Įspūdingas laimikis: dešimtmečio glėbyje – beveik jo dydžio šamas

Biržietis Aironas Čiūdaras daug noriau keliasi į žvejybą nei į mokyklą. Ir už tą didžiulį norą jis buvo apdovanotas – pagavo tokią žuvį, apie kokią svajoja ne tik vaikai, bet ir suaugę vyrai, netgi jo tėtis.

Laimingas žvejas A.Čiūdaras pozavo prie įspūdingo laimikio.<br>Asm. archyvo nuotr. 
Laimingas žvejas A.Čiūdaras pozavo prie įspūdingo laimikio.<br>Asm. archyvo nuotr. 
A.Čiūdaro sugautas 1,4 metro ilgio šamas svėrė 13,5 kilogramo.<br>Asm. archyvo nuotr. 
A.Čiūdaro sugautas 1,4 metro ilgio šamas svėrė 13,5 kilogramo.<br>Asm. archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-01 15:27

Pirmą lydeką paleido

Įspūdingo dydžio – 1,4 metro ilgio ir 13,5 kilogramų svorio – laimikis Airono Čiūdaro laukė Biržuose, Širvėnos ežere. Pats berniukas yra jau užaugęs iki 1,6 metro aukščio, taigi šamas jam nusileidžia tik 20 centimetrų.

Tąryt jaunasis žvejas kartu su tėvu susiruošė į žvejybą. Sėdę į valtį abu nusiyrė prie didžiausios ežero Meilės salos. Į vandenį įmetę blizgę – žuvelę primenantį masalą su kabliuku – žvejai ėmė ją vilkti paskui valtį. Taip jie plaukė gana ilgai.

Iš pradžių ant jaunojo žvejo meškerės užkibo nedidelė maždaug 45 centimetrų ilgio lydeka. Tokių mažų lydekų gaudyti negalima, todėl laimikį teko paleisti atgal į vandenį.

Tampė po visą ežerą

Maždaug po 15 minučių jaunojo žvejo meškerė vėl suspurdėjo. Berniukas neslėpė iš pradžių pagalvojęs, kad blizgė įsipainiojo į žoles. Nepavykus jos ištraukti, žvejai nusprendė, kad kabliukas užsikabino už po vandeniu palikto brakonierių tinklo.

Tik pamatę, kad meškerės ritė ėmė suktis, o valas įsitempė ir kažkas ėmė jį stipriai traukti į gelmę, suprato, kad užkibo milžiniška žuvis. Galinga žuvis lengvai nepasidavė ir ėmė paskui save tempti valtį. Tėvui teko pulti į pagalbą sūnui.

Kol nepritraukė jos arčiau, žvejai dar manė, kad pagavo lydeką, bet greit suprato, jog laimikis gerokai rimtesnis.

„Šitaip tempdama lydeka būtų jau pavargusi, o šita – ne“, – žvejybos įspūdžiais dalijosi A.Čiūdaras.

Galynėjosi dvi valandas

Netrukus vandens paviršiuje sušmėžavo šamo nugara. Žvejai nedaug ką galėjo iškart padaryti, reikėjo laukti, kol žuvis nuvargs. Kaip tyčia, šamas buvo itin stiprus ir prireikė net dviejų valandų jį nuvarginti.

Per tą laiką ūsočius tampė valtį toliau kone po visą ežerą. Nuo Meilės salos ji buvo nutempta beveik iki pat Astravo tilto – gerą puskilometrį. Galop nuilsusią žuvį žvejai prisitraukė prie valties. Berniukas bandė šamą į valtį įsikelti pats, bet pritrūko jėgų.

Šiaip ne taip tėvo ir 10-mečio sūnaus pastangomis žuvis atsidūrė valtyje. Šamas buvo toks sunkus, kad sulaužė žuvims traukti naudojamą sietą. Įspūdingą laimikį laimingi žvejai parsivežė namo.

Į žvejybą kelti nereikia

Berniukas neslėpė, kad labai mėgsta žvejoti. Net ir žiemą su tėčiu skuba ant ledo, mėgsta ir paspiningauti. Bet iki šiol sugauti tokio dydžio žuvies, ir dar šamo, jam neteko. Laimikiais buvo karšiai, karosai, lydekos, raudės.

Vaiko mama Asta Briedytė svarstė, kad sūnaus potraukį žvejybai lėmė genai. „Amžinatilsį jo senelis visą gyvenimą žvejojo, dabar ir tėtis žvejoja“, – sakė ji.

„Sūnus netingi 6 valandą ryto keltis į žvejybą, o kai reikia eiti į mokyklą, tai niekaip negali prikelti“, – juokėsi moteris. Būna, kad ir po pamokų berniukas su klasės draugais eina žvejoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.