Nevėžio upėje užfiksuotas itin retas paukštis Lietuvoje

Akyli Kėdainių gyventojai Nevėžyje pastebėjo neįprastą paukštį. Geltonąja antimi žmonių vadinamas sparnuotis įrašytas į Raudonąją knygą.

 Netoli Kėdainių miesto centro mėgstantis pasivaikščioti gyventojas nustebo vandenyje išvydęs neįprastą geltoną antį ir sakė tokį sparnuotį čia matantis pirmą kartą.<br>V. Dovydaičio nuotr.
 Netoli Kėdainių miesto centro mėgstantis pasivaikščioti gyventojas nustebo vandenyje išvydęs neįprastą geltoną antį ir sakė tokį sparnuotį čia matantis pirmą kartą.<br>V. Dovydaičio nuotr.
 Didieji dančiasnapiai.<br>Scanpix nuotr.
 Didieji dančiasnapiai.<br>Scanpix nuotr.
 Didieji dančiasnapiai.<br>Scanpix nuotr.
 Didieji dančiasnapiai.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

2019-01-29 16:34

Pirmą kartą

Netoli miesto centro mėgstantis pasivaikščioti kėdainietis nustebo vandenyje išvydęs neįprastą geltoną antį ir sakė tokį sparnuotį čia matantis pirmą kartą.

„Nieko panašaus nesu matęs. Labai įdomi, keistų spalvų antis. Tikrai labai neįprastas paukštis, įdomu, iš kur jis toks? Kas čia per paukštis, ar jis čia gyvena, ar tik trumpam užsuko?“ – šie ir kiti klausimai nedavė ramybės miesto gyventojui ir fotografui Vidui Dovydaičiui. Vyras įamžino neįprastą paukštį ir pasidalino įdomia žinia su bičiuliais.

Atklydo iš Kauno

Ornitologai spėja, kad antis į Kėdainius užklydo iš laikinosios sostinės – Kauno, mat Neryje žiemojančios geltonos antys jau nieko nestebina. Žinovų teigimu, iš tiesų tai į Raudonąją knygą įrašyti antinių šeimos didieji dančiasnapiai, tokį vardą gavę dėl dantukų snapuose. Šie sparnuočiai peri drevėse ir pastogėse, minta žuvimi ir vandens vabzdžiais, o jų plunksnos šiltuoju metų laiku paprastai būna baltos.

Neįprastas paukštis

Ornitologai pasakoja, kad šiuo metu paukščio spalva yra neįprasta, šiek tiek oranžinė ir rožinė, vos ne persiko, o įprastai šitas paukštis būna baltos spalvos. Geltonosios antys yra reta rūšis, įrašyta į Raudonąją knygą. Žinovai sakė, kad Lietuvoje inkilai šiam paukščiui keliami įvairiais metų laikais, dažniausiai pavasarį, tačiau paukštis įdomus tuo, kad sukelia šiek tiek problemų.

Kauno gyventojos

Geltonosios antys – dažniausiai laikinosios sostinės – Kauno gyventojos. Šios antys mėgsta įsikurti gyvenamuosiuose namuose, pastogėse ar kokiuose apleistuose pastatuose būtent dėl to, kad joms nėra iškeltų inkilų. Didieji dančiasnapiai paplitę ne tik Europoje, bet ir Šiaurės Amerikoje bei Šiaurinėje Azijos dalyje. Lietuvoje šie sparnuočiai jau buvo sukėlę visuomenės susidomėjimą, nes prieš penkerius metus šios rūšies patelė buvo susisukusi peryklą Prezidentūros teritorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.