Vilniuje tarp daugiabučių užfiksavo neįprastą svečią: specialistai įspėja nedaryti šių klaidų

Vilnietis Edvinas Miliauskas šią savaitę užfiksavo neįprastą vaizdą – Žirmūnų gatvėje šalia daugiabučių laiptinių lakstančią lapę.

Tarp daugiabučių Vilniuje lakstanti lapė. <br>lrytas.lt koliažas. 
Tarp daugiabučių Vilniuje lakstanti lapė. <br>lrytas.lt koliažas. 
Tarp daugiabučių Vilniuje lakstanti lapė. <br>stop kadras iš E.Miliausko vaizdo įrašo. 
Tarp daugiabučių Vilniuje lakstanti lapė. <br>stop kadras iš E.Miliausko vaizdo įrašo. 
Lapė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lapė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-02-12 14:27, atnaujinta 2022-02-14 08:33

Vaizdo įrašas socialiniame tinkle susilaukė ir kitų Žirmūnų mikrorajone gyvenančių dėmesio, o kai kurie gyventojai tikina, kad lapė jau kurį laiką įsikūrusi šalia esančiame miškelyje.

Nors laukinių gyvūnų draugija kai kuriuos netgi džiugina, gamtininkas Selemonas Paltanavičius sako, kad artintis, šerti ar juo labiau jaukintis laukinės lapės nereikėtų, o į miestą gyvūną užklysti greičiausiai padrąsino pavasarinė ruja.

Pasak specialisto, vasario mėnesį lapes ypač lengva pastebėti, o tokie dirgikliai kaip automobiliai ar žmonės joms nebėra tokie baisūs. Tuo labiau, priduria S.Paltanavičius, kad kai kurios lapės yra „pusiau miesto“ lapės, kurios jau kurį laiką gyvena visai netoli žmonių.

„Žmonės dažnai praneša pastebėję lapes. Lapės patikrina atliekų konteinerius, apsirūpina pilnai maistu, o dabar, rujos metu, gali būti, kad ši lapė šiek tiek pakeitė savo elgseną ir tapo daug jaukesnė. Iš karto žmonės klausia, ką daryti. Nieko nedaryti. Jokiu būdu nereaguoti, jokiu būdu nebandyti ištiesus ranką eiti ar, kvailiausias dalykas, bandyti prieiti artyn ir mobiliuoju telefonu padaryti gyvūno portretą.

Perspėju, kad negalima eiti prie žvėries artyn ištiesus ranką ir bandyti fotografuot, nes niekas nežino, kaip žvėris elgsis, nors ir yra didžiausia tikimybė, kad jis trauksis ar pabėgs“, – įspėja gamtininkas.

Pasak S.Paltanavičiaus, jokiu būdu negalima daryti ir dar vienos klaidos.

„Taip pat negalima jokiu būdu jos šerti, nes vieną kartą tiesiog numestus maisto ji iš kart lauks kito. Jos atmintis yra nuostabi ir ji lauks, lūkuriuos ir vėl ateis prie tos laiptinės ar namo ir tikėsis. Jeigu atsiras dar vienas toks „mielaširdingas“ žmogus ir dar išmes pro balkoną ko nors, lapė supras, kad čia reikia lankytis“, – aiškina S.Paltanavičius.

Rudauodegių draugija, priduria gamtininkas, gali sukelti ir problemų. Nors pasiutligės atvejai jau ilgą laiką Lietuvoje nebefiksuojami, didelė dalis lapių serga niežais. Būtent dėl to tenka matyti pusiau plikas, kailį nusigraužusias miško gyventojas.

„Tai yra labai graudus vaizdas. Tas žvėris atrodo labai baisai, nes ji ne tik dantimis kasosi, ji kasosi visur. Dažniausiai kūno priekinėje dalyje kailis būna normalus, nes ten ji nepasiekia dantimis ir negali sprando ar kaklo pasikasyti, bet toliau, kūno užpakalinę dalį dantimis tiesiog nuskuta.

Jei serganti lapė pasitrynė į namo kampą ar medį tai lygiai tą patį padarę šunys tikrai užsikrės niežais ir tos erkutės perduodamos ne tik mūsų augintiniams, bet ir mums patiems, o mes namuose paglostę šunį užsikrėsime“, – sako S.Paltanavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.