Pastebėti pirmieji iš šiltų kraštų sugrįžę gandrai

Nors simbolinė Gandro diena, kuomet šie sparnuočiai sugrįžta iš šiltų kraštų, minima kovo 25-ąją, pirmieji gandrai Lietuvoje pastebėti jau kovo 5 – 9 dienomis. Kaip portalui lrytas.lt patvirtino gamtininkas Marius Karlonas iš Lietuvos ornitologų draugijos, kovo 5 dieną vienas individas jau buvo stebimas Šakių rajone.

Sugrįžę gandrai jau gali rasti lesalo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Sugrįžę gandrai jau gali rasti lesalo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Sugrįžę gandrai jau gali rasti lesalo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Sugrįžę gandrai jau gali rasti lesalo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Sugrįžę gandrai jau gali rasti lesalo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Sugrįžę gandrai jau gali rasti lesalo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Šarūnas Meškys

Mar 14, 2016, 1:28 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 6:31 PM

„Vėliau prie lizdų gandrai stebėti Prienų, Trakų ir Tauragės rajonuose. Iš viso šiais metais užfiksuoti keturi iš šiltų kraštų sugrįžę gandrai“, – tikino ornitologas.

Jo teigimu, keli gandrai buvo pastebėti ir anksčiau, vasario mėnesį, tačiau tai ne sugrįžę, o Lietuvoje esančiose prieglaudose peržiemoję individai.

M. Karlonas sakė, kad šiomis dienomis sugrįžtančių gandrų pamatyti bus galima vis dažniau ir dažniau. „Kaip tik kovo pradžioje jau prasidėjo gandrų sugrįžimo etapas ir iki kovo pabaigos – balandžio pradžios dažniausiai į savo lizdus jau parskrenda visi gandrai“, – teigė ornitologas.

Nors kai kuriose Lietuvos vietose pastarosiomis dienomis prisnigo, o naktimis temperatūra krenta gerokai žemiau nulio, pavojaus kiek anksčiau grįžusiems paukščiams – nėra.

Specialistas tikino, kad orai šyla, pavasarėja, pelkynai, upelių, ežerų ir kitų vandens telkinių pakrantės jau atitirpusios, todėl gandrai gali ieškoti ir rasti maisto, tad žmogaus pagalbos jiems jau neprireiks.

***

Baltasis gandras – visoje Lietuvoje paplitusi paukščių rūšis, tačiau pastaraisiais metais jų vis mažėja. Mūsų šalyje kasmet peri apie 13 tūkst. porų. Dauguma Lietuvoje žieduotų gandrų žiemoja Rytų Afrikoje nuo Ugandos iki žemyno pietų.

Gandrai beveik visada renkasi atviras vietas netoli vandens telkinių, lizdus krauna stambiuose medžiuose, esančiuose šalia sodybų, pakelėse ir laukuose, gyvenvietėse ir didesnių miestų pakraščiuose, neretai užima specialiai jiems iškeltas platformas. Vis daugiau gandrų apsigyvena netradicinėse vietose – ant įvairių stulpų, atramų, bokštų. 

Gandrams įsikurti dažniausiai padeda žmonės, įkeldami lizdų pagrindus. Patys gandrai susineša gana dideles šakas, vėliau ant jų krauna velėną, šieno gumulus, sausą mėšlą ir kt. Lizdą stato nuolat, net ir kai jaunikliai auga. Gandralizdyje deda 3-5 baltus kiaušinius. Peri patinas ir patelė 31-34 dienas. Išsiritę gandriukai maitinami abiejų tėvų. Lizdą palieka po 53-55 dienų, bet dar apie dvi savaites skraido su tėvais.

Gandrai maitinasi beveik vien gyvūniniu maistu. Jo ieško drėgnose pievose, balose ir ganyklose. Gaudo vabzdžius, kitus bestuburius, žuvytes, varliagyvius, ant žemės perinčių paukščių jauniklius. Kartais ryja peles, žiurkes, įvairius roplius. Varlės sudaro tik nežymią raciono dalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.