Ventės ornitologijos stotyje darbymetis baigėsi: sužieduota daugiau nei 100 tūkst. paukščių

Baigėsi rudeninė paukščių migracija, o kartu – ir Ventės ornitologijos stoties ornitologų darbymetis. Iš viso per šiuos metu sugavę ir sužiedavę 105 tūkstančius įvairiausių sparnuočių, ornitologai jau nuima gaudykles ir sėda prie kompiuterių: laukia nemenkas darbas sisteminant sukauptus duomenis.

Iš viso per šiuos metu sugavę ir sužiedavę 105 tūkstančius įvairiausių sparnuočių, ornitologai jau nuima gaudykles ir sėda prie kompiuterių.<br>V.Jusio nuotr. 
Iš viso per šiuos metu sugavę ir sužiedavę 105 tūkstančius įvairiausių sparnuočių, ornitologai jau nuima gaudykles ir sėda prie kompiuterių.<br>V.Jusio nuotr. 
Paprastasis suopis. <br>V.Jusio nuotr. 
Paprastasis suopis. <br>V.Jusio nuotr. 
Kėkštai. <br>V.Jusio nuotr. 
Kėkštai. <br>V.Jusio nuotr. 
Rudeninis laumžirgis ir admirolas.<br>V.Jusio nuotr. 
Rudeninis laumžirgis ir admirolas.<br>V.Jusio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Vilija Budrikienė, silutesnaujienos.lt

Nov 15, 2022, 6:38 PM

Kasmet po 100 000 žiedelių

Iš viso 105 tūkstančiai paukščių, priklausančių 125-ioms rūšims, – toks Ventės ornitologijos stoties specialistų šių metų „derlius“. Pasak stoties vedėjo, ilgamečio ornitologo Vytauto Jusio, tai šiek tiek daugiau nei pernai, kuomet buvo sužieduota apie 102 tūkstančiai paukščių. O apskritai ir visų pastarųjų 10 metų vidurkis yra apie 100 tūkstančių kasmet sparnuočiams uždedamų žiedelių.

Tiesa, ne visas šis ruduo buvo vienodai „derlingas“. Štai pirmoji rugsėjo pusė ornitologams buvo kaip niekad tuščia – iki rugsėjo 18 dienos sugauta vos 3000 paukščių. Užtat per mėnesį nuo 18-osios iki spalio 20-osios į tinklus pakliuvo net beveik 60 tūkstančių gimtinę paliekančių sparnuotųjų. Anot V.Jusio, maždaug po 3000 kasdien.

Peržvelgęs statistiką, stoties vedėjas sako, kad iš tų 125 rūšių didžiausi yra tik trijų rūšių skaičiai – paprastojo varnėno ir didžiosios bei mėlynosios zylių.

Dar šios savaitės pirmadienį į ornitologų gaudykles įkliuvo ir dvi ypač retos pelėdos – žvirblinė ir lututė.

Kaip reta ilgai matė laumžirgius

Ne tik meteorologai, bet ir ornitologai pastebi, kad šis ruduo – kaip reta šiltas. Todėl, pasak V.Jusio, į tinklus kasdien pakliūdavo ir gana daug laumžirgių – po keliolika ar net kelias dešimtis. Laumžirgį ornitologai pagavo dar ir lapkričio 5-ąją, kai kitais metais nuo lapkričio pradžios jų Ventėje jau nebebūdavo matyti.

Lietuvoje iš viso gyvena 69 laumžirgių rūšys, o V.Jusys yra vienintelis žmogus visoje mūsų šalyje, matęs ir nufotografavęs visų rūšių egzempliorius.

Šią savaitę Ventės ornitologai jau ėmėsi kitų darbų – jie nuima gaudykles, kitą savaitę turėtų būti nuimta ir didžioji gaudyklė.

„Migracija baigėsi, sėsime prie kompiuterio, sisteminsime duomenis, o gal dar ir knygų leidybos imsimės“, – sako jau daugiau nei dvi dešimtis knygų apie sparnuočius, o vieną – ir apie laumžirgius, kartu su bendraautoriais, išleidęs ornitologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.