Vokietija ir Lenkija Oderio upės vandenyje rado toksiškų dumblių

Oderio upėje, kurioje masinė žuvų žūtis sukėlė nuogąstavimų dėl gresiančios ekologinės katastrofos, rasta toksiškų dumblių, pirmadienį paskelbė Lenkija ir Vokietija.

 Oderio upėje, kurioje masinė žuvų žūtis sukėlė nuogąstavimų dėl gresiančios ekologinės katastrofos, rasta toksiškų dumblių<br> DPA/Scanpix nuotr.
 Oderio upėje, kurioje masinė žuvų žūtis sukėlė nuogąstavimų dėl gresiančios ekologinės katastrofos, rasta toksiškų dumblių<br> DPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-22 20:25

Nuo liepos iš upės, tekančios per abi šalis, ir jos pakrančių buvo surinkta daugiau kaip 100 tonų nugaišusių žuvų. Berlynas kaltino Varšuvą, kad ši esą laiku neinformavo apie incidentą ir nepakankamai greitai ėmėsi veiksmų.

„Tyrimas iki šiol patvirtino toksiškų dumblių (Prymnesium parvum) buvimą“, – per „Twitter“ parašė Lenkijos aplinkos viceministras Jacekas Ozdoba.

Tuo metu Vokietijos aplinkos ministerijos atstovas Andreasas Kuebleris žurnalistams sakė, kad „masinis toksiškų apysūrių vandenų dumblių suvešėjimas galėjo prisidėti prie žuvų gaišimo“.

Kita vertus, tokių dumblių veisimasis „nėra visiškai natūralus reiškinys“ ir „nebūna tokio masto... natūraliomis sąlygomis“, pridūrė A. Kuebleris, remdamasis Vokietijos Leibnizo (Leibnico) instituto ir Vienos universiteto atliktų laboratorinių tyrimų rezultatais.x

Dumbliai tikriausiai suvešėjo dėl padidėjusio vandens druskingumo, kurio „Oderyje paprastai nebūna ir kuris gali susidaryti tik dėl pramoninio nuotėkio“, sakė pareigūnas.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis kėlė prielaidą, kad incidentą galėjo nulemti cheminė tarša, bet aplinkos ministrė Anna Moskwa (Ana Moskva) praeitą savaitę tvirtino, kad „ne vienas ištirtas mėginys neparodė esant toksiškų medžiagų“.

Ji taip pat sakė, jog vyriausybė taip pat tikrina galimybę, kad incidentą lėmė natūralūs veiksniai. Anot ministrės, didesnė teršalų koncentracija ir druskingumas galėjo susidaryti nukritus upės lygiui ir smarkiai įšilus vandeniui.

A. Moskwa šeštadienį per tviterį perspėjo apie „melagienas iš Vokietijos“, neva vandenyje rasta herbicidų ir kitų pesticidų.

„Apgailestaujame, kad Lenkijos pusė priėjo prie šios išvados“, – pirmadienį sakė A. Kuebleris ir pabrėžė, kad žuvų gaišimo priežastys tebesiaiškinamos.

Oderis pastaraisiais metais buvo žinomas kaip gana švari upė. Joje paplitusios 40 vietinių rūšių žuvys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.