Priglaudęs laukinę žebenkštį vyras padarė jai meškos paslaugą: gyvūnas nebegalės grįžti į laisvę

Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, skelbimų portale pastebėję informaciją apie parduodamą žebenkštį, pradėjo tyrimą ir nustatė pažeidėją.

Pamačius sužeistą gyvūną pirmiausia reikia kreiptis į specialistus, kad jie įvertintų ir priimtų atsakingus sprendimus.<br> AAD nuotr.
Pamačius sužeistą gyvūną pirmiausia reikia kreiptis į specialistus, kad jie įvertintų ir priimtų atsakingus sprendimus.<br> AAD nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2021, 2:39 PM

„Susisiekėme skelbime nurodytu telefono numeriu ir sutarėme apžiūrėti gyvūną. Nuvykus į pardavėjo namus, pareigūnams asmuo teigė, kad gyvūną rado visai mažą judrioje miesto gatvėje, išaugino ir, nedrįsdamas paleisti atgal į laisvę, ieškojo jam naujų šeimininkų.

Taigi, paimdamas gyvūną, galbūt tik nuklydusį nuo motinos, asmuo padarė jam meškos paslaugą, nes dabar žebenkštis nebegalės gyventi natūralioje gamtoje“, – teigia Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkė Mantė Ramanauskienė.

Pasak aplinkosaugininkės, pamačius sužeistą gyvūną pirmiausia reikia kreiptis į specialistus, kad jie įvertintų ir priimtų atsakingus sprendimus.

„Prašom visuomenės atsakingumo ir suprasti, kad laukiniams gyvūnams ne vieta žmonių namuose. Gyvūnų namai yra gamta. Tai ne žaisliukai, kuriais galima grožėtis, o nusibodus atsikratyti“, – priduria M. Ramanauskienė.

Pagal Lietuvoje galiojantį teisinį reguliavimą žebenkštis priskiriama kiauninių sistematiniam taksonui, todėl tokius gyvūnus draudžiama ne tik laikyti, bet ir pardavinėti.

Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai prašo pastebėjus į bėdą pakliuvusius laukinius gyvūnus pranešti atsakingoms institucijoms, jokiu būdu nesinešti jų į namus.

Laikyti laukinius gyvūnus neturint teisėtų gyvūnų įsigijimą patvirtinančių dokumentų yra draudžiama. Už neteisėtą prekybą žebenkštimi asmeniui paskirta administracinė bauda, o paimtas gyvūnas bus perduotas Lietuvos zoologijos sodo specialistams.

Šiuo metu gyvūnas yra saugus, prižiūrimas veterinarijos gydytojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.