Gandrų pokštai – lizdą susisuko tiesiai ant kamino, teko šauktis pagalbą

„Ką daryt – užpuolė gandrai? – paskambinęs „Žemaičio“ žurnalistams bėdojosi daugėdiškis. – Susisuko lizdą ant trobos kamino ir dabar čia ruošiasi kiaušinius dėt, vaikus perėt, o aš nė ugnies negaliu pasikurt.“ Vyras pasakojo, kad porelė juodaskvernių prieš tai lizdą turėjo didžiuliame ąžuole, bet gandrus nuo namų atskyrė šio medžio galiūno šakos. Tad paukščiai ilgai naujos buveinės nesidairė – nusitaikė į namo kaminą ir čia įsikūrė.

Gandrai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Gandrai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Gandrai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Gandrai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rūta Laurinaitienė, www.zemaiciolaikrastis.lt

May 30, 2021, 11:50 AM

Juodų dūmų nesibijo

Situacija tik iš pirmo žvilgsnio atrodo komiška. Kaip sakoma – būtų juokinga, jei nebūtų graudu. Mat į vyro pagalbos šauksmą ir prašymą gandrams atlaisvinti senuosius namus niekas nereaguojąs – nei gamtosauga, nei seniūnija, nei gaisrininkai.

„Gamtos apsauga iš manęs išsijuokė – sako, vėliavą išsikelk. O kai paskambinau 112, manęs paklausė, ar dega jau? Jei degtų, sako, atvažiuotume. Kažkodėl visokių katinų iš medžio iškelti tai važiuoja... Skambinau ir į seniūniją, aiškino priemonių neturintys, – apie nesėkmingas pagalbos paieškas pasakojo daugėdiškis.

Netekęs vilties, vyras pats bandęs raudonkojus nuvyti – per kaminą paleidęs juodus dūmus. Bet šiems tokie pagąsdinimai – nė motais. Stovi sau išdidūs, snapais kalena, plunksnas kedena ir nė kiek tų dūmų nebijo. Juolab kad dūmai ne tiek viršun kyla, kiek apačion vyniojasi, į trobą grįžta...

Turi gauti nurodymą

Rietavo savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Alvidas Mickus, išgirdęs iš žurnalistų apie problemą, stebėjosi, kodėl daugėdiškis apskritai leido gandrams virš trobos kurtis. „Juk jau matė, kad pradeda kraut...“ – negalėjo suprasti viršininkas. Esą yra būdų apsisaugoti – specialūs suvirinimai užmauti ant kamino, kad gandrams čia sukti lizdo nesinorėtų.

Pasirodo, gaisrinė į iškvietimą gali važiuoti tik gavusi Bendrojo pagalbos centro nurodymą. „Jei centras pasiųs – nuvažiuosim“, – žadėjo viršininkas.

Tik bėda, kad tokios užduoties Rietavo gaisrininkai nesulauks. Mat vyriškis į šį centrą telefonu 112 jau skambino ir reakcijos – jokios. Nėra ugnies, nebus ir pagalbos.

Pagalbos ranką ištiesė seniūnija

Kai paskambinome Daugėdų seniūnei Astai Globienei, buvo pirmoji jos atostogų diena, tad ji sakė nežinanti, jog dėl gandrų kas į seniūniją būtų kreipęsis. Tačiau atostogų minučių nutarė neskaičiuoti ir situaciją išsiaiškinti. „Jei žmogui reikia pagalbos, galvosim ką nors“, – sakė. Susitarėme susiskambinti už poros valandų.

Joms praėjus, seniūnė jau ne tik buvo išsiaiškinusi, pas ką tiksliai tie gandrai susimetė (pasirodo, vyriškis ne iš pačių Daugėdų, o iš gretimo Kungių kaimo), bet ir su seniūnijos darbuotojais aptarusi, kuo galės pagelbėti. „Pasistengsim rytoj tam žmogui padėti, apeinant visas biurokratines kliūtis. Kažkas juk turi pagelbėti, jei visi atsisako. O ten reikia pašalinti porą trejetą šakų, ir tie gandrai grįš į seną lizdą. Rytoj nuvažiuos pora vyrukų ir nupjaus. Dėl tų kelių šakų nieko nenutiks – vėlyvas pavasaris, ąžuolai dar net nesprogsta. Gaila tų gandrų, blaškosi be vietos“, – rytdienos planus pirmadienį pasakojo A. Globienė.

Ir tikrai seniūnijos darbuotojai, kaip pasakojo pagalbos prašęs vyriškis, antradienį iš ryto Kungių kaime lankėsi. Manė galėsią ąžuolo šakas nupjauti, bet jos pasirodė per aukštai. Be bokštelio – nė iš vietos, kopėčiomis taip aukštai neužsikarsi.

Bokštelio šiuo metu seniūnija neturinti, bet žmogaus bėdoje nepaliko. Nukrapštė gandralizdį nuo kamino, suvirino geležį ir tais suvirinimais kaminą apgaubė, kad gandrams čia grįžti nebebūtų kaip. Tiesa, esą jie dar bandė ant kamino tūpti, bet tik ant pašalio. Šapų nebenešė, gal tik antrų namų gailėjo.

O gandrų, pasirodo, darbščių būta. Jų nuimtas lizdas, anot namo šeimininko, gal 50 kilogramų svėręs. Ir ko tik jame nebuvę – velėnos, šiaudų šapelių...

Lizdą nukėlė, o kas toliau?

Tad vyriškis dėl savo kamino dabar ramus, užėjus šaltesnėms dienoms ugnies jau nebijos kūrenti. Tik gandrų porelės vis dar gaila – kur dabar jie, benamiai, dėsis? Puldinėja į senąjį lizdą ąžuole, apžiūri kaminą, o savo vietos vis neturi.

Paukščių likimas turbūt labiausiai turėtų rūpėti aplinkosaugininkams. Todėl, nenorėdami gandrų palikti likimo valiai, jiems ir paskambinome.

Aplinkos apsaugos departamento Telšių aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausias specialistas Nerijus Ablingis pasakojo prieš kelias dienas pats sulaukęs kungiškio skambučio. Tik esą buvęs informuotas, jog gandrai ant kamino dar tik pradėję nešti šakas, tad ir pasiūlęs prie jo ką nors iškelti, aitvarą ar kažką, kad paukščius atbaidytų.

O dėl medžio genėjimo nukreipęs į seniūniją, mat inspekcija vykdanti tik aplinkosauginę kontrolę, ne ūkinę veiklą, ir nei lėšų, nei galimybių šakas genėti, lizdus iškelti ar perkelti turi.

Išgirdęs, jog seniūnija gandrų namus jau nukėlė, aplinkosaugininkas nustebo – esą jei ten tikrai buvęs didelis lizdas sukrautas, jo judinti be aplinkosaugininkų leidimo nebuvo galima. Galiausiai pažadėjo ir su seniūnija susisiekti, ir Kungių kaime apsilankyti, o nuomonės dėl gandrų, kas jiems dabar būtų geriausia, ornitologų paklausti.

Vietą lizdui turi, bet išsigina

Po kurio laiko, grįžęs iš Kungių, N. Ablingis patikslino, jog gandrai ąžuole jau metus ar dvejus neperėjo. Pasirodo, pernai elektrikai gandralizdį nuo elektros stulpo nukėlė, o šalia, ant kito stulpo, įtaisė jiems specialų stovą. Bet varliautojams jis, matyt, neįtikęs, todėl rado sau tinkamesnę vietą – ant trobos kamino. Ir išties vos per porą dienų ten gerą glėbį žabų susinešė.

Ūkininkui pasiūlyta kreiptis į seniūniją dėl medžių apgenėjimo, mat ji, nors pati bokštelio neturi, galėtų už jį apmokėti. Bet tik tada, kai Rietavo komunalinis ūkis bokštelį sutvarkys. Pasirodo, šiuo metu jis sugedęs. Nors ir ąžuolą apgenėjus, gali būti, kad paukščiai į senąjį lizdą negrįš.

Ornitologai ramina, kad gandrai sukasi spėriai, tad dar tikrai spėtų laiku ir dar vieną lizdą sunešti, ir vaikus išperėti. N. Ablingio nuomone, geriausia būtų, kad jie savo lizdu pasirinktų elektrikų jiems paruoštą. Bet gandras – ne žmogus, jo nepaprašysi ir nepaliepsi. Tad gandrų vaduotojai sutarė kol kas stebėti jų elgseną ir pagal ją spręsti, kokios pagalbos paukščiams reikės ir ar reikės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.