Įstatymo pataisos neleis lengvai legalizuoti naktinius taikiklius medžioklėje

Seime svarstant iniciatyvas krašto gynybai įteisinti naktinio matymo taikiklių naudojimą civilinėje apyvartoje, Seimo narys socialdemokratas Linas Jonauskas įregistravo Medžioklės įstatymo pataisas, kuriomis siekia užkirsti kelią lengvai įteisinti naktinio matymo taikiklių naudojimą medžioklėje.

Įstatymo pataisos neleis lengvai legalizuoti naktinius taikiklius medžioklėje.<br>I.Budzeikaitės nuotr.
Įstatymo pataisos neleis lengvai legalizuoti naktinius taikiklius medžioklėje.<br>I.Budzeikaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska, ELTA

Mar 24, 2022, 10:12 AM, atnaujinta Mar 24, 2022, 10:13 AM

Seimo narys siūlo numatyti, kad Aplinkos ministerija nėra atsakinga už draudžiamų medžioklės įrankių ir būdų tvirtinimą, taip pat – iš Medžioklės taisyklių į Medžioklės įstatymą perkelti medžioklėje draudžiamus naudoti įrankius, priemones ir būdus, tarp kurių yra ir naktiniai taikikliai.

„Suprantama, kad Rusijos karo Ukrainoje akivaizdoje norima atverti galimybę civilinėje apyvartoje naudoti naktinius taikiklius, tačiau būtina užtikrinti, kad šie prietaisai būtų naudojami išimtinai tik šalies teritorinei gynybai ir nebūtų sudaromos sąlygos ministro įsakymu jų įteisinti medžioklėje.

Pakeitus Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą ir civilinėje apyvartoje įteisinus galimybę naudoti naktinio matymo taikiklius, gali padidėti nelegalus jų naudojimas medžioklėje, taip pat gali būti daug lengviau įteisinti taikiklių naudojimą medžioklėje.

Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai, darydami kratas, ir dabar medžiotojų automobiliuose randa naktinio matymo taikiklius, kuriuos medžioklėje draudžiama ne tik naudoti, bet ir turėti. Seime beveik kasmet atsiranda iniciatyvos įteisinti naktinio matymo taikiklius medžioklėje. Negalima leisti, kad naktinių taikiklių įteisinimas priklausytų nuo vieno asmens“, – sakė L.Jonauskas.

Įstatymo pataisos numato, kad draudžiama medžioti draudžiamais naudoti įrankiais, priemonėmis, draudžiamais medžioklės būdais: automatiniais šaunamaisiais ginklais; naudojant elektros aparatus, skirtus gyvūnams apsvaiginti ar užmušti; naudojant sprogmenis, nuodus, užnuodytą ar anestezuojantį jauką arba jaukui ir masalui naudojant gyvus gyvūnus; dūmais, dujomis ar ugnimi varant gyvūnus iš jų slėptuvių; iš transporto priemonių, taip pat vaikant ar transporto priemonėmis numušant medžiojamuosius gyvūnus (išskyrus atvejus, kai keliuose transporto priemonės susiduria su medžiojamaisiais gyvūnais); iš oro transporto priemonių; iš judančių vandens transporto priemonių, varomų varikliu; šviečiant iš transporto priemonių bet kokiais dirbtiniais šviesos šaltiniais.

Taip pat įstatyme būtų įrašytas draudimas medžioti naudojant naktinius, lazerinius, termovizorinius taikiklius ir jų priedus prie optinių taikiklių arba turėti juos medžioklės plotuose; statant kilpas gyvūnams gaudyti.

Medžioklės įstatymo pataisas kartu su L.Jonausku teikia ir kiti įvairioms Seimo frakcijoms priklausantys Seimo nariai Marius Matijošaitis, Gintautas Paluckas, Julius Sabatauskas, Tomas Bičiūnas, Dovilė Šakalienė, Aistė Gedvilienė.

Šiuo metu Medžioklės įstatyme nėra nurodyti draudžiami medžioklėje naudoti įrankiai, priemonės ir būdai. Jie numatyti tik Medžioklės Lietuvos teritorijoje taisyklėse.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.