Lietuvos parduotuvėse – ukrainietiški kiaušiniai iš siaubingų paukštynų Vaizdai – šokiruojantys

Gaištančios ir nuplikusios vištos Ukrainos paukštyne – tokius vaizdus šiandien viešina gyvūnų apsaugos organizacijos. Šios įmonės kiaušinius galima rasti ir Lietuvoje.

Balti kiaušiniai prieš Velykas tampa itin geidžiami.<br> lrytas.lt archyvo nuotr.
Balti kiaušiniai prieš Velykas tampa itin geidžiami.<br> lrytas.lt archyvo nuotr.
 Vaizdai iš paukštyno Ukranoje.<br>„Tušti narvai“ nuotr.
 Vaizdai iš paukštyno Ukranoje.<br>„Tušti narvai“ nuotr.
 Vaizdai iš paukštyno Ukranoje.<br>„Tušti narvai“ nuotr.
 Vaizdai iš paukštyno Ukranoje.<br>„Tušti narvai“ nuotr.
 Vaizdai iš paukštyno Ukranoje.<br>„Tušti narvai“ nuotr.
 Vaizdai iš paukštyno Ukranoje.<br>„Tušti narvai“ nuotr.
 Vaizdai iš paukštyno Ukranoje.<br>„Tušti narvai“ nuotr.
 Vaizdai iš paukštyno Ukranoje.<br>„Tušti narvai“ nuotr.
 Vaizdai iš paukštyno Ukranoje.<br>„Tušti narvai“ nuotr.
 Vaizdai iš paukštyno Ukranoje.<br>„Tušti narvai“ nuotr.
 Vaizdai iš paukštyno Ukranoje.<br>„Tušti narvai“ nuotr.
 Vaizdai iš paukštyno Ukranoje.<br>„Tušti narvai“ nuotr.
Balti kiaušiniai prieš Velykas tampa itin geidžiami.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Balti kiaušiniai prieš Velykas tampa itin geidžiami.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Balti kiaušiniai prieš Velykas tampa itin geidžiami.<br>M.Patašiaus nuotr.
Balti kiaušiniai prieš Velykas tampa itin geidžiami.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Gyvūnų apsaugos organizacija „Tušti narvai“, Audrė Srėbalienė

Mar 6, 2020, 5:41 PM, atnaujinta Mar 6, 2020, 5:42 PM

Gyvūnų apsaugos organizacija „Tušti narvai“ pasidalino Ukrainos aktyvistų paviešinta medžiaga iš Ukrainos vištų dedeklių fermos, priklausančios įmonei „Ovostar“. „Tušti narvai“ perspėja, kad „Ovostar“ kiaušiniai parduodami ir parduotuvėse Lietuvoje.

Praėjusiais metais Velykų karštinės metu pigiais kiaušiniais iš Ukrainos prekiavo „Lidl“, „Maxima“, „Norfa“ ir kiti prekybos centrai.

Užfiksuotoje medžiagoje – pūvantys lavonai, kanibalizmas ir beplunksnės vištos

Gyvūnų apsaugos organizacijos „Відкриті клітки“ (liet. „Atviri narvai“) pasidalintoje vaizdinėje medžiagoje matomi perpildyti narvai, besimėtantys vištų lavonai, nuplikę paukščiai su nulūžusiomis ar išpešiotomis plunksnomis, viena kitą lesančios vištos.

„Ukrainoje vis dar legalu vištas dedekles laikyti bateriniuose narvuose, kurie jau 8 metus uždrausti Europos Sąjungoje, nes tokiomis sąlygomis auginamos vištos negali patenkinti jokių savo natūralių poreikių. Narvai yra tokie maži, kad vienai vištai tenka mažesnis nei A4 formato lapo plotas.

Paukščiai negali išskleisti sparnų, dėl nuolatinio trynimosi tarpusavyje bei į narvus, jiems nulūžta plunksnos. Narve nėra laktų bei lizdų. Daugybė vištų dėl tokių sąlygų miršta. Nugaišusias ir pūvančias vištas lesa kitos,“ – teigia organizacijos „Tušti narvai“ atstovas Tomas Byčkovas.

Vaizdo medžiagą užfiksavo buvęs paukštyno darbuotojas

Praėjusių metų pabaigoje šiuos vaizdus užfiksavo buvęs fermos, esančios Borysiv kaime Ukrainoje, darbuotojas. Vyras, dirbęs dviejuose pastatuose, kuriuose 18 000 narvų laikomi 183 000 paukščių, pasakojo, kad oras pastatuose buvo užterštas dulkėmis bei amoniaku nuo mėšlo.

Buvusio darbuotojo teigimu, pastatuose, kuriuose jis dirbo, per dieną mirdavo iki 1000 paukščių. Jų kūnai būdavo sukraunami į krūvas prie pastato sienų ar sumetami į kibirus, kuriuos kiekvieną dieną išveždavo sunkvežimis.

„Ovostar“ – antra pagal dydį Ukrainos kiaušinių gamintoja ir eksportuotoja. Įmonės fermose laikomos apie 6,7 milijonai vištų. Pusę savo produkcijos „Ovostar“ eksportuoja į kitas šalis, tarp kurių yra ir Lietuva. Kadangi Ukrainoje esančios fermos neturi laikytis ES direktyvų, užsienio šalims jos gali pasiūlyti mažesnę kainą negu kiti kiaušinių gamintojai Europoje.

„Vištų laikymas tokiose sąlygose, kaip matomos užfiksuotoje medžiagoje, Lietuvoje uždraustas nuo 2012 m. Mūsų šalyje paukštynai jau nebeinvestuoja į narvus ir renkasi alternatyvias sistemas, o 120 įmonių įsipareigojo nenaudoti narvuose laikomų vištų kiaušinių.

Vartotojai nežino, kad pirkdami pigiausius kiaušinius iš Ukrainos, jie remia įmones, gaminančias tai, ką gaminti Lietuvoje dėl per žiaurių sąlygų gyvūnams būtų nelegalu,“ – teigia T. Byčkovas.

Parduotuvėse Lietuvoje – kiaušiniai iš tokių sąlygų?

Organizacijos „Tušti narvai“ teigimu, šiuo metu kiaušinių, atkeliavusių iš „Ovostar“ paukštynų, vis dar galima nusipirkti Lidl parduotuvėse, o akcijų metu ar prieš Velykas – ir kituose prekybos centruose.

Lrytas.lt primena, kad praėjusiais metais prieš Velykas į Lietuvos prekybos centrus plūstelėjo pigių baltų kiaušinių iš Ukrainos porcija. Kaip Prekybos tinklai lentynas užvertė ir ukrainietiškais kiaušiniais, pritaikydami jiems didelių nuolaidų. Vos tik ukrainietiški kiaušiniai nuklojo parduotuvių lentynas, pirkėjai pradėjo nuogąstauti dėl jų kokybės.

Pirkėjai turi galvas ant pečių, gali skaityti etiketes ir rinktis, kuriuos pirkti. Nes iš trečiųjų šalių atgabenami kiaušiniai yra 3-ios – pačios žemiausios kategorijos. O tai reiškia, kad juos sudėjo narvuose laikomos vištos. Blogai? Vištoms tai tikrai, nes trečiosiose šalyse narvai yra labai ankšti, jie neatitinka ES galiojančių standartų, taigi kartu ir gyvūnų gerovės reikalavimų.

Pasėjo nuolaidų

Primename, kad praėjusių metų pavasarį „Lidl“ prekybos tinkle nuo balandžio 15 d. M dydžio latviškų „Balticovo“ 18 kiaušinių pakuotė kainavo 0,99 euro.

Ekologiškų lietuviškų M dydžio kiaušinių dešimtukas kainavo 2,49 euro.

Tą akrtą šis tinklas parūpino ir baltų kiaušinių, importuotų iš Ukrainos. Jie buvo paženklinti „3“ numeriu, informuojančiu, kad juos sudėjo garduose laikomos vištos.

„Maxima“ tinkle 10 baltų „Ovostar“ prekės ženklo kiaušinių pakuotės nuolaidinė kaina sukosi apie 0,87-1,03 euro (be nuolaidos – 1,09-1,29 euro). Jų kilmės šalis – Ukraina, tačiau importuoti jie per Latvijos įmonę „OE Ptoduct“.

Velykoms skirta „Maxima“ naujiena – latviški „Omega 3“ (gamintojas – „Balticovo“) kiaušiniai, jų kaina be nuolaidos siekė 1,89 euro.

„Iki“ baltų kiaušinių buvo atsigabenusi iš Suomijos – bent jau ant pakuotės rašoma, kad kilmės šalis yra ši valstybė. Ir pardavinėjo juos už pusę kainos – po 0,69 euro M dydžio pakuotę. Pilna kaina – 1,29 euro.

Paukštininkai – įpykę

„Dar pernai didieji Lietuvos prekybos tinklai viešai skelbė apie siekį prekiauti tik ant kraiko ar laisvai laikomų vištų kiaušiniais, o dabar pardavinėja iš Ukrainos įvežamus kiaušinius, kuriuos dėjusios vištos laikomos narvuose, neatsižvelgiant į ES reikalavimus. Šios vištos patiria kančias – joms narvuose skiriama trečdaliu mažiau ploto, nei reikalaujama ES.

Niekas negali garantuoti, jog Ukrainos paukštynuose taikomi tokie pat aukšti maisto saugos, kokybės bei sanitarijos reikalavimai, kaip ES“, – piktinosi Lietuvos paukštininkų asociacijos vadovas Vytautas Tėvelis.

Pasak V. Tėvelio, apie tai, kad vištos laikomos neatsižvelgiant į ES reikalavimus, pirkėjai tegali sužinoti perskaitę užrašą nedidelėmis raidėmis ant kiaušinių pakuotės – „ne EB standartas“.

„Tai iš trečiosios šalies be muitų tarifų įvežama žemesnių standartų produkcija, tad natūralu, kad jų kaina žemesnė. Dabar situacija tokia, kad vienodi reikalavimai netaikomi nei paukščių gerovei, nei kiaušinių kokybei. Pavyzdžiui, Lietuvos vištų – dedeklių laikytojai kiaušinių dėjimo metu beveik nenaudoja antibiotikų, o daugelis trečiųjų šalių apskritai neriboja antimikrobinių medžiagų naudojimo“, – anksčiau portalui lrytas.lt sakė asociacijos vadovas.

Jo teigimu, prekybos tinklai tokiais kiaušiniais susivilioja dėl mažesnės kainos, kuri pasiekiama vištų gerovės sąskaita. Dėl to su importuojamais kiaušiniais sunku konkuruoti Lietuvos vištų augintojams. ES laikomų vištų pakuotės žymimos skaičiais 0, 1, 2 arba 3.

3 reiškia, kad kiaušinį padėjusi višta laikoma pagal ES reikalavimus pagerintame narve, 2 – ant kraiko, 1 – laisvai, o 0 – kad kiaušiniai ekologiški.

Aplenkia pasienį

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovės Jurgitos Savickaitės, tiesiai iš Ukrainos kiaušiniai nėra importuojami. „Jau ne vienerius metus paukštininkai dar žiemai nesibaigus kelia nerimo bangas. Specialiai esu surinkusi informaciją – per mūsų tarnybos pasienio postus iš Ukrainos nėra įvežta nė viena kiaušinių siunta.

Tinklai jų atsiveža per Lenkiją arba Latviją, ten ir atliekama importo kontrolė. Visose ES valstybėse tos procedūros yra vienodos, tad ir Lenkijoje, ir Latvijoje taip pat, reikalavimai irgi europiniai. Tačiau kaip dažnai kaimynų veterinarijos tarnybos pasienyje atlieka importo kontrolę – atrenka mėginius patikrai, neturime žinių.

Mes savo ruožtu tikriname tai, kas jau yra rinkoje. Esame ne kartą atrinkę mėginių – dėl kiaušinių saugumo problemos dar nėra buvę. Ko gero, gamintojai – paukštininkystės bendrovės labiausiai išgyvena dėl kainos, kad ji yra dempinguojama“, – paaiškino J.Savickaitė.

Sukilo gyvūnų globėjai

Pasak gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ atstovo Tomo Byčkovo, 2014 m. gegužę ES sudarius laisvosios prekybos sutartį su Ukraina, Europos Komisija nustatė kvotas, pagal kurias, vištų dedeklių fermoms atitinkant veterinarinius bei sanitarinius saugumo reikalavimus, tam tikras jų kiekis gali būti eksportuojamas į šalis, priklausančias ES. Šiemet ši kvota siekia 5400 tonų kiaušinių.

„Kiaušiniai, pažymėti 3 numeriu, reiškia žiaurias sąlygas vištoms“, – teigė T.Byčkovas. Nors vištų laikymo standartai skiriasi, šiuo metu 3 numeriu žymimi tiek pagerintuose, tiek bateriniuose narvuose laikytų vištų kiaušiniai.

Vienintelis prastesnį standartą indikuojantis ženklinimas – ant kiaušinių pakuotės esantis užrašas „Ne EB standartas“, reiškiantis, kad kiaušiniai atkeliavę iš ES nepriklausančių šalių fermų, kuriuose vištos auginamos nepagerintuose narvuose.

Pasirūpino sertifikatais

Valdas Lopeta, „Lidl Lietuva“ komunikacijos departamento vadovas anksčiau portalui lrytas.lt teigė: „Visi „Lidl“ prekybos tinkle parduodami kiaušiniai yra atitinkantys nacionalinius ir ES teisės aktus bei turintys tai pagrindžiančius dokumentus.

Kiaušinius iš Ukrainos tiekiančio partnerio gamybos vieta yra sertifikuota FSSC 22000 sertifikatu, kuris pagrindžia, kad įmonėje yra įdiegta ir funkcionuojanti kokybės užtikrinimo sistema.

Tai garantuoja, kad galutiniam vartotojui bus pateikiami saugūs maisto produktai bei bus laikomasi maisto saugos įstatymų ir reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų visoje gamybos grandinėje. FSSC 22000 (maisto saugos sistemų sertifikavimo standartas) yra Maisto saugos sertifikavimo fondo sertifikavimo schema, skirta maisto produktų gamintojams. Pagal šią schemą atliekami periodiniai gamybos vietos auditai.

Nepriklausomos institucijos „Bureau Veritas“ atliktas auditas konstatavo, kad tiekėjas užtikrina atitiktį ES gyvūnų gerovės reikalavimams.

Audito metu nustatyta, kad kiekvieno vištų gardo laikymo plotas siekia 21 600 kvadratinių centimetrų, kiekviename garde yra laikoma ne daugiau nei 28 vištos bei kiekvienai iš jų skiriama po 771,4 kvadratinio centimetro. Visi šie parametrai atitinka Europos Sąjungos Tarybos direktyvos 1999/74/EB nustatytus standartus ir reikalavimus. Visa informacija apie tiekėją bei atitikimus Europos Sąjungos standartams buvo gauta dar prieš pradedant su juo bendradarbiauti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.