Skerdynes gamtoje įteisinti bandžiusiam K. Mažeikai – paskutinės strėlės į karjeros karstą

Praėjusią savaitę Aplinkos ministeriją drebino vienas skandalas po kito – įteisintos medžioklėje strėlės, ministro neigimas, kad jis tą padarė – jis kaltino viceministrę, Medžioklės tarybą.

 Aplinkos ministras K. Mažeika krečiamas skandalų dėl medžioklės įstatymų.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Aplinkos ministras K. Mažeika krečiamas skandalų dėl medžioklės įstatymų.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Buvusi aplinkos viceministrė R. Vaitkevičiūtė.<br> R. Vaitkevičiūtės asmeninio archyvo nuotr.
 Buvusi aplinkos viceministrė R. Vaitkevičiūtė.<br> R. Vaitkevičiūtės asmeninio archyvo nuotr.
 Aplinkos ministras K. Mažeika.<br> V. Skaraičio nuotr.
 Aplinkos ministras K. Mažeika.<br> V. Skaraičio nuotr.
 M. Čepulis.<br> M. Čepulio asmeninio archyvo nuotr.
 M. Čepulis.<br> M. Čepulio asmeninio archyvo nuotr.
 M. Čepulis.<br> V. Balkūno nuotr.
 M. Čepulis.<br> V. Balkūno nuotr.
 K. Mažeika.<br> T. Bauro nuotr.
 K. Mažeika.<br> T. Bauro nuotr.
Medžioklė.<br>V.Balkūno nuotr.
Medžioklė.<br>V.Balkūno nuotr.
 Buvusi aplinkos viceministrė R. Vaitkevičiūtė.<br> R. Vaitkevičiūtės asmeninio archyvo nuotr.
 Buvusi aplinkos viceministrė R. Vaitkevičiūtė.<br> R. Vaitkevičiūtės asmeninio archyvo nuotr.
Medžioklė.<br>Wikipedia nuotr.
Medžioklė.<br>Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Daiva Ausėnaitė, „24/7“

May 18, 2020, 8:30 PM, atnaujinta May 19, 2020, 2:19 PM

Nutarimas dėl strėlių naudojimo medžioklėse buvo greitai atšauktas, bet tai buvo ledkalnio viršūnė. Ministras pasirašė už gyvūnų žudymą juos uždaužant, už prožektorius nakties medžioklėse, už vaisingų gyvūnų medžiojimą ir retų paukščių šaudymą.

Nevyriausybinis sektorius inicijavo peticiją rinkti parašus už ministro K.Mažeikos pašalinimą iš pareigų. Peticiją pasirašę palikdavo tokius sakinius: gamtos Hitleris, laukinis, beširdis žmogus, neatliekantis savo pareigų.

Praėjusį pirmadienio rytą į darbą keliaujantį aplinkos ministrą K.Mažeiką pasitiko aplinkosaugos aktyvistai. Protestuotojai ministrui įteikė kiek pakeistą Jono Biliūno apsakymą „Kliudžiau“. Tokio dėmesio valstiečiams ir žaliesiems priklausantis K.Mažeika sulaukė po to, kai pasirašė įsakymą, leidžiantį nuo 2022 metų medžioti lanku.

Dėl strėlių įteisinimo medžioklėje ministrui teko aiškintis premjerui ir savo partijos kolegoms. Tuomet K.Mažeika atsiprašinėjo už tai, kad žmonės neteisingai jį suprato. Medžioklė su lankais įsigaliotų ne dabar, o 2022 metais – kalbėjo aplinkos ministras išėjęs iš pasitarimo Vyriausybėje. Medžioklės su lankais įteisinimą jis vadino ne įteisinimu, o draudimu.

Pritarimo ir palaikymo iš Medžioklės tarybos narių nesulaukęs ministras kaltę ėmė versti viceministrei Rasai Vaitkevičiūtei, kuri vadovauja šiai tarybai. Ministras gynėsi, kad strėlių įteisinimas medžioklėje – ne jo sumanymas.

Nors kovo pradžioje vykusiame susitikime su medžiotojais ministras neslėpė savo palankios pozicijos lankų atžvilgiu. Tuomet, klausiamas dėl lankų, ministras mušėsi į krūtinę, sakydamas: „Aš už“.

Medžioklei su lankais iš pradžių nepritaręs Saulius Skvernelis gan greitai K.Mažeikos tylomis pasirašytas taisykles įvertino kaip smulkią klaidą.

Ministras tikino, kad viskas buvo nuspręsta Medžioklės tarybos posėdyje. Šioje taryboje esantis Vaidas Balys sako, kad jokių diskusijų nebuvo.

„Tame projekte, kuris buvo pateiktas visuomenei derinti, lankų nebuvo ir dar kelių dalykų nebuvo, kurie atsirado jau pačiam galutiniame ministro pasirašytam įsakyme. Visame šitame procese derinimas su taryba nevyko, derinimas su visuomene vyko formaliai ir pažeidžiant teisėkūros principus“, – sakė V.Balys.

Antradienį Mažeika pasirašė įsakymą išbraukti iš medžioklės taisyklių galimybę naudoti lankus.

„Vertinu kaip visišką blogį gamtosaugos požiūriu. Ministras įteisina žiaurų elgesį su gyvūnais, tiesiog prasilenkia su gamtosaugos morale. Galime paminėti, leidžiama naktį su šunimis medžioti, tai reiškia gyvūno užpjudymą šunimis.

Ten kalbama apie invazinius gyvūnus, bet šuva neskiria invazinio nuo neinvazinio. Jis medžioja, o naktį užvarytą šunimi gyvūną nušauti gali būti sudėtinga. Šeimininkas nenorės netyčia sužeisti šuns, tada arba užpjudyti negyvai tą gyvūną vargšą ar uždaužyti kokiais pagaliais. Tai tiesiog yra barbariška“, – teigė Baltijos aplinkos forumo vadovas Žymantas Morkvėnas.

„Kai klausiu argumentų, kodėl tai buvo padaryta, niekas jų negali pateikti. Pavyzdžiui, stirnų medžiojimas, kodėl stirnas reikia medžioti – todėl, kad jas partrenkia mašinos. Kas čia per argumentas? Tai visus žvėris reikia tada iššaudyti ir nebus nei vienos avarijos. Dėl šunų naudojimo ten prieštaringi punktai, dėl prožektorių naudojimo naktimis, dėl medžioklės terminų pratęsimo – barsukus galima medžioti iki gruodžio 31 d. miegančius tiesiog“, – sakė ornitologas, gamtos fotografas Marius Čepulis.

Visuomenininkai nuogąstauja dėl leidimo medžioti daugybę paukščių rūšių.

„Yra krūvos žuvininkų, žuvininkystės tvenkinių savininkų, kurie yra tuo nepatenkinti ir jiems iš tikrųjų tie paukščiai gali daryti žalą, bet pavadinti Raudonosios knygos paukščius… Didžioji dalis paukščių lesa žuvį, kurie gyvena prie tvenkinių ir realiai kurie saugomi, ir leidžiami pinigai jų apsaugai. Kirai, žuvėdros, kragai, garniai, dėl kurių daugiausiai čia ir kilo šaršalas, antys visokios, kurios turėtų būti saugomos – visa tai realiai leido medžioti. Visas Raudonosios knygos rūšis – tai ką mes saugom, gali paimti laisvai ir šaudyti“, – sakė M.Čepulis.

Apie būtinybę stabdyti šių punktų įsigaliojimą antradienį pranešė ir Prezidentūra. Nevyriausybinės aplinkosauginės organizacijos nenurimo. Internete atsirado peticija dėl K.Mažeikos atleidimo iš aplinkos ministro pareigų. Penktadienį ją buvo pasirašę apie 20 tūkst. žmonių.

„Ministras iš principo yra patologinis melagis. Nežinau, kaip jis kaip žmogus, bet kaip ministras jis yra patologinis melagis. Nuo pirmos dienos jis gražiai kalba – reikia diskusijos, įsiklausymo į visuomenę, o praktikoje jis daro tai, ką nori. Jis su niekuo nederina, vyriausybininkai jam neegzistuoja, tiksliau – jie priešai. Tai nėra kažkas, kas labai nustebino, kad jis taip pasielgė. Galbūt nustebino įžūlumo mastas“, – sakė V.Balys.

„Melavimas ir demagogija viešoje erdvėje yra ministro kasdieniniai įrankiai. Tą jis daro net neraudonuodamas“, – sakė Ž.Morkvėnas.

Trečiadienio vakarą Lietuvos ornitologų draugijos feisbuko puslapyje atsirado įrašas apie viceministrė Rasos Vaitkevičiūtės dalyvavimą medžioklėje, kurioje nušautos trys saugomos antys.

Ketvirtadienį Mažeika pranešė, kad viceministrė Rasa Vaitkevičiūtė traukiasi iš pareigų. Viceministrė įteikė prašymą atleisti ją savo noru.

„Jis yra statinis ministras, kuris atlieka užduotį, jam visiškai nusispjaut į Lietuvos gamtą. Jis yra medžiotojas, jis suinteresuotas šaudyti su lankais, kažkokios sąsajos yra, jis yra suinteresuotas, kad Punios šilo nebūtų. Tai yra žmogus, su gamta nieko bendro neturintis ir aš nežinau, kodėl jis čia yra“, – sakė M.Čepulis.

Ketvirtadienį Seimas priėmė eilę įstatymų projektų, kurie apriboja ministro galimybes spręsti, kokie ginklai leidžiami ar neleidžiami naudoti medžioklėje.

Šią savaitę vyks atviras Medžioklės konsultacinės tarybos posėdis dėl medžioklės taisyklių pakartotino priėmimo.

„24/7“ – sekmadieniais 16.30 ir 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.