Didysis veiksmas Baltijos jūros pakrantėje – ar spėsite pamatyti?

Jei manote, kad jūros ilgesys yra ne kas kita kaip nostalgija, nustebinsime – iš tiesų ne visai taip.

 Baltijos jūros biosferos poligonas
 Baltijos jūros biosferos poligonas
 Balnuotasis kiras
 Balnuotasis kiras
 Sidabrinis kiras
 Sidabrinis kiras
Didysis kormoranas
Didysis kormoranas
Laplandinis griciukas
Laplandinis griciukas
 Islandinis bėgikas
 Islandinis bėgikas
 Juodakrūtis bėgikas
 Juodakrūtis bėgikas
 Smiltinukas
 Smiltinukas
 Jūršarkė
 Jūršarkė
 Ledinė antis
 Ledinė antis
 Baltijos jūros biosferos poligonas
 Baltijos jūros biosferos poligonas
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 5:31 PM

Dūžtančių bangų garsas, vėjo atnešamas sūraus vandens kvapas ir smėlis tarp kojų pirštų ramina.

Matyt, taip pat raminančiai jūra veikia ir paukščius.

Dabar Baltijos jūros pakrantėje įsibėgėjęs didysis veiksmas – rudeninė paukščių migracija.

Ornitologai ir gamtos gidai garantuoja: gėrėdamiesi jūra ir paukščiais patirsite tikrą katarsį!

Stengiantis išsaugoti vertingą Baltijos jūros ekosistemos dalį ties Kuršių nerija, prieš aštuonerius metus buvo įsteigtas Baltijos jūros biosferos poligonas. Tai priekrantės juosta, kuri siekia iki 3 km nuo kranto linijos ir tęsiasi apie 50 km iki valstybinės sienos su Rusija. Šiuos atvirus jūros vandenis ir retai ar tik trumpam užšąlančią pakrantę ypač mėgsta tūkstančiai žiemojančių paukščių. Čia įvairiausių rūšių sparnuočius stebi ir tyrinėja ne tik mokslininkai ir ornitologai, bet ir paukščių stebėjimo entuziastai, atvykstantys iš visos Lietuvos, kitų šalių. Projektas „Pažink pamario kraštą keliaudamas paukščių keliu“ kviečia jus pažinti ir pasigrožėti jūros pakrante – aplankyti bent keletą Baltijos jūros biosferos poligono vietų.

Pasimėgaukite terapiniu jūros poveikiu emocinei būsenai ir sveikatai

Moksliniai tyrimai įrodo, kad jūra gydo ir teigiamai veikia mūsų psichinę sveikatą. Bangų dažnis keičia žmogaus smegenų bangų dažnį ir tarsi įtraukia į švelnią meditacinę būseną. Pamažu nurimstame ir atsipalaiduojame. Vieno tyrimo metu psichologai net pastebėjo, kad žmonės, gyvenantys su vaizdu į jūrą ar vandenyną, jaučiasi daug ramesni nei tie, kurie tokio vaizdo neturi. Tad vaikščiodami gėrėkitės Baltijos jūros horizontu į valias.

Gamtos gidai ir ornitologai rekomenduoja stabtelėti ne vienoje pajūrio vietoje, o aplankyti bent keletą jų, kad pamatytumėte skirtingą pakrantės grožį ir ten besibūriuojančius paukščius. Projekto iniciatoriai išskyrė keletą Baltijos jūros biosferos poligono vietų: Kopgalio molą Smiltynėje, jūros biosferos poligoną ties Pervalka, ties Preila ir ties Nida.

Pasigrožėkite skirtingomis Baltijos jūros poligono vietomis ir paukščiais

Jei manote, kad Kuršių nerija yra tiesi ir visur pajūry pamatysite tą patį, įsitikinsite, jog tai netiesa. Atidžiai pažvelgę į žemėlapį, pastebėsite, kad susiformuoja įlanka. Todėl kiekviena vieta atrodys skirtingai, tai priklauso nuo vėjo ir oro sąlygų. Be to, patyrę ornitologai pasakoja, kad ties Kopgaliu ir Nida paukščiai praskris arčiausiai jūsų, o ties Pervalka ir Preila arčiau kranto sparnuočiais galėsite grožėtis tik tuomet, jei oras bus audringas.

Prie jūros pamatysite nuodėgules, ledines antis, juodakaklius ir rudakaklius narus, kragus, o gal net paskutinius šiemet tilvikus.

Jei atvyksite spalį, neapsigaukite manydami, kad virš jūsų traukia šiaurės pingvinai.

Dėl plunksnų spalvų žmonės dažnai su šiais paukščiais supainioja narūnėlius, alkas ar taistes.

Tai ypač greiti ir toli nuo Baltijos jūros kranto praskrendantys paukščiai, masiškai traukiantys į žiemojimo vietas prie Atlanto vandenyno.

Pasisemkite įkvėpimo stebėdami paukščius netoli Juodkrantės žiedavimo stoties

Jei būdami Neringos pajūryje nuspręsite aplankyti Juodkrantės žiedavimo stotį, turėtumėte žinoti, kad ji uždara lankytojams.

Čia dirba tik du žieduotojai, o paukščių – net 40 procentų daugiau nei Ventės rage.

Žieduotojų darbas labai atsakingas, nes sparnuočiai sunkiai išgyvena stresą. Todėl netrukdykite ir leiskite jiems mėgautis ramybe.

Netoliese yra dvi puikios paukščių stebėjimo vietos – Baltijos jūros pakrantė ties Juodkrante ir arčiau Kuršių marių, ties Kormoranų ir pilkųjų garnių kolonija.

Čia galėsite stebėti marių, jūros ir miško paukščius.

Kaip tik šiuo metu ten skrenda strazdai, liepsnelės, alksninukai, kikiliai, zylės, pėčialindos, sniegenos.

Spalį, kai bus ramios ir giedros naktys ir kai šiaurėje paspaus šaltukas, per Kuršių neriją pradės migruoti mažieji apuokai, kartais net lututės ir balinės pelėdos.

Tad vaikščiokite pajūriu, atsipalaiduokite, leiskite savo plaučiams prisipildyti sūraus oro, o akims – mėgautis paukščių migracijos žavesiu.

Visą informaciją apie tai, kur nuvykti, kokius paukščius pamatyti, rasite tinklalapyje www.pauksciukelias.lt ir klausydamiesi „Garbanoto Pelikano“ tinklalaidžių ciklo „Pažink pamario kraštą keliaudamas paukščių keliu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.