8 ekologiški pasirinkimai, kuriuos gali padaryti kiekvienas

Šiomis dienomis vis daugiau žmonių prabyla apie ekologiją. Visuomenę gąsdina globalinis atšilimas, o žiniasklaida nesustoja skleisti pranešimų apie vis naujesnius gamtą saugančius projektus. Tiesa, ekologiją gali pritaikyti kiekvienas, pasirinkdamas būdus ir įmones, kurios prisideda prie aplinkosaugos.

Rinkis ekologiškus produktus: kiekvienas turėtų pats imtis veiksmų užtikrinti ekologišką gyvenseną.
Rinkis ekologiškus produktus: kiekvienas turėtų pats imtis veiksmų užtikrinti ekologišką gyvenseną.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2023, 8:00 AM

AUGA Group atlikto tyrimo metu buvo užfiksuota, kad 88 proc. Lietuvos didmiesčių gyventojų supranta, kokia svarbi yra ekologija. 71 proc. apklaustųjų pasisakė, kad jie mielai keistų savo įpročius ir rinktųsi aplinkai draugiškus variantus, jeigu būtų galima užtikrinti gamtos ir jos produktų išsaugojimą. Statistikos išryškina, kad žmonės ir kompanijos domisi natūralia gyvensena ir ekologija, tačiau kaip galime pagerinti situaciją?

Prisidėti prie kaitos gali kiekvienas atlikdamas šiuos žingsnius:

1. Sumažink, perdirbk, rūšiuok: šią frazę galima perskaityti kone ant kiekvieno įpakavimo ir skelbimo. Žmonės yra skatinami pirkti tik tai, ko jiems tikrai reikia. Perdirbti daiktus, kurie nėra aktyviai naudojami ir rūšiuoti popierių, plastiką, stiklą bei elektroniką. Tai labai skatina tokios įmonės kaip „Gausa“, „Humana“ ir „Vinted“, kviesdamos pirkti ir parduoti nebenaudojamus drabužius ir kitas prekes.

2. Rinkis ekologiškus produktus: kiekvienas turėtų pats imtis veiksmų užtikrinti ekologišką gyvenseną. Pavyzdžiui, pirkti produktus, pagamintus iš perdirbtų medžiagų ir ieškoti tiekėjų, kurie ekonomiškai gamina ir prekiauja. Viena tokių kompanijų yra „Doup“, kuri gamina aplinkai draugiškas vizitines korteles ir skatina tausoti gamtą.

3. Naudok energiją sėkmingai: nedaug žmonių susimąsto kokią didelę žalą daro šviesos tarša. Rekomenduojama naudoti elektrą taupančias elektronikos priemones, turintiems termostatus jais naudotis saikingai, o turintiems noro ir reikalingų pajamų siūloma įsirengti saulės baterijas.

4. Mažink vandens sunaudojimą: suskubkite sutvarkyti prakiurusius vamzdžius ir instaliuokite vandenį taupančius įtaisus. Taip pat rekomenduojama augalus laistyti surinktu lietaus vandeniu, o vonia mėgautis ne kiekvieną dieną.

5. Remk viešąjį transportą: medijose dažnai girdime, kad automobilius reikia keisti į autobusus ar dviračius. Į rinką atkeliavo naujieji elektriniai bei hibridiniai automobiliai, kurie mažina išmetamo anglies dioksido kiekį. Šiuo metu vienos populiariausių kompanijų, siūlančių elektrinio transporto alternatyvas, yra „Tesla“ ir „Nissan“.

6. Rinkis vietinius organiškus produktus: pirmiausia, daržoves ir vaisius galima auginti patiems, kai kurios rūšys sėkmingai auga ir ant palangės. Mažinkite suvartojamos mėsos kiekį ir įterpkite daugiau žolinių alternatyvų, o nesunaudotą maistą kompostuokite. Ekologiją propaguoja ir Lietuviškos kompanijos „Girių bizonas“ ir „Širvėnos uoga“.

7. Mažink atliekų kiekį: visuomenėje vis labiau įsitvirtina minimalistinis stilius, kurį galima integruoti ir kasdieniniame gyvenime. Atsisakykite perteklinių plastikinių maišelių, o kavinėse rečiau rinkitės vienkartinius įrankius.

8. Rinkis kompanijas, propaguojančias aplinkosaugą: kiekvienas gali ieškoti informacijos internete ir rinktis labiau ekologiškai tinkamas įmones. Prieš įsigydamas prekę patikrink kompanijos vertybes ir pasirinkimus. Keletas ekologiškų įmonių yra „Baltic EcoLabel“, „Vynoteka“ ir „Green Genius“.

Prisidėti prie aplinkos gerovės gali kiekvienas priimdamas ekonomiškesnius pasirinkimus. Atsisakyk gamtą žalojančių produktų ar priemonių ir gyvenk sveikiau!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.