Danijos vyriausybė atsiprašė ūkininkų dėl įpareigojimo išnaikinti audines

Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen antradienį atsiprašė šalies audinių augintojų ir pripažino, kad nėra jokio teisinio pagrindo įpareigojimui sunaikinti visus šiuos kailinius žvėrelius, kai tarp jų buvo aptiktas mutavęs koronavirusas, galintis dar labiau paaštrinti COVID-19 pandemiją.

Audinės.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Audinės.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Audinės.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Audinės.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Audinės.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Audinės.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Audinės.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Audinės.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-11-10 17:44

Kai kurie ūkininkai, kurių auginamos audinės nebuvo užsikrėtusios, protestavo prieš šį drastišką žingsnį ir aiškino, kad šalyje nėra įstatymų, įpareigojančių numarinti visus žvėrelius.

Danija iki šiol buvo didžiausia pasaulyje audinių kailiukų eksportuotoja; šalyje buvo auginama 15–17 mln. šių žvėrelių.

„Net jeigu skubame, mums turėjo būti visiškai aišku, kad reikalingas naujas įstatymas, bet taip nenutiko. Dėl to atsiprašau“, – parlamentui sakė M. Frederiksen.

Remiantis dabartiniais teisės aktais, vyriausybė galėjo prašyti išnaikinti audines tik ūkiuose, esančiuose septyniose savivaldybėse, kur buvo aptikta mutavusi koronaviruso atmaina.

Vis dėlto žemės ūkio ministras Mogensas Jensenas ragino visus audinių augintojus bet kokiu atveju prevenciškai numarinti savo žvėrelius.

„Toliau raginu audinių augintojus bendradarbiauti... nes dabar turime visuomenės sveikatos labui daryti viską, ką galime“, – pabrėžė jis.

Tačiau ūkininkas Erikas Wammenas sakė naujienų agentūrai AFP esą nusiteikęs skeptiškai.

„Manau, vyriausybė labai gudriai elgiasi, sakydama, kad norėtų, jog mes tai padarytume – bet mūsų neverčia. Kai taip suformuluota, kaip galėsime gauti pinigų“ negautoms pajamoms kompensuoti, klausė jis.

Kopenhaga praeitą savaitę paskelbė, kad mutacija, pavadinta 5-ojo klasterio atmaina (Cluster 5) pagal Danijoje išskirtą COVID-19 išplitimo teritoriją, gali sukelti pavojų bet kokios būsimos vakcinos nuo COVID-19 veiksmingumui. Specialistai sakė, kad mutavęs virusas pajėgus užkrėsti žmonės ir kad nuo audinių jau užsikrėtė mažiausiai 12 žmonių.

Visi šie užsikrėtimo atvejai buvo užfiksuoti Šiaurės Jutlandijos regione.

Septyniose paveiktose savivaldybėse buvo įvesti griežti suvaržymai, galiosiantys mėnesį.

„Manau, tai yra būtina. Kalbame apie mutavusį virusą, atsiradusį Šiaurės Jutlandijoje, ir mes jį išnaikinsime Šiaurės Jutlandijoje“, – AFP sakė Frederikshauno savivaldybės merė Birgit Hansen.

Po lapkričio 4-ąją paskelbto vyriausybės įpareigojimo šalyje iki antradienio buvo numarinta iš viso 2,4 mln. audinių.

Nuo rugsėjo nebuvo aptikta jokių naujų užsikrėtimo 5-ojo klasterio atmainos koronaviruso atvejų tarp žmonių, taip pat nebėra jokių aktyvių šios infekcijos atvejų, todėl didėja viltys, kad mutavęs virusas galbūt buvo staigiai eliminuotas.

Naujas įstatymas, leidžiantis įpareigoti sunaikinti nesergančius gyvūnus, turėjo būti antradienį priimtas parlamento paspartinta tvarka, bet įstatymų leidėjai nusprendė neskubinti šio žingsnio, susidūrę su kai kurių politikų nepritarimu.

Dabar teisės akto projektas parlamente bus nagrinėjamas trimis skaitymais, įprasta tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.