Gamtos stebuklas: liūto patelė atsivedė išskirtinius jauniklius

Itin retas baltojo liūto jauniklis pastebėtas Pietų Afrikos Respublikos Ngala privačiame gamtos rezervate. Anot parke dirbančio gido Lyle Bruce McCabe, stebint netoli upės gulintį liūto patiną, šalia pasigirdo rėksmingas, cypiantis raumojimas – tai pirmieji jauniklio skleidžiami garsai.

Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-04-08 20:54

„Priėjau arčiau ir pamačiau mažytę baltojo liūto galvą. Jauniklis buvo įsitaisęs šalia savo motinos“, – pasakojo gamtininkas. Kaip paaiškėjo vėliau, tai vienas iš keturių mažylių, kuriuos atsivedė liūtų pora.

Baltieji liūtai yra itin reti, tačiau ne albinosai. Įdomu tai, kad du įprastos spalvos liūtai, turintys tokią geno mutaciją, gali atsivesti baltų palikuonių. Deja, bet natūralioje aplinkoje šios spalvos plėšrūnai nebegyvena. Dažniausiai aptinkami tik saugomuose gamtos parkuose. Manoma, kad baltieji liūtai laisvėje nepritapo dėl šviesaus kailio, kuris trukdė užsimaskuoti ir likti nepastebėtiems medžioklės metu.

Dabar baltieji liūtai auginami įvairiuose zoologijos soduose visame pasaulyje, taip pat ir Pietų Afrikos Respublikoje esančiuose Timbavati ir Krugerio nacionaliniusoe gamtos parkuose.

Prie šių liūtų nykimo prisidėjo ir kitos negandos – susižalojimai nesėkmingos medžioklės metu, grobio trūkumas, ligos ir sudėtingesnės sąlygos atsivesti palikuonių, brakonieriavimas. Mokslininkai skaičiuoja, kad natūralioje aplinkoje išgyvena vos vienas iš aštuonių jauniklių.

Baltieji liūtai nėra atskira liūtų rūšis ar porūšis, todėl nepriskiriami prie nykstančių gyvūnų, kadangi tai toks pats, kaip ir kiti liūtai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.