Nemune – ekologinė katastrofa: masiškai iškrito žuvys ir vėžiagyviai Paimti vandens mėginiai, laukiama tyrimų rezultatų

Gavus informacijos apie Nemune, ties Gardinu Baltarusijoje, masiškai gaištančius gyvius ir žuvis, pirmadienį Aplinkos apsaugos agentūros ekspertai paėmė Nemuno vandens mėginius tyrimams ties Alytumi ir Druskininkais. Tuo tarpu prie Nemuno apsilankęs Baltarusijos gamtininkas teigia, kad tai didelė katastrofa.

Baltarusijoje, Nemune, išgaišo žuvys ir vėžiagyviai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltarusijoje, Nemune, išgaišo žuvys ir vėžiagyviai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltarusijoje, Nemune, išgaišo žuvys ir vėžiagyviai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltarusijoje, Nemune, išgaišo žuvys ir vėžiagyviai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltarusijoje, Nemune, išgaišo žuvys ir vėžiagyviai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltarusijoje, Nemune, išgaišo žuvys ir vėžiagyviai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ramūnas Jakubauskas, BNS, Kornelija Mykolaitytė, ELTA

Jun 15, 2020, 12:19 PM, atnaujinta Jun 15, 2020, 5:26 PM

„Aplinkos apsaugos agentūra šiandien paėmė vandens mėginius Nemune ties Alytumi ir Druskininkais galimai taršai nustatyti“, – BNS sakė aplinkos ministro patarėjas Justas Jaskonis.

Jis pridūrė, kad jeigu tyrimai fiksuos taršą, ketinama kreiptis pasiaiškinimo į Baltarusijos specialistus.

„Jei tyrimo rezultatai fiksuos taršą, bus kreipiamasi į Baltarusijos specialistus pateikti informaciją, ar fiksuotas taršos šaltinis Nemuno aukštupyje“, – teigė ministro patarėjas.

Pasak jo, mėginiai paimti patikrinti, ar Nemuno vanduo yra užterštas. Jeigu tyrimų rezultatai patvirtins taršą, bus galima daryti prielaidą, kad dėl jos Baltarusijoje tekančiame Nemune ir žūsta vandens gyvūnai.

J. Jaskonis taip pat teigė, kad pirmieji tyrimų rezultatai bus per parą, tačiau nuodugnūs tyrimai gali užtrukti iki savaitės, bet tikimasi rezultatų sulaukti greičiau – po trijų dienų.

Žuvų ir kitų gyvių gaišenų nuotraukomis sekmadienį pasidalino Baltarusijos gamtininkas Dmitrijus Vinčevskis, jo įrašu taip pat pasidalino ir Žuvinto biosferos rezervato direkcija.

Jos vadovas Arūnas Pranaitis sako, kad neabejoja nuotraukų autentiškumu.

„Jis dažnai siunčia mums informaciją apie situaciją Gardino apskrityje. Mums tai svarbu, nes tai reiškinys, kuris gali ir mus paliesti. Tai yra patikimas asmuo. Tomis nuotraukomis neabejoju“, – BNS sakė Žuvinto biosferos rezervato vadovas.

Jis taip pat teigė, kad kol kas nepastebi dūstančių žuvų Lietuvoje, tačiau nerimą kelia nedidelis atstumas nuo Gardino iki Lietuvos.

„Man užkliuvo tai, kad niekur Lietuvoje nematome dūstančių žuvų. Bet mums kelia nerimą, kad tai yra visiškai šalia Gardino, o nuo Gardino iki mūsų atstumai nedideli“, – teigė jis.

Baltarusijos žiniasklaidoje yra pasirodę pavienių pranešimų apie žvejų pastebėtas masiškai gaištančias žuvis ir kitus gyvius Gardine.

Gamtininkas: tai katastrofa

Apie tai feisbuke pranešė Baltarusijos gamtininkas Dmitrijus Vinčevskis, pasidalijęs vaizdais iš upės pakrantės.

„Katastrofa Nemune. Šios nuotraukos darytos maždaug 30 metrų kranto atkrapoje, Gardino centre, birželio 14 dieną“, – rašė Dmitrijus.

Jo teigimu, tai viena didžiausių ekologinių nelaimių Nemune, kurias jis yra matęs, o kai kurie vandens paukščiai lesa tas negyvas žuvis, varnos jomis nesidomi ir lesa tik kritusius vėžiagyvius.

„Pirmosios žinios apie vandens užterštumą jau buvo praneštos praėjusį penktadienį, tačiau situacijos rimtumą supratau tik šiandien“, – feisbuke rašė D. Vinčevskis.

Tyrimų rezultatų tikisi antradienį

Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) pirmųjų tyrimų atsakymus dėl Nemuno taršos ties Gardinu tikisi turėti antradienį.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad yra paimti mėginiai netoli Alytaus ir netoli Druskininkų. Įprastai tokio pobūdžio tyrimai dėl taikomų metodų atliekami maždaug iki 7 parų, bet stengiamės kuo greičiau duoti žmonėms atsakymus, tai patys pirmieji tam tikrų parametrų rezultatai bus rytoj į antrą dienos pusę“, – Eltai sakė AAA atstovė Lina Gaidžiūnaitė.

Jos teigimu, šie tyrimų atsakymai parodys, kokia yra paimto mėginio sudėtis, ar fiksuojama tarša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.