Erkių sukeliamų ligų piką prognozuoja liepos mėnesiui

Su šiluma bunda ir pavojingas ligas platinančios erkės. Lietuvos teritorijoje užsikrėsti erkių pernešamomis ligomis galima visur, o specialistai atkreipia dėmesį – pandemijos metu dar svarbiau susirūpinti saugumu, nes žmonės daugiau laiko leidžia gryname ore:

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-04-28 14:52, atnaujinta 2021-04-29 13:06

parkuose, miškuose, kaimo sodybose. Draudimo bendrovių duomenimis, būtent gegužė yra mėnuo kai ima sparčiai daugėti su erkių sukeliamomis ligomis susijusių įvykių.

Šiemet turėjome šaltą žiemą, tačiau taip pat ir daug sniego, o po juo erkės jautėsi labai gerai, todėl nevertėtų tikėtis, kad šiemet jų bus mažiau. Kasmet nuo gegužės mėnesio sparčiai ima augti erkių įkandimų sukeliamų žalų skaičius. Lyginant su balandžiu – atvejų šokteli daugiau nei tris kartus.

„Erkės mūsų krašte dėl gamtinių ir klimato sąlygų paplitusios gausiai, tad rizika užsikrėsti jų sukeliamomis ligomis yra itin didelė ir išlieka visus metus, bet visgi dinamiką galime stebėti. Gegužė yra tas mėnuo, kai fiksuojame didžiausią augimą – lyginant su balandžio mėnesiu, atvejų skaičiai šokteli triskart ir auga toliau.

Liepą ir rugpjūtį erkių sukeliamos ligos pasiekia patį piką, kai turime apie 100 atvejų per mėnesį. Vėliau, rugsėjį ir spalį, matomas lengvas kritimas žemyn, tačiau ryškus sumažėjimas fiksuojamas tik lapkritį. Tada žalų skaičius būna apie dvidešimt atvejų per mėnesį“, – klientų žalų atvejus analizuoja „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis.

Užsikrėsti galima ir didžiuosiuose miestuose

Užsikrėsti erkių platinamomis ligomis labiau rizikuoja tie, kurie gyvena miškingose vietovėse ar dažnai būna gamtoje, ypač ten, kur auga aukšta žolė, vyrauja krūmai ar panaši augmenija. Visgi erkės sutinkamos ir didesnių miestų parkuose ar skveruose, soduose, gyvenamųjų namų teritorijose.

„Pavasarį, vos atšilus orams, daugiau laiko praleidžiame sodybose, prie ežerų, parkuose, kur erkės dažniausiai tyko žolėje ir žemuose krūmuose, maždaug 10-20 centimetrų nuo žemės.

Mūsų skaičiai rodo, jog 2020 metais daugiausiai žalų buvo fiksuojama Kauno, Vilniaus, Panevėžio miestuose“, – teigia Artūras Juodeikis.

Anot draudikų atstovo, per praėjusius metus buvo fiksuota daugiau nei 450 žalų, o išmokos siekė daugiau nei 176 tūkst. eurų sumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.