Skandalingo zoologijos sodo savininko žinia skundikams: „Tą ožką užmigdėm, tegu atvažiuoja mėsos“

Liepos pradžioje Klaipėdos zoologijos sode apsilankę žmonės pasibaisėjo situacija, pamatyta šiame gamtos parke. Anot jų, gyvūnai yra laikomi netinkamomis sąlygomis, kai kurie suluošinti, alkani.

 Klaipėdos zoologijos sodo vadovas Edvardas Legeckas į lankytojų nusiskundimus tiesiai šviesiai rėžė: „Ta ožka užmigdyta visų tų skundikų prašymų. Jeigu nori mėsos, tegu atvažiuoja, duosim“.<br> lrytas.lt nuotr.
 Klaipėdos zoologijos sodo vadovas Edvardas Legeckas į lankytojų nusiskundimus tiesiai šviesiai rėžė: „Ta ožka užmigdyta visų tų skundikų prašymų. Jeigu nori mėsos, tegu atvažiuoja, duosim“.<br> lrytas.lt nuotr.
 Lankytojai pasibaisėjo vaizdais, pamatytais Klaipėdos zoologijos sode.<br> lrytas.lt nuotr.
 Lankytojai pasibaisėjo vaizdais, pamatytais Klaipėdos zoologijos sode.<br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 27, 2019, 7:19 PM

„Baisu, tragiška ir apgailėtina. Atvykau ir išėjau su ašaromis. Situacija baisesnė nei cirke, gyvūnai nusilpę, trūksta žalumos ir veterinaro pagalbos“, – portalui lrytas.lt rašė Klaipėdos zoologijos sodo lankytoja Deimantė.

Laiške portalo lrytas.lt redakcijai sunerimusi zoologijos sodo lankytoja teigė, gyvūnai yra neprižiūrėti, nepašerti ir ligoti.

„Narvai apaugę žolėmis ir piktžolėmis, o ir kvapas klaikus. Raguotųjų aptvaruose buvo purvas arba smėlis, jokios žalumos, ėdžios tuščios, šieno ten nesimatė. Vienos ožkytės koja – sulaužyta. Juk ji turėtų būti izoliuojama veterinarijos klinikoje ir gydoma, o ne žmonėms leisti gėrėtis sužalotu gyvūnu. Ožkų ėdžios taip pat buvo tuščios“, – teigė Klaipėdos zoologijos sodo lankytoja.

Lankantis zoologijos sode moteris pamatė ir tako gulintį veršiuką, o aplink – žmones, kurie šalia jo fotografuojasi ir linksminasi, kai jo motina bliauna už tvoros.

Jos teigimu, plėšrūnų aptvarai – neprižiūrėti, o numesta mėsa ir kaulai jau ne pirmos dienos šviežumo.

„Vieno vilko ausys buvo žaizdotos, tačiau užsiūtos, bet žaizdose knaisiojasi pulkas musių. Toliau jau nebesidairiau, nes buvau pašiurpus ir norėjau kuo greičiau išvažiuoti“, – nemaloniais įspūdžiais dalijosi zoologijos sodo lankytoj Deimantė.

Sako, kad ožką pribaigė

Po skaitytojos Deimantės skundo, portalas lrytas.lt susisiekė su Klaipėdos zoologijos sodo vadovu Edvardu Legecku. Vyras į lankytojų nusiskundimus tiesiai šviesiai rėžė: „Ta ožka užmigdyta visų tų skundikų prašymų. Jeigu nori mėsos, tegu atvažiuoja, duosim“.

Pasak E. Legecko, situacija zoologijos sode po lankytojų pranešimų nepasikeitė. „Zoologijos sode jokių pažeidimų nėra ir nebuvo rasta. Su vilkais viskas yra gerai, su veršiuku – taip pat. Kur jis nori, ten ir guli. Nori guli, nori atsistoja. Čia ne patologija“, – aiškino Klaipėdos zoologijos sodo vadovas E. Legeckas.

Anot jo, gyvūnai yra prižiūrėti ir pamaitinti: „Gyvūnus maitinam iš visur – iš kur įmanoma, iš ten ir gaunam, tuo ir maitinam“.

Pareigūnai pažeidimų neužfiksavo

Portalui lrytas.lt Aplinkos ministerijos atstovė spaudai Ieva Krikštopaitytė teigė, kad paskutinis Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (AAD) Klaipėdos valdybos Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos patikrinimas, pagal gautą skundą dėl laukinių gyvūnų laikymo sąlygų, vykdytas 2019 birželio 26 dieną.

„Per vykdytą patikrinimą pažeidimai neužfiksuoti, baudos neskirtos“, – sakė I. Krikštopaitytė.

Zoologijos sodams tikrinti Aplinkos ministerija sudaro Zoologijos sodų patikrinimo komisiją ir tvirtina jos sudėtį. Zoologijos sodų patikrinimo komisija sudaroma iš Aplinkos ministerijos, Aplinkos ministerijos įgaliotos išduoti leidimus zoologijos sodams įkurti institucijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Aplinkos apsaugos departamento atstovų, veterinarijos ir biologijos specialistų, taip pat į komisijos sudėtį gali būti įtraukti ir kiti specialistai.

Tikrino ne kartą

Kaip portalui lrytas.lt teigė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, paskutinį patikrinimą Klaipėdos zoologijos sode Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (Klaipėdos VMVT) atliko š. m. liepos 15 d., gavusi pranešimą, kad Klaipėdos zoologijos sode vaikšto ožiukas su lūžusia koja, gyvūnai šeriami atliekomis iš viešojo maitinimo įstaigų, ant žemės guli nugaišęs veršiukas.

„Šiais metais pagal gautus skundus Klaipėdos VMVT inspektoriai jau 4 kartus lankėsi Klaipėdos zoologijos sode. Patikrinimų metu nustatyta pavienių pažeidimų, pvz., dėl beždžionių, iš kurių kelioms pastebėtos žaizdos ir vietomis nupešti plaukai. Įvertinus situaciją, Klaipėdos zoologijos sodui pateiktos rekomendacijos, o surinka informacija perduota Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijai situacijai įvertinti ir atlikti tolimesnius veiksmus“, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos patarėjas Virgilijus Valantinas.

Anot V. Valantino, atlikus patikrinimą Klaipėdos zoologijos sode š. m. liepos 15 d. pažeidimų nenustatyta.

„Tikrinimo metu apžiūrėti Hailendo ir afrikinės karvės, kamerūno ožkos, meškėnai, baltieji tigrai, paukščiai laikomi jiems skirtuose aptvaruose, kuriuose tenkinami visi gyvūnų poreikiai ir nevaržomos jų gyvybinės funkcijos ir veikla, sveikatos sutrikimo požymių nepastebėta. Pranešimo nuotraukoje užfiksuotas veršiukas yra gyvas.

Dėl ėriuko (kinų mėlynosios avies) – pagal iš veterinarijos klinikos gautą gydytojo paaiškinimą, dėl nervo pažeidimo nuo riešo koja likusi nejautri (paralyžiuota). Gyvūnas skausmo nejaučia, jaučiasi gerai, todėl nuspręsta galūnės neamputuoti ir gyvūno neeutanazuoti“, – tikino V. Valantinas.

Už gyvūnų gerovės pažeidimus nuobaudos taikomos vadovaujantis atitinkamais Administracinių nusižengimų kodekso straipsniais, atsižvelgiant į padaryto administracinio nusižengimo pobūdį, atsakomybę lengvinančias ir sunkinančias aplinkybes ir pan.

Zoologijos sodams – griežti reikalavimai

Remiantis Lietuvos Respublikos laukinės gyvūnijos įstatymu, Aplinkos ministerijos įgaliota institucija išduoda leidimus zoologijos sodams įkurti, priima sprendimus dėl leidimų išdavimo, dėl jų galiojimo panaikinimo ir zoologijos sodo uždarymo, dėl draudimo į zoologijos sodą ar jo dalį įleisti lankytojus, dėl zoologijos sodo dalies uždarymo.

Leidimo zoologijos sodui įkurti turėtojas privalo užtikrinti, kad zoologijos sodas dalyvautų moksliniuose tyrimuose, kuriais būtų prisidedama prie laukinių gyvūnų rūšių apsaugos, užsiimtų rūšių veisimu nelaisvėje, jų populiacijų atkūrimu arba reintrodukcija į laukinę gamtą.

Taip pat skatintų visuomenės mokymąsi ir švietimą biologinės įvairovės apsaugos srityje teikiant informaciją apie eksponuojamas laukinių gyvūnų rūšis ir jų natūralias buveines.

Zoologijos sodai privalo įkurdinti laikomus laukinius gyvūnus tokiomis sąlygomis, kurios atitinka šių gyvūnų rūšių įkurdinimo biologinius ir apsaugos reikalavimus pagal Laukinių gyvūnų laikymo nelaisvėje taisykles, taip pat vykdytų prevencines ir gydomosios veterinarinės priežiūros bei mitybos programas, užtikrintų zoologijos sodo lankytojų saugumą. Visus reikalavimus, keliamus zoologijos sodams galima rasti Lietuvos Respublikos laukinės gyvūnijos įstatyme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.