K. Mažeika atsitraukia: medžioklė su lankais – išbraukta iš parengto įstatymo

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika sprendimą dėl viceministrės Rasos Vaitkevičiūtės žada antradienį po pietų. Ministras pranešė, kad jau paruoštas naujas įsakymas dėl medžioklės lankais.

 Ministras pranešė, kad jau paruoštas naujas įsakymas dėl medžioklės lankais.<br> Scanpix/Reuters/lrytas.lt archyvo nuotr.
 Ministras pranešė, kad jau paruoštas naujas įsakymas dėl medžioklės lankais.<br> Scanpix/Reuters/lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Jakubauskas, BNS

May 12, 2020, 2:06 PM, atnaujinta May 12, 2020, 2:43 PM

„Turėsime po pietų pokalbį, kai baigsime darbą Seime, ir priimsime atitinkamus sprendimus“, – sakė K. Mažeika.

Jis teigė matantis viceministrės atsakomybės dėl situacijos, kai jo pasirašytu įsakymu buvo įteisinta medžioklė su lankais.

„Be abejo, tai yra tarybos pirmininkė, kuri turi išanalizuoti visas situacijas ir pateikti ministrui išdiskutuotą poziciją, šiuo atveju buvo praleista pagrindinė proga išdiskutuoti ir atsakyti į visus klausimus“, – kalbėjo ministras.

Jis taip pat pridūrė, kad jau parengtas naujas įsakymas, iš kurio išbraukta galimybė medžioklėje naudoti lankus.

„Likimas toks, kad jau šiandien yra parašytas įsakymas išbraukti tą punktą, kad nekeltume aistrų, nors tas punktas turėjo įsigalioti nuo 2022 metų“, – teigė K. Mažeika.

Be kita ko, jis teigė matantis ir savo atsakomybę dėl susiklosčiusios situacijos.

„Pripažįstu tai, kad pasirašiau, be abejo, galbūt reikėjo aktyviau įsitraukti į Medžioklės tarybos veiklą, galbūt per didelis pasitikėjimas, nes viceministrė medžioklėje turi didelę patirtį, turi turbūt ir mokslinių darbų, ir straipsnių, tai iš tiesų turbūt toje srityje tas pasitikėjimas buvo per didelis, turbūt reikėtų pasidaryt tam tikras išvadas ir man“, – sakė aplinkos ministras.

Jo teigimu, išbraukus lankus iš naujo įsakymo, medžioklė su jais lieka nereglamentuota.

„Dabar lankų kaip ginklo tokio apibrėžimo nėra ir jie tiesiog yra palikti tokioje nereguliuojamoje zonoje, kur iš tiesų turėtų atsirasti reguliavimas, nes sutikus žmogų miške su lanku aplinkosaugininkams nėra būdo jį nubausti, nebent jis turėtų sumedžiojęs kažkokį žvėrį ar gyvūną“, – kalbėjo K. Mažeika.

„Bet prie kiekvieno lankininko po aplinkosaugininką nepastatysim“, – sakė jis.

Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė pirmadienį tokius argumentus vadino nekorektiškomis manipuliacijomis.

„Kaip ne kaip, jau antrą semestrą teisę studijuojančiam pirmakursiui yra aišku, kad medžioklės įrankių sąrašų tvirtinimas – administracinės teisės dalis, o administracinė teisė turi vieną principą „viskas, kas aiškiai nėra leista, yra draudžiama“. Taigi, jei lankai išbraukti iš administracinei teisei priskirtino įstatymo, kuris numatė jų naudojimo reguliavimą, leidimo naudoti neliko. Lankai nenaudojami“, – feisbuke rašė A. Širinskienė.

Ministras teigia, kad prieš tai lankai buvo reglamentuoti kaip medžioklės įrankiai bei pasaulyje yra „nemažai šalių“, kur medžiojama tokiu būdu.

Jis įsakymą dėl Medžioklės taisyklių pakeitimo, kuriuo nuo 2022 metų būtų įteisinti lankai, pasirašė penktadienį bei teigė, kad sprendimą priėmė Medžioklės taryba, kuriai vadovauja viceministrė R. Vaitkevičiūtė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.