Ir drambliai turi močiutes, o jų vaidmuo – nepakartojamas

Dauguma gyvūnų neturi močiučių, dalyvaujančių jų gyvenime. Tačiau drambliai, kaip ir žmonės, turi. Ir jų močiutės yra nuostabios!

Ir drambliukai turi močiutes, kurių vaidmuo mažylių gyvenime yra nepaprastai svarbus.<br>123rf nuotr.
Ir drambliukai turi močiutes, kurių vaidmuo mažylių gyvenime yra nepaprastai svarbus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-13 16:15, atnaujinta 2017-06-01 20:27

Tie, kas tebeturi gyvas močiutes ir senelius, žino, kokia tai gali būti palaima.

Seneliai gali būti išminties, patogumo ir džiaugsmo šaltinis. Šeima, kurią sudaro ir seneliai, yra kur kas įvairiapusiškesnė, nei ta, kurioje vaikus augina tik tėtis ir mama.

Taigi tikriausiai teisinga pasakyti, kad tie, kurie gyvena šalia senelių, yra laimingi. Ir tai pasakytina ne tik apie žmones, bet ir apie drambliukus. Pasirodo, kad jiems seneliai – ne mažiau svarbūs!

Drambliai dažniausiai gyvena didelėmis šeimomis, kurias sudaro kūdikiai, paaugliai ir patelės, rašo interneto puslapis „Upworthy“. Jiems dažnai vadovauja vyriausia patelė, kuri paprastai vaidina labai svarbų vaidmenį šeimoje.

Profesorė Phyllis Lee norėjo sužinoti daugiau apie tai, kaip veikia tokių šeimų modelis. Tyrimo metu ji sužinojo kai ką stebinančio – nuo močiutės labai daug priklauso, ar naujagimis išgyvens.

„Mums tai buvo netikėtas atradimas, – prisipažino P.Lee. – Mes nemanėme, kad surasime tokį labai teigiamą ryšį tarp to, kaip stipriai močiutės veikia savo dukterų sėkmingą reprodukciją.“ 

Močiutes turi tik nedaug žinduolių. Daugiausia tai yra žmonės, primatai, banginiai ir drambliai.

Daugumai gyvūnų išgyvenimas ir palikuonių susilaukimas yra glaudžiai susijęs. Jiems įprasta, kad atžalas jie gimdo iki pat mirties. Tokių gyvūnų, kurie dar ilgai išgyvena ir po to, kai nebegali susilaukti palikuonių, yra gana mažai.

Drambliai patenka tarp išrinktų iš dalies todėl, kad jie gyvena labai ilgai. Jie gali išgyventi iki 70 metų! Dauguma gyvūnų neišgyvena pakankamai ilgai, kad pamatytų savo vaikų vaikus.

Bet netgi jeigu ir išgyvena, jie paprastai neturi stiprių ryšių su anūkais. Pavyzdžiui, paprastai šimtakojų močiučių nepamatysi.

Tiesą pasakius, daugumos rūšių mamos ir močiutės kovotų dėl resursų, jeigu gyventų netoliese. Tik ne drambliai.

„Drambliai yra malonūs ir palaiko vieni kitus“, – teigė P.Lee.

Tarp kitko, užuojauta seneliams, nes dramblių patinų, kurie atitiktų tokį vaidmenį, nebūna. Patinai drambliai iš būrio pasitraukia, kai subręsta lytiškai.

Ir nors jie gali gyventi pakankamai ilgai, kad pamatytų savo vaikaičius, šeimoje jie nevaidina jokio vaidmens. Taigi, kai apie tai pagalvoji, žmonių seneliai atrodo dar ypatingesni.

Tad ką dramblių šeimose daro močiutės?

Dramblių močiutės padeda apginti mažylį, jį stebi, padeda jam, jeigu šis užstringa.

Močiutės šeimoje dažnai užima ir lyderio poziciją. Jos gali vesti būrį ten, kur daug maisto ar vandens, arba vadovauti bendravimui su kitomis dramblių šeimomis.

P.Lee tyrimas ypatingas tuo, kad jos vadovaujami mokslininkai dirbo tam tikroje vietoje ir surinko didelį kiekį duomenų.

Buvo surinkti duomenys apie daugiau kaip 800 dramblių individų, gyvenančių Kenijos Amboselio nacionaliniame parke. Tyrėjai dramblius stebėjo daugiau nei 40 metų.

Tokių duomenų reikia tiriant gyvūnus, kurie gali gyventi tiek pat ilgai, kiek ir žmonės.

„Mes tik pusiaukelėje, mums trūksta dar 40 metų tyrimų duomenų“, – paaiškino P.Lee.

Jos darbas įdomus ir tuo, kad gali duoti užuominų apie mūsų pačių rūšį – tokių kaip, pavyzdžiui, kodėl išgyvename menopauzę.

Šis tyrimas buvo publikuotas „Springer“ leidžiamame žurnale „Ecology and Socialbiology“.

Taigi, ir gyvūnai gali turėti šeimas tokias pat sudėtingas ir įvairiapusiškas, kaip ir žmonės.

Tad kitą kartą sutikę ką nors, užaugusį su močiute, pasakykite jiems, kad jie panašūs į dramblius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.