Naujojoje Zelandijoje užplaukę ant seklumų nugaišo 477 banginiai

Dviejuose atokiuose Naujosios Zelandijos paplūdimiuose pastarosiomis dienomis nugaišo 477 paprastosios grindos, pranešė pareigūnai.

Nugaišusios paprastosios grindos Naujojoje Zelandijoje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Nugaišusios paprastosios grindos Naujojoje Zelandijoje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 11:53 AM

Nė vieno iš įstrigusių banginių nebuvo galima nutraukti nuo seklumų ir vis jie nugaišo ar buvo užmigdyti, sakė ne pelno grupės „Project Jonah“, padedančios gelbėti delfinus ir banginius, generalinis direktorius Darenas Groveris. Incidentą jis pavadino „širdį veriančia“ netektimi.

Paprastosios grindos metėsi į krantą apie 600 gyventojų turinčiose Čatamo salose už 800 km į rytus nuo pagrindinių Naujosios Zelandijos salų.

Aplinkos apsaugos departamentas pranešė, kad 232 žinduoliai penktadienį įstrigo Tupuangio paplūdimyje, o dar 245 pirmadienį metėsi į Vaiherės įlankos krantą.

Prieš dvi savaites maždaug 200 paprastųjų grindų žuvo Australijoje, įstrigusios viename atokiame Tasmanijos paplūdimyje.

„Tai sunkios situacijos. Nors tai natūralūs įvykiai, jie vis tiek liūdni ir sunkūs padedantiems [žmonėms]“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Aplinkos apsaugos departamentas.

Pasak D.Groverio, dėl vietovių atokumo ir ryklių aplinkiniuose vandenyse nebuvo galima mobilizuoti savanorių banginiams gelbėti.

„Dėl ryklių užpuolimo pavojaus žmonėms ir patiems banginiams Čatamo salose aktyviai netraukiame banginių ir delfinų nuo seklumų, tad eutanazija buvo geriausias pasirinkimas“, – sakė Aplinkos apsaugos departamento darbuotojas Dave'as Lundquistas.

Minimus paplūdimius sunku pasiekti, todėl gaišenos nebus laidojamos ar tempiamos į jūrą – jos bus paliktos supūti, sakė D.Groveris.

Naujojoje Zelandijoje banginiai ir delfinai į krantą būna išmetami gana dažnai. Didžiausias toks incidentas Naujojoje Zelandijoje įvyko 1918 metais, kai Čatamo salose į krantą išplaukė apie 1 000 grindų. 1985 metais Oklando pakrantėje atsidūrė apie 450 šių jūros gyvūnų.

Mokslininkai tiksliai nežino, kodėl banginiai ir delfinai kartais metasi į pakrantes, tačiau atrodo, kad jų echolokacijos sistemą gali suklaidinti nuožulnūs smėlėtų paplūdimių krantai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.