Grūto parke – beždžionių ir pumos gaudynės

Patikrinti beždžionių narvą – tai ne atlikti kratą. Net ir turint teismo nutartį toks patikrinimas gali nepavykti. Taip prieš keletą dienų nutiko Grūto parke – išsislapstė ir beždžionės, ir jų teisių gynėjai.

Kai gyvūnų teisių gynėjai išvyko iš Grūto parko, beždžionės išlindo iš slėptuvių.
Kai gyvūnų teisių gynėjai išvyko iš Grūto parko, beždžionės išlindo iš slėptuvių.
Po nesėkmingos akcijos Grūto parke su aplinkosaugininkais į Raubonis (Pasvalio r.) nuvykę gyvūnų gelbėtojai iš ten paėmė rudąjį lokį, pumą ir liūtą.
Po nesėkmingos akcijos Grūto parke su aplinkosaugininkais į Raubonis (Pasvalio r.) nuvykę gyvūnų gelbėtojai iš ten paėmė rudąjį lokį, pumą ir liūtą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 25, 2021, 7:57 PM

Teismo nutartimi mosuojantys aplinkosaugininkai ir gyvūnus migdančio šautuvo instrukcijas neramiai skaitantis veterinarijos gydytojas. Tokia kompanija buvo susirinkusi Grūto parke.

Jie atvyko patikrinti, ar tinkamai sužymėti keli šio parko gyventojai – puma ir trys beždžionės.

Tikrinti ar išsivežti?

Tačiau netrukus ėmė aiškėti, kad tikroji šio patikrinimo sumanytoja Lietuvos gyvūnų apsaugos ir teisių organizacijos (GATO) vadovė Brigita Kymantaitė liko už Grūto parko vartų.

Kartu su ja buvo atvykę ir keturi italai – tarptautinės organizacijos „Salviamo gli Orsi della Luna“ („Išsaugokime Mėnulio lokius“) atstovai.

Grūto parko šeimininkams kilo įtarimų, kad iš karto po patikrinimo gali būti nuspręsta žvėris išsivežti, nes ši organizacija renka aukas įvairiose šalyse, jų nuomone, netinkamomis sąlygomis gyvenantiems laukiniams gyvūnams, dažniausiai lokiams, gelbėti.

Beždžionės pasislėpė

Tačiau, norint patikrinti beždžiones, jas pirmiausia reikėjo užmigdyti.

Nors į Grūto parką atvykęs veterinarijos gydytojas atsivežė gyvūnams migdyti skirtą šautuvą, tikroji užduotis jį gerokai nustebino.

Vyras prisipažino, kad jam yra tekę migdyti tik karves ir jaučius, todėl ėmė vartyti šautuvo instrukcijas ir ieškoti, kokios vaistų dozės reikia beždžionei užmigdyti.

Tačiau gamintojų sąraše beždžionių nebuvo.

Nebuvo ir pačių beždžionių – lyg nujausdamos, kad netikėti svečiai atvažiavo dėl jų, visos Grūto parko augintinės sulindo į savo namelį ir išsislapstė, pasislėpė ir puma.

Kas pasamdė gydytoją?

Be to, kilo klausimas, kas pakvietė juos užmigdyti turintį gydytoją.

Teismo nutartyje, kurią atsivežė Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pareigūnai, buvo nurodyta, jog su jais kartu atvyks Kauno zoologijos sodo specialistai, bet paaiškėjo, kad jie atostogauja.

Vietoj su laukiniais žvėrimis dirbančių specialistų atvykęs veterinarijos gydytojas neturėjo nė su viena institucija pasirašytos sutarties ar įgaliojimo.

Jis tvirtino, kad atvykti į Grūto parką jo paprašė išvakarėse paskambinusi moteris. Jam perskambinus telefone užfiksuotu numeriu atsiliepė Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė B.Kymantaitė. Ji liko prie Grūto parko vartų – į teritoriją buvo įleisti tik patikrinime turėję dalyvauti asmenys.

Migdyti beždžionių nedrįso

Veterinarijos gydytojas jai telefonu paaiškino neturintis patirties dirbti su beždžionėmis, be to, visos jos pasislėpė.

„Aš juk čia visą dieną nesėdėsiu“, – sutrikęs aiškino vyras.

„Padarysime, kad išlįstų. Iš narvelio jas galima išvilioti“, – girdint visiems susirinkusiems telefonu jam nurodė moteris.

Ji pridūrė, kad yra laukinių gyvūnų specialistų, galinčių paruošti tinkamas vaistų dozes, – jam tereikėtų iššauti. Tačiau nei vilioti žvėrių, nei jų migdyti gydytojas nesutiko.

Netrukus dingo ir gyvūnų teisių gynėjai.

Pamačiusi jos link einančius vietos žurnalistus B.Kymantaitė pamojo netoliese esantiems italams, visi užsidarė automobilyje ir užsitraukė užuolaidas.

Patarė pasikviesti italus

„Į teritoriją nepatekome dėl neaiškių priežasčių ir Aplinkos apsaugos departamentui pagalbos nesuteikėme“, – po vizito Grūto parke „Lietuvos rytui“ aiškino B.Kymantaitė.

Aplinkos apsaugos departamentas nurodė vykdantis tyrimą dėl neteisėto laukinių gyvūnų įsigijimo, laikymo ir prekybos jais Pasvalio rajone, Raubonių kaime, ir Grūto parke, bet apie galimus pažeidimus pranešusiai GATO nurodė, kad jiems trūksta specialistų.

Todėl Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijai departamentas patarė bendradarbiauti su tarptautine organizacija „Salviamo gli Orsi della Luna“ ir nurodė į Lietuvą atvyksiančių keturių specialistų iš Italijos pavardes.

„Bendras įspūdis buvo toks, kad viešajai įstaigai vadovaujanti B.Kymantaitė, siekdama savo tikslų, sugebėjo pajungti visas už aplinkos apsaugą atsakingas valstybės institucijas, nes Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai negalėjo aiškiai nurodyti, dėl ko rengiamas šis patikrinimas“, – teigė advokatas Robertas Klovas.

Advokatui susidarė įspūdis, kad vizitas į Grūto parką buvo surengtas į Lietuvą atvykusių italų iniciatyva – jų tikslas buvo išsivežti žvėris.

Priekaištavo dėl prekybos

B.Kymantaitė neslėpė, kad kreipėsi į AAD ir prašė atlikti patikrinimą Grūto parke: „Šioje srityje dirbame 15 metų ir žinome visas vietas, kuriose laikomi laukiniai gyvūnai.

Iš Grūto parko esame išvežę tris neteisėtai laikytas meškas, dar vienas meškiukas yra dingęs“, – pasakojo už gyvūnų teises kovojančios organizacijos vadovė.

Jos teigimu, Grūto parkas jau neturi zoologijos sodo statuso, o tai, kad jame laikoma puma su beždžionėmis, yra pažeidimas.

„Tai – saugomos gyvūnų rūšys. Mes domimės, kodėl jas leidžiama laikyti vietoje, kuri neturi zoologijos sodo statuso, kodėl jiems galioja kitokie teisės aktai?“ – kalbėjo B.Kymantaitė.

Ji priekaištavo ir dėl to, kad Grūto parke prekiaujama saugomomis gyvūnų rūšimis: „Jų eksponavimas ir reklamavimas yra prekyba. Jos yra naudojamos lankytojams pritraukti, rodomos lankytojams, o tai yra prekybos taisyklių pažeidimas.“

B.Kymantaitės teigimu, norint laikyti ir lankytojams rodyti saugomus gyvūnus, reikalingi tokią veiklą leidžiantys dokumentai.

„Jie neturi leidimo zoologijos sodo veiklai. Nei fiziniai, nei juridiniai asmenys negali laikyti ir eksponuoti saugomų rūšių asmeniniais tikslais“, – net be patikrinimo nusprendė viešosios įstaigos vadovė.

Išsivežė tris žvėris

Tokių dokumentų gyvūnų teisių apsaugos organizacija pasigedo ir Pasvalio rajone esančiame Raubonių kaime.

Po nesėkmingos akcijos Grūto parke kitą dieną su aplinkosaugininkais į Raubonis nuvykę gyvūnų gelbėtojai iš ten paėmė rudąjį lokį, pumą ir liūtą.

Žvėrys bus išgabenti esą į saugesnes vietas Belgijoje ir Vokietijoje.

Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcija šį parką tikrino ir birželio mėnesį.

Patikrinimų metu nustatyta, kad parko valdytojai neteisėtai laiko ir eksponuoja gyvūnus, kurie net įrašyti į draudžiamų laikyti gyvūnų sąrašą.

Dalis gyvūnų neturėjo sertifikatų, privalomų vykdant viešą jų eksponavimą už atlygį. Tikrintojai pasigedo privalomų kai kurių gyvūnų įsigijimo dokumentų.

Pirko iš zoologijos sodo

Grūto parko vadovė Birutė Malinauskaitė-Bark teigė, kad turi visus reikalingus laikomų gyvūnų dokumentus, augintiniai yra tinkamai paženklinti.

Porą pavianų veislės beždžionių Grūto parko šeimininkai prieš dešimtmetį įsigijo iš Kauno zoologijos sodo. Augintiniai atsivedė vieną jauniklę.

„Nežinau, kuo baigsis patikrinimai, jei paaiškės, kad nėra jokių pažeidimų.

O kas būtų atsakingas, jei kuri nors per patikrinimą užmigdyta beždžionė būtų nebeatsibudusi, – jokių sutarčių neturintis gydytojas?“ – be tinkamai pasirengusių specialistų atvykę tikrintojai nustebino B.Malinauskaitę-Bark.

Meška nugaišo Airijoje

GATO kartu su užsieniečiais 2019 metų žiemą iš Grūto parko išvežė tris meškų jauniklius.

B.Malinauskaitė-Bark teigė, kad tuomet jie patys sutvarkė visus savo augintinių dokumentus ir pasirašė aktą, jog meškos yra dovanojamos.

„Pasiimti jų atvykę belgai prasitarė, kad turėjo 38 meškas, bet liko tik 8. Mes keistai susižvalgėme, bet gyvūnus atidavėme“, – prisiminė B.Malinauskaitė-Bark.

Nepaisant to, GATO netrukus išplatino pranešimą, kad meškos buvo konfiskuotos ir išgabentos į saugesnę vietą.

Nors Grūto parko augintinės buvo išgabentos į Belgiją, po metų Airijos žiniasklaida pranešė, kad viena iš Grūto parko atvežta meška nugaišo šioje šalyje.

Gyvūnų rezervato šeimininkas paaiškino, kad meška Aurnia buvo užmigdyta norint pašalinti jai nepatogumų kėlusius dantis, tačiau nustojo kvėpuoti. Jos atgaivinti veterinarams nepavyko.

Kovoja su zoologijos sodais

Gyvūnų apsaugos ir teisių organizacija (GATO), kuriai vadovauja B.Kymantaitė, šiuo metu yra paskelbusi manifestą prieš zoologijos sodus.

Gyventojai raginami pasirašyti, kad Lietuvoje būtų atsisakyta pasenusių zoologijos sodų, kur nelaisvėje narvuose uždaryti laukiniai gyvūnai išnaudojami pramogoms.

„Zoologijos sodų praktika eksponuoti laukinius gyvūnus narvuose žmonių pramogai yra pasenusi ir turi būti sustabdyta. Mūsų bendros pastangos išlaisvins kenčiančius gyvūnus, padės surasti ir perkelti juos į tinkamas prigimtinio gyvenimo buveines.

Lietuvos, kaip ir viso pasaulio, tikslas yra visuomenė, zoologijos sodus pakeitusi nacionaliniais parkais, skirtais veisti ir saugoti vietines gyvūnų rūšis“, – teigiama manifeste.

Gyvūnams išlaisvinti GATO renka aukas. Organizacijos interneto tinklapyje skelbiama apie Šiauliuose laikomos markatų veislės beždžionės Martos ir kartu su ja laikomų krokodiliukų išlaisvinimo akciją. Teigiama, kad šių gyvūnų perkėlimo operacijai reikia 3100 eurų, surinkta 1390 eurų.

Pinigų reikia dokumentams tvarkyti, gyvūnams ženklinti, vakcinacijai, kitoms būtinoms veterinarijos procedūroms, specialistams iš Belgijos atvykti ir gyvūnams transportuoti.

Praėjusių metų liepą iš Joniškio rajone esančios pakelės kavinės „Plūgo broliai“ tris lokius į nacionalinį parką Italijoje išgabenusi GATO skelbė, kad ši operacija kainavo 6–7 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.