LITEXPO puošiama tvariausia Lietuvoje Kalėdų eglė: kviečia į įžiebimo ceremoniją

Lapkričio 23–25 dienomis LITEXPO vyksiančios parodos-konferencijos „Tvari ateitis 2023“ metu bus įžiebta išskirtinė 8 metrų aukščio tvari Kalėdų eglė. Pasak LITEXPO centro vadovo Jono Sakalausko, ši eglė – tai savotiškas manifestas, siekiantis žmonėms priminti, kad vartoti, gyventi ir net šventes sutikti galima sąmoningai ir tvariai, nepasiduodant begaliniam vartojimui.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-20 12:48

Kaip teigia parodos organizatoriai, tvariausios Lietuvoje Kalėdų eglės padabinimu rūpinasi bendrovė „EMP Recycling“, kuri pasiryžo parodyti pavyzdį, kaip iš elektronikos atliekų galima sukurti gražią ir džiugią šventę.

Tvariosios Kalėdų eglės įžiebimo ceremonija vyks pirmąją parodos-konferencijos „Tvari ateitis 2023“ dieną, 18.00 val. Dalyvavimas parodoje – nemokamas, nes bilietus lankytojams dovanoja „Swedbank“.

Elektronikos ir metalo atliekų perdirbimo įmonės „EMP Recycling“ vadovas Darius Valeika teigia, kad šiųmečio projekto idėja gerokai mažesniu masteliu buvo išbandyta pernai tarp komandos narių.

„Idėja kilo, ieškant originalesnių ir kitoniškų priemonių. Praėjusiais metais įmonės šventei pasigaminome dešimt mažų karkasų, kuriuos kiekvienas bendrovės skyrius puošė savaip. Tai buvo savotiška įžanga į gerokai ambicingesnį ir didesnį šių metų projektą“, – apie idėjos atsiradimą pasakoja „EMP Recycling“ generalinis direktorius D. Valeika.

Anot jo, taip norėta parodyti egzistuojančias dekoravimo alternatyvas. Šią idėją sužinojęs LITEXPO centras buvo sužavėtas ir paskatino imtis didesnio projekto.

Tvarioji Kalėdų eglutė bus papuošta į perdirbimą atiduotais elektronikos prietaisais ir jų dalimis, kurių perdirbimas paprastai būna sudėtingas ir ilgalaikis procesas.

Idėjos techniniu ir vizualiniu realizavimu užsiima bendrovė „Švenčių studija“. „EMP Recycling“ vadovo teigimu, dabar proceso įgyvendinimas yra menininkų rankose. Svarbiausia jų užduotis – išlaikyti estetikos ir norimos perduoti žinutės apie tvarumo svarbą balansą.

Kalbėdamas apie platesnę tvariosios Kalėdų eglės projekto reikšmę, D. Valeika tvirtino, kad šiais metais iš tvarumo srityje vykdytų įmonės veiklų bene svarbiausia buvo edukacija, suskirstyta į tris segmentus: verslo, darbuotojų ir visuomenės.

„Pastaruosius metus dedikavome būtent visuomenės švietimui. Manome, kad svarbu, jog žmonės suprastų, kaip reikia elgtis su elektronikos ar kitomis atliekomis. Stengiamės pasirinkti ne tradicinį būdą komunikacijai, o rasti įdomesnių, sužmogintų kampų, kaip šiuo atveju Tvariausia Kalėdų eglutė. Kartu siekiame atgauti kuo daugiau antrinių žaliavų ir vis labiau įsukti žiedinę ekonomiką“, – aiškina „EMP Recycling“ vadovas.

Jo tvirtinimu, žmonėms dažnai dar atrodo, kad jie iš tiesų nelemia procesų ir nedaro jiems įtakos, tačiau toks įsitikinimas yra klaidingas.

„Europos Komisija atliko tyrimą, rodantį, kad vidutiniškai vienas šeimos ūkis turi 72 elektronikos prietaisus, iš kurių 11 neveikia. Vadinasi, beveik kiekvienuose namuose yra įrangos, kuri gali būti panaudota, perdirbta ar prikelta antram gyvenimui. Tikimės, kad šiuo Kalėdų eglutės projektu pavyks paskatinti susimąstymą ar bent norą paskaičiuoti, kiek gi neveikiančių prietaisų iš tiesų yra namuose“, – projekto rezultatų lūkesčiais dalijosi D. Valeika.

„EMP Recycling“ kartu su „Švenčių studijos“ pagalba sukurtą Kalėdų eglutę bus galima pamatyti parodoje „Tvari ateitis 2023“, vyksiančioje lapkričio 23–25 dienomis LITEXPO centre.

Be pirmąją parodos-konferencijos dieną pristatomo šventinės tvarios Kalėdų eglės įžiebimo, renginyje taip pat bus diskutuojama aktualiais klausimais, ieškoma alternatyvių sprendimų, griaunami su tvarumu susiję mitai, organizuojamos dirbtuvės bei gausybė kitų veiklų, pritaikytų tiek verslui, tiek tvarumą geriau pažinti siekiančiai visuomenei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.