Įspėjimas britams: jų namus gali užplūsti 200 milijonų žiurkių

Milijonai nuodams atsparių vadinamųjų „super žiurkių“ gali užplūsti Jungtinės Karalystės gyventojų namus. 

 Plinta nauja žiurkių atmaina. Gyvūnai yra atsparūs nuodams.<br> 123rf.com nuotr.
 Plinta nauja žiurkių atmaina. Gyvūnai yra atsparūs nuodams.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2017, 10:22 AM

Prognozuojama, kad graužikai iš nutekamųjų vamzdžių ir kitų savo buveinių veikiausiai pradės kraustyti pas žmones dėl neįprastai lietingo rudens. 

Iki 200 milijonų žiurkių gali įsiveržti į privačius namus, užimti palėpes, nusiaubti spintelių turinį ir pradėti graužti laidus. 


Laiku netuština konteinerių

Graužikų kontrolės ekspertai tikis, kad jų įspėjimas paskatins žmonės imtis priemonių, kurios užtikrintų apsaugą nuo graužikų, pavyzdžiui, pašalinti visus galimus maisto šaltinius ir laikyti duris bei langus uždarus.

Graužikų kontrolės įmonės pastebėjo, kad dėl besikeičiančio oro ir naujos tvarkos, kuomet šiukšles išvežamos ne kas savaitę, bet kas dvi, daugėja į juos besikreipiančių žmonių.

Kai kurioms savivaldybėms sumažinus išlaidas atliekų išvežimui, prie daugelio namų stovi perpildyti konteineriai, kurie pritraukia kenkėjus.

Atsirado net nauja nuodams atsparių žiurkių atmaina, tad pasidarė sunku kenkėjus išnaikinti.

Terry Walkeris, kenkėjų kontrolės tarnybos vykdomasis direktorius, „Daily Mail“ interneto svetainei pasakojo, kad padaugėjo iškvietimų, prašant išnaikinti peles ir žiurkes gyvenamuose ir verslo objektuose.

„Graužikų, įskaitant peles, daugėja. Kai kurie žmonės, ypač turintys didesnes šeimas, linkę palikti atliekas prie konteinerių, kurie labai vilioja žiurkes ir peles, – paaiškino T.Walkeris. – Taip pat pastebėjome, kad daug žmonių, užuot turėję konteinerius, palieka atliekas plastikiniuose maistuose. Galima matyti visas šiukšles išmėtytas pakelėse“.

Pasak specialisto, graužikai žino, kada konteineriai ištuštinami. Galima juos matyti lekiančius iš konteinerių, likus vos kelioms minutėms iki jas ištuštinant.

Britų kenkėjų kontrolės organizacijos atstovai teigė, kad įprastai yra daugiau nei tuzinas galimų žiurkių kelių į namus.


Kas rodo, kad namie atsirado žiurkių?

Pasak Britų kenkėjų kontrolės organizacijos techninės vadovės Dee Ward-Thompson, pirmasis ženklas, kad namuose atsirado žiurkių, dažniausiai būna garsai po grindimis, sienose arba palėpėse, kadangi kaip tik ten dauguma jų atsiduria, patekusios į namų vidų.

„Be pavojaus sveikatai jos gali užteršti vandens talpas, pragraužti medį ar elektros laidus, kas gali atnešti daug žalos ir sukelti pavojų“, – teigė D.Ward-Thompson.

Pasak moters, žmonės turėtų daryti viską, kas įmanoma, jau dabar, kad apsaugotų savo namus, nes artinasi žiema.

„Lietus išplaus žiurkes iš nutekamųjų vamzdžių ir kitų buveinių ir jos neišvengiamai ims ieškoti prieglobsčio aukščiau. Jos pasistengs surasti naujas buveines, kuriomis gali tapti palėpės, garažai ir sandėliukai.

Mūsų nariai pranešė, kad dažniausiai skambučių dėl zooparazitų padaugėja rudenį, kai temperatūra nukrenta. To paties laukiame šiemet.

Namų savininkams svarbu padaryti kiek įmanoma daugiau, kad jų tai nepaveiktų“, – sakė D.Ward-Thompson.


Žiurkės yra atsargūs gyvūnai

Kadangi atsirado nauja genetiškai patikusi vadinamųjų superžiurkių atmaina, kurių imuninė sistema pasidarė atspari nuodams, specialistai taip pat įspėja gyventojus dėl nuodų vartojimo.

Hadersfildo universitete atlikti genetiniai tyrimai atskleidė, kad graužikų organizme atsirado mutacija, padaranti juos atsparius nuodams.

Taip pat žiurkes sunku nužudyti nuodais dėl jų atsargumo – jos ko nors paragauja ir laukia. Jeigu nesuserga, tada ėda daugiau.

Britų kenkėjų kontrolės organizacijos atstovas teigė: „Pranešimų apie nuodams atsparias žiurkes pastaraisiais metais daugėja ir panašu, kad taip bus ir toliau. Su žiurkėmis turi kovoti profesionalūs kenkėjų naikintojai, kurie pažįsta apylinkes, galimus kenkėjų paplitimo arealus ir žino, kaip elgtis su tam tikra atmaina“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje