Tekstilei skirtų konteinerių daugėja ne tik miestuose: keliasdešimt naujų atsiras ir Vilniaus rajone

Tekstilė, užuot atsidūrusi sąvartynuose ar teršusi aplinką, gali būti panaudota pakartotinai ar perdirbta. Tam aktyviai plečiamas tekstilės konteinerių tinklas. Jų vis daugiau statoma ne tik miestuose – Vilniaus rajone patogiau ir tvarkingiau tekstilę jau netrukus tvarkys keliolikos gyvenviečių ar kaimų gyventojai. Pradedami statyti nauji konteineriai, iki metų pabaigos jų suplanuota kone pusšimtis, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tekstilės konteineris.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tekstilės konteineris.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tekstilės konteineris.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tekstilės konteineris.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 23, 2023, 5:50 PM

Konteineriai įrengiami rūšiavimui patogiose vietose

Lietuvoje jau yra pastatyta beveik 300 tekstilės konteinerių, kuriuose galima palikti tinkamai surūšiuotą tekstilę. Situacija gerėja ir rajone – aplinkotvarkos bendrovė „Ecoservice“ pasirašė tekstilės atliekų surinkimo ir tvarkymo sutartį su Vilniaus rajono savivaldybės administracija ir gyventojų lankomose vietose jau netrukus pastatys 17, iki metų pabaigos dar 30, o kitąmet papildomus 20 konteinerių.

„Lietuvoje ir, žinoma, Vilniaus rajone, kur kuriasi vis daugiau jaunų šeimų, plėsdami tekstilės konteinerių tinklą, siekiame, kad gyventojams būtų patogu tinkamai rūšiuoti tekstilę, kad kuo mažiau jos atsidurtų komunalinių atliekų konteineriuose. Konteineriai Vilniaus rajone bus įrengti daugiausia prie prekybos centrų ar viešose, nuolat lankomose vietose, kur nemokamai palikti surūšiuotą tekstilę būtų išties patogu“, – teigia tekstilės rūšiavimo verslo direktorius Konstantinas Gurinas.

Tekstilės konteineriai bus ištuštinami kartą per savaitę. K. Gurinas primena, kad jei tekstilės konteineris prisipildo greičiau, užuot į maišelius supakuotą tekstilę sukrovus šalia jo, būtina paskambinti ant konteinerio nurodytu telefono numeriu ir jis bus ištuštintas anksčiau nei planuota.

Perdirba ir panaudoja dar kartą

Pranešime primenama, kad visoje šalyje iš specialių konteinerių surinkta tekstilė gabenama į Vilniuje veikiantį rūšiavimo centrą. 70 proc. iš specialių konteinerių surinktų tekstilės gaminių panaudojami pakartotinai, 15 proc. perdirbami į žemesnės kategorijos gaminius, pavyzdžiui, industrines šluostes, 15 proc. naudojami energijai gauti.

K. Gurinas pabrėžia, jog į tekstilei skirtą konteinerį reikėtų dėti tik švarius, nesuplyšusius drabužius, diržus, avalynę poromis, rankines ar kuprines, patalynę, užuolaidas. Tekstilės gaminiai turėtų būti sudėti į sandariai užrištus maišelius, o konteinerio dangtis uždarytas, kitaip lyjant lietui sudrėkę, supeliję, purvini tekstilės gaminiai nebegalės būti panaudoti pakartotinai.

Į specialius konteinerius nereikėtų mesti pakuočių atliekų, sauskelnių, maisto atliekų, kilimų, antklodžių ir pagalvių, audinių atraižų, nudėvėtų, nešvarių tekstilės gaminių, žaislų su elektroninėmis detalėmis. Sudėvėti, suplyšę tekstilės gaminiai turėtų atsidurti stambiagabaričių atliekų aikštelėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.