Statybines atliekas bandė paslėpti po žeme: teko ne tik jas iškasti, bet ir išrūšiuoti

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, gavę pranešimą apie galimą taršą Pasvalio rajone Nairių kaime, nuvyko į vietą ir nustatė, kad ekskavatoriumi buvo užkasamos su žemėmis sumaišytos nerūšiuotos nepavojingos statybinės atliekos. Taip pat rasta žemės krūvų, sumaišytų su nerūšiuotomis statybinėmis atliekomis.

Už aplinkos užteršimą didesniu kaip 5 kub. m nepavojingų atliekų kiekiu asmeniui gresia 2300–2900 eurų bauda.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Už aplinkos užteršimą didesniu kaip 5 kub. m nepavojingų atliekų kiekiu asmeniui gresia 2300–2900 eurų bauda.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aplinkos apsaugos departamentas

2023-03-22 10:03

Valstybinį žemės sklypą išsinuomojęs ūkininkas pareigūnams teigė, kad statybinės atliekos susidarė griaunant senus čia buvusios fermos pastatus.

Aplinką užteršusiam asmeniui buvo duotas privalomasis nurodymas statybines atliekas iškasti ir išrūšiuoti, neužkastas tame pačiame sklype laikomas statybines atliekas taip pat išrūšiuoti.

Tikrindami, kaip įvykdytas privalomasis nurodymas, pareigūnai išmatavo iškastas ir išrūšiuotas atliekas – nustatyta, kad buvo užkasta 29,4 kub. m mišrių statybinių ir griovimo atliekų.

Už aplinkos užteršimą didesniu kaip 5 kub. m nepavojingų atliekų kiekiu asmeniui gresia 2300–2900 eurų bauda. Taip pat už atliekų rūšiavimo reikalavimų nevykdymą arba netinkamą vykdymą – įspėjimas arba 20–80 eurų bauda.

Aplinkosaugininkai primena, kad atliekų turėtojai privalo rūšiuoti atliekas jų susidarymo vietoje atsižvelgiant į atliekų rūšį ir pobūdį, nemaišyti su kitomis atliekomis ar medžiagomis. Statybvietėje turi būti išrūšiuotos ir atskirai laikinai laikomos susidarančios komunalinės atliekos − maisto likučiai, tekstilės gaminiai, kitos buitinės ir kitokios atliekos, kurios savo pobūdžiu ar sudėtimi yra panašios į buitines atliekas.

Taip pat inertinės atliekos − betonas, plytos, keramika ir kitos atliekos, kuriose nevyksta jokie pastebimi fizikiniai, cheminiai ar biologiniai pokyčiai. Rūšiuojamos ir perdirbti ir pakartotinai naudoti tinkamos atliekos, antrinės žaliavos − pakuotės, popierius, stiklas, plastikas ir kitos tiesiogiai perdirbti tinkamos atliekos ir (ar) perdirbti ar pakartotinai naudoti tinkamos iš atliekų gautos medžiagos.

Atskiriamos turi būti ir pavojingosios atliekos − tirpikliai, dažai, klijai, dervos, jų pakuotės ir kitos kenksmingos, degios, sprogstamosios, ėsdinančios, toksiškos, sukeliančios koroziją ar turinčios kitų savybių, galinčių neigiamai įtakoti aplinką ir žmonių sveikatą bei netinkamos perdirbti atliekos (izoliacinės medžiagos, akmens vata ir kt.).

išrūšiuotos atliekos gali būti laikinai laikomos susidarymo vietoje, nemaišant jų su kitomis atliekomis ar medžiagomis, nepavojingos statybinės atliekos gali būti laikinai laikomos statybvietėje ne ilgiau kaip vienus metus nuo jų susidarymo dienos, bet ne ilgiau kaip iki statybos darbų pabaigos; išrūšiuotos atliekos turi būti perduodamos įmonėms, turinčioms teisę tvarkyti tokias atliekas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?