Ispaniją nuo puolančių šernų gelbėja lankininkai

Madrido priemiesčiuose galima išvysti viduramžių scenas – maskuojamųjų spalvų drabužiais apsirengę medžiotojai sulipę į medžius tyko laimikio. Jų darbas – išnaikinti Ispanijos sostinę apnikusius šernus.

E.de la Cruzas tikina, kad strėlėmis sumedžioti šernai nesikankina.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
E.de la Cruzas tikina, kad strėlėmis sumedžioti šernai nesikankina.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jan 21, 2017, 9:25 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 7:25 PM

Jau 5 metai regiono valdžia taip kovoja su laukiniais šernais, kurie braunasi į miestus.

Lankas yra tylus ginklas, juo besinaudojantys žmonės taip pat veikia tyliai, tad mes netrikdome aplinkos arba žmonių“, – aiškino 45 metų verslininkas ir medžiotojas Emilio de la Cruzas.

Jis yra vienas iš 55 savanorių, kurie prisideda prie šernų populiacijos mažinimo. Madride šiuo metu prisiveisė iki 40 tūkst. laukinių gyvūnų, kurie įžūliai braunasi į gyvenamuosius rajonus, naikina pasėlius ir sukelia avarijas keliuose.

Tačiau medžioklė lankais sulaukia ir prieštaringų vertinimų: aplinkosaugininkai tvirtina, kad šie gyvūnai gali patirti didelių kančių, jei lankininko šūvis nebūna itin tikslus.

Tiesa, E.de la Cruzas tvirtina, kad jis ir visi jo kolegos yra įgudę paleisti strėlę į gyvybinius šerno organus, kad žvėris žūtų greitai ir be kančių.

Lankininkai į medžioklę išsiruošia 100–150 kartų per metus paprašius sostinės ar jos regiono miestelių valdžiai.

Per penkerius metus jie sumedžiojo 201 šerną ir beveik 60 laukinių ožkų, kurių prisiveisė žygeivių ir alpinistų pamėgtuose La Pedrisos kalnuose.

Žmonių gyvenamose vietose siautėjantys šernai kelią bėdų visame pasaulyje. Viena pagrindinių priežasčių – miestų plėtra, pasiglemžianti jų natūralias buveines.

„Jie priprato prie žmonių buvimo, priprato ėsti iš šiukšliadėžių, o kai kurie žmonės juos netgi šeria“, – sakė Madrido regiono aplinkos apsaugos departamento vadovo pavaduotojas Felipe Ruza.

Be to, 2016 metais Madrido regione šernai sukėlė 146 eismo nelaimes.

Aplinkosaugos organizacijos „Ecologists in Action“ vadovas Theo Oberhuberis aiškino, kad šernų daugėja, nes mažėja plėšrūnų, kurie galėtų juos sumedžioti.

„Madride vilkai dabar saugomi, bet vienu metu jie regione buvo išnaikinti naudojant nuodus, spąstus, – sakė jis. – Dabar vilkai sugrįžta, tačiau jų nėra tiek daug.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.