti naftos produktų.

Į įvykio vietą išskubėjo ugniagesiai gelbėtojai ir aplinkosaugininkai.

Apie įvykį informuota ir Kėdainių rajono savivaldybė. Į vietą išvyko vyriausiasis specialistas civilinei ir priešgaisrinei saugai Vladas Rimkus.

Buvo matyti

Atvykus į įvykio vietą teršalai buvo matyti plika akimi. Veiksmų imtasi nedelsiant. Penkiose upelio vietose pastatytos 9 boninės užtvaros. Naftos produktų skaidikliu nupurkšta 300 m² vandens paviršiaus.

„Taip, buvo sureaguota nedelsiant ir imtasi veiksmų. Šiuo metu mes negalime pasakyti, iš kur teršalai pateko į upelį.

Taip, kiek anksčiau kuras išsiliejo vienoje sodyboje Šlapaberžės kaime, tačiau ar šie atvejai susiję – teigti negaliu. Šiuo metu atliekamas tyrimas, aiškinasi aplinkosaugininkai. Jie ir pateiks atsakymus, ar čia iš tos sodybos kuras, ar iš kur kitur, o kol kas jokių atsakymų nėra, tad teigti nieko tikrai negalima“, – paaiškino V. Rimkus.

„Rinkos aikštės“ žiniomis, upelį ir įvykio vietą stebi Aplinkos apsaugos departamento Kauno valdybos Jonavos aplinkos apsaugos inspekcijos darbuotojai ir civilinės saugos atstovai.

Incidentas Šlapaberžėje

Priminsime skaitytojams, kad birželio 21-ąją prieš 9 valandą pagalbos centre buvo gautas pranešimas, jog Kėdainių rajono Dotnuvos seniūnijos Šlapaberžės kaime, Parko gatvėje, smarkiai pakilęs vanduo apsėmė rūsį, kur buvo trys 700 litrų pusiau užpildytos skystojo kuro statinės.

Jos nuvirto, kiek kuro išbėgo, neaišku, rūsys apsemtas, baimintasi, kad teršalų nepakliūtų į aplinką.

Visi specialistai

Į įvykio vietą buvo iškviestas Dotnuvos seniūnas, aplinkos apsaugos agentūros specialistas, Civilinės saugos skyriaus specialistas, Kėdainių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas ir ugniagesiai gelbėtojai.

Iš apsemto 11×10 m namo rūsio išsiurbta 2 m³ naftos produktais užteršto vandens, perpumpuotas į dvi 1 m³ talpos statines, mediniais kaiščiais užsandarintas šalia namo esantis lietaus drenažo šulinys, kad užterštas vanduo iš namo nepatektų į aplinką.

Kėdainių rajono savivaldybės specialistai ieško įmonės, kuri gali atlikti rūsyje likusio užteršto vandens išsiurbimo darbus.

Ekstremali situacija Kitą dieną, birželio 22-ąją, vykusiame Kėdainių rajono savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdyje, kurį sušaukė šios komisijos pirmininkas, savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius, dėl šio įvykio nutarta rajone skelbti savivaldybės lygio ekstremalią situaciją.

Toks sprendimas priimtas siekiant kuo operatyviau rasti sprendimo būdą, kaip saugiai ir greitai išvalyti apsemtą rūsį bei organizuoti užteršto vandens išvežimą ir utilizavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.