Antarktyje užfiksuotas mažiausias visų laikų jūrinio ledo plotas

Antarkties jūrinio ledo bendras plotas praeitą mėnesį buvo mažesnis nei bet kurį kitą liepos mėnesį per visą stebėjimų istoriją, pranešė padėtį per palydovus stebinti Europos Sąjungos tyrimų grupė.

Islandija.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Islandija.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Islandija.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Islandija.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 9, 2022, 5:37 PM

Stebėsenos grupė „Koperniko klimato kaitos tarnyba“ (Copernicus Climate Change Service, C3S) nustatė, kad liepą jūrinio ledo laukų Antarktyje bendras plotas buvo 1,53 mln. kv. kilometrų, tai yra apie 1,1 mln. kv. km mažesnis nei būdavo vidutiniškai liepos mėnesį 1991–2020 metais.

Liepą jūrinio ledo danga buvo mažiausia nuo stebėjimų iš palydovų pradžios prieš 44 metus. Birželį ledo plotas taip pat buvo rekordiškai mažas.

Pasak C3S, mažesnis nei vidutiniškai tą mėnesį jūrinio ledo plotas stebimas nuo vasario.

Tarnyba savo mėnesio pranešime rašo, kad Pietų vandenyne praeitą mėnesį stebėtos „didelės teritorijos, kuriose jūrinio ledo telkiniai buvo mažesni nei vidutiniškai“.

Tuo metu Arkties jūrinio ledo plotas buvo 4 proc. mažesnis nei vidutiniškai. Šis liepos rodiklis buvo 12-as mažiausias iš fiksuotų per daugiamečius stebėjimus.

Liepą kai kur Vakarų ir Šiaurės Europoje bei Jungtinėje Karalystėje buvo užregistruota karščio rekordų, o C3S nurodė, kad šis mėnuo didžiojoje žemyno dalyje buvo sausesnis nei vidutiniškai. Be to, keliose srityse buvo fiksuotas rekordiškai mažas kritulių kiekis.

„Šio sąlygos lokaliai veikia ekonomiką ir skatina gamtinių gaisrų plitimą ir intensyvėjimą“, – pažymėjo tyrėjai.

C3S nurodė, kad liepa taip pat buvo neįprastai sausa didžiojoje dalyje Šiaurės ir Pietų Amerikos, Centrinėje Azijoje ir Australijoje.

Dėl klimato kaitos ekstremalios karščių bangos ir sausros tampa vis labiau dažnėja.

„Galime tikėtis toliau matyti dažnesnius ir ilgesnius itin aukštos temperatūros laikotarpius, toliau kylant pasaulio temperatūrai“, – sakė C3S vyresnioji mokslo darbuotoja Freja Vamborg.

Tačiau tarnyba taip pat nurodė, kad praeitas mėnuo buvo drėgnesnis nei įprasta Rusijos rytuose, Kinijos šiaurėje ir plačioje juostoje nuo Rytų Afrikos iki Indijos šiaurės rytinės dalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.