Neįtikėtinas vaizdas Kaune: Girstupio upelis nusidažė juoda spalva

Girstupio upelio vanduo paskutinę balandžio savaitę tapo juodas. Viena versijų, kodėl taip nutiko, – tai greta esančio Zoologijos sodo atnaujinimo darbų padarinys. Tačiau sodo vadovė atskleidė kai ką netikėto.

A.Mickevičiaus slėnyje tekančio Girstupio upelio vanduo nusidažė juoda spalva. Priežasčių, kas atsitiko, dar ieškoma.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Mickevičiaus slėnyje tekančio Girstupio upelio vanduo nusidažė juoda spalva. Priežasčių, kas atsitiko, dar ieškoma.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-11 07:37

Žaliakalnio papėdėje, Adomo Mickevičiaus slėnyje, tekantis Girstupio upelis vis piktina greta įsikūrusius kauniečius. Prie šio slėnio Naručio gatvėje įsikūręs Vytautas Baranauskas pasakojo, kad anksčiau upelis dažnai dvokdavo lyg kanalizacija.

„Savivaldybė vis tikrina, ar į šį upelį greta gyvenantys žmonės iš savo namų nėra nutiesę kanalizacijos vamzdžių. Tokie patikrinimai, matyt, pasiteisino, nes kvapų tikrai sumažėjo. Tačiau kartais upelio vanduo tampa nešvarus, keistos žalios spalvos“, – pasakojo vyras.

Bet tai, ką kaunietis pamatė balandžio 25-ąją, jį nustebino. Upelio vanduo buvo juodas. Kaunietis svarstė, kodėl vanduo tapo tokios neįprastos spalvos.

„Gal taip nutiko dėl greta vykstančių statybų, nes remontuojamas Radvilėnų plentas, dideli darbai vyksta ir greta esančiame Lietuvos zoologijos sode“, – įtarimais dalijosi kaunietis.

Lietuvos zoologijos sodo direktorė Gintarė Stankevičė sakė, kad šį kartą upelio vanduo juodas tapo keliomis dienomis anksčiau, nei pastebėjo kaunietis.

„Šis upelis daugelyje vietų yra kanalizuotas. Jo vaga išnyra A.Mickevičiaus slėnyje ir atiteka į mūsų sodo teritoriją, vinguriuoja ten, kur anksčiau buvo paukščių ekspozicija. Į slėnį, o paskui ir į sodą tekantis vanduo kartkartėmis būna skirtingų spalvų, kartais raudonas, kartais žalias, o šį kartą juodas.

Upelis atiteka iš teritorijų, kur yra garažai“, – atskleidė Zoologijos sodo vadovė.

Iškviesti Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai paėmė vandens mėginius. Šiuo metu aplinkosaugininkai tęsia tyrimą.

Priežasčių, kodėl vanduo pakeitė spalvą, ėmėsi ieškoti ir bendrovė „Kauno vandenys“. Šios įmonės atstovė Vaida Bytautė sakė, kad priežasčių gali būti ne viena.

„Šalia upelio jau kuris laikas vyksta dideli statybų darbai. Taip pat A.Mickevičiaus slėnyje esančiame upelyje buvo užsikimšusios grotos.

Pajuoduoti vanduo galėjo ir nuo susidariusio dumblo nuosėdų“, – galimas priežastis vardijo V.Bytautė.

Įmonės atstovė pastebėjo, kad jei į upelį būtų patekusios nuotekos, vandens spalva būtų ne juoda, o ruda. Vos gavę pranešimą apie juodą Girstupio vandenį „Kauno vandenys“ patikrino tinklus, tačiau avarijų nebuvo užfiksuota. Buvo išvalytos tik užsikimšusios grotos.

Balandžio 27 dieną iš upelio buvo paimtas paviršinio vandens mėginys ir nuvežtas į laboratoriją ištirti. Tyrimas truks 7 dienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.