„Login“ maisto atliekos virs žaliąja energija: edukuoja prieš kitąmet laukiančius esminius rūšiavimo pokyčius

Kiekvienas Lietuvos gyventojas per metus išmeta apie 50 kg maisto, kuris kasmet virsta 80 tūkst. tonų maisto atliekų. Kol kas maistas dažniausiai išmetamas kartu su mišriomis atliekomis, tačiau jau nuo 2024 metų maisto ir virtuvės atliekų pirminis rūšiavimas taps privalomas. Šiemet pirmą kartą „Login“ konferencijoje įgyvendinamas maisto atliekų surinkimo projektas, skirtas informuoti lankytojus apie aplinkos taršą bei laukiančius rūšiavimo pokyčius.

„Green Genius“ biodujų jėgainė Lietuvoje.
„Green Genius“ biodujų jėgainė Lietuvoje.
„Login“ vadovė Sandra Meškauskaitė-Stepšienė.
„Login“ vadovė Sandra Meškauskaitė-Stepšienė.
„Green Genius“ biodujų verslo vadovas Andrius Gudzinskas.
„Green Genius“ biodujų verslo vadovas Andrius Gudzinskas.
„Green Genius“ biodujų jėgainė Lietuvoje.
„Green Genius“ biodujų jėgainė Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 10, 2023, 11:53 AM

Atsinaujinančios energetikos bendrovė „Green Genius“, bendradarbiaudama su verslo centrais, biurais, restoranais bei maisto pramonės įmonėmis, jau kuris laikas surenka vartojimui nebetinkamas maisto atliekas ir biodujų jėgainėje paverčia jas žaliąja energija.

„Mūsų tikslas – ne surinkti kiek įmanoma daugiau atliekų, o edukuoti visuomenę, kad maisto atliekos gali būti perdirbtos. Metų pabaigoje suskaičiuosime, kiek pinigų bus sugeneruota iš surinktų maisto atliekų perdirbimo į žaliąją energiją, ir tą sumą paaukosime „Maisto bankui“. Taip simboliškai nebereikalingas maistas kitu pavidalu grąžinamas ten, kur maisto reikia labiausiai“, – kalba „Green Genius“ biodujų verslo vadovas Andrius Gudzinskas.

Praėjusiais metais surinktų maisto atliekų kiekis biodujų jėgainėje sugeneravo 5 tūkst. eurų, kurie visų prisidėjusių įmonių vardu taip pat buvo paaukoti „Maisto bankui“.

„Login“ lankytojų paaukota suma bendrame katile, ko gero, bus simbolinė. Konferencijoje susirenka pažangūs ir mąstantys žmonės, todėl išmesto ir perdirbti skirto maisto nebus daug. Tačiau „Login“ sutrauks apie 4 tūkstančius žmonių, kurie ne tik patys turės progą susimąstyti, bet ir, tikimės, vėliau savo aplinkoje skleis žinią, kaip paprasčiausios maisto atliekos teršia aplinką, išskirdamos šiltnamio efektą sukeliančias dujas, ir kodėl būtina keisti iki šiol įprastas rūšiavimo taisykles“, – sako „Login“ vadovė Sandra Meškauskaitė-Stepšienė.

Maisto ir virtuvės atliekos, bendru srautu keliaujančios į antrinio rūšiavimo įrenginius, dabar dažniausiai lieka pūti atviroje erdvėje. Nuo kitų metų, įsigaliojus ES direktyvai, bus privaloma atskirti maisto atliekas nuo mišraus srauto ir tokiu būdu mažinti mišrių komunalinių atliekų kiekį bei kartu – aplinkos taršą. Maisto atliekas perdirbti į žaliąją energiją galima biodujų jėgainėse bei kitokiais maistinių atliekų perdirbimo būdais. „Green Genius“ maisto ir virtuvės atliekas grąžina į vartojimo grandinę elektros energijos, šilumos ir organinių trąšų pavidalu.

A. Gudzinsko teigimu, supaprastintai biodujų jėgainės veikimo principą būtų galima palyginti su milžinišku virškinamuoju traktu. Maisto atliekos, patekusios į šią sistemą, yra susmulkinamos, papildomai apdorojamos ir patenka į kupolo formos fermentatorius. Fermentatoriuose gyvena bakterijos, kurios minta maisto atliekomis. Suvartojusios joms skirtą maistą, bakterijos išskiria dujas, kurios panaudojamos gaminti žaliąją elektros energiją, bei šilumą, o po bakterijų apdorojimo likusi medžiaga yra organinė trąša, atiduodama vietos ūkininkams.

2022 metais drauge su įmonėmis, kurios dirba ne maisto pramonės sektoriuje, „Green Genius“ surinko 52,64 tonos vartojimui nebetinkamos kavos ir maisto atliekų, kurios buvo perdirbtos į 20 817 kWh žaliosios elektros energijos. Neleidus šioms atliekoms pasiekti šalies sąvartynų ir ten pūti, į aplinką nepateko 108 tonos CO2 – tokį kiekį CO2 per metus apdoroja maždaug 5 tūkst. medžių.

Apie „Login“

„Login“ konferencija šiemet bus didesnė nei bet kada iki šiol. Ji vyks penkiose turinio salėse, kuriose konferencijos dalyviai galės susipažinti su svarbiausiomis technologijų ir inovacijų pasaulio aktualijomis. Pranešimus skaitys 200 žinomų inovatorių ir geriausių savo srities profesionalų, bus paliestos visos aktualiausios šių dienų sritys – nuo inovacijų, dirbtinio intelekto, technologinių, medicininių naujovių iki naujųjų laikų pavojų, žmogiškų ir visuomenės problemų. Daugiau informacijos apie „Login“ ir šių metų pranešėjus: https://konferencija.login.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.