Seimas apribojo verslinę žvejybą vidaus vandenyse

Ketvirtadienį Seimas pritarė kompromisiniam verslinės žvejybos ribojimui. Priimtos Žuvininkystės įstatymo pataisos, kuriomis, siekiant pagausinti žuvų išteklius, numatoma drausti vykdyti verslinę žvejybą vidaus vandens telkiniuose, taip pat skirti išmokas žvejams verslininkams, pasitraukiantiems iš verslo Kuršių mariose ir kituose vidaus vandenyse.

Ketvirtadienį Seimas pritarė kompromisiniam verslinės žvejybos ribojimui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ketvirtadienį Seimas pritarė kompromisiniam verslinės žvejybos ribojimui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ketvirtadienį Seimas pritarė kompromisiniam verslinės žvejybos ribojimui.<br>A.Čepulinskaitės nuotr.
Ketvirtadienį Seimas pritarė kompromisiniam verslinės žvejybos ribojimui.<br>A.Čepulinskaitės nuotr.
Ketvirtadienį Seimas pritarė kompromisiniam verslinės žvejybos ribojimui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ketvirtadienį Seimas pritarė kompromisiniam verslinės žvejybos ribojimui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Justė Ancevičiūtė

May 18, 2023, 2:52 PM

Už Žuvininkystės įstatymo pataisas balsavo 79 Seimo nariai, prieš 10, 24 susilaikė. Seimo socialdemokratų frakcijos narys Linas Jonauskas priimtas įstatymo pataisas vadina nepakankamu žingsniu pokyčių link ir teigia, kad ateityje jas teks tobulinti.

S. Gentvilas: upės ir ežerai išlaisvinami nuo verslinių žvejybos tinklų ir gaudyklių

Pasak aplinkos ministro, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Simono Gentvilo, upės ir ežerai išlaisvinami nuo verslinių žvejybos tinklų ir gaudyklių, o Kuršių mariose žvejybos kvotos bus supirkinėjamos valstybės vardu, rašoma S. Gentvilo pranešime žiniasklaidai.

Verslinė žvejyba vidaus vandenyse nebebus vykdoma, išskyrus tradicinę aukštaitišką stintelių žvejybą ant ledo. Kuršių marių žvejams verslininkams bus siūloma savanoriškai trauktis iš veiklos, jų žvejybos kvotas palaipsniui superkant valstybei ir galiausiai jas panaikinant“, – sako S. Gentvilas.

Ateityje išmokant valstybės kompensacijas už nutrauktą veiklą, pamaryje veikiančių žvejybos įmonių skaičius mažės. Šiuo metu Kuršių mariose verslinę žvejybą vykdo 46 įmonės.

Pagal priimtą Žuvininkystės įstatymo pataisą, nuo 2026 m. vidaus vandenų telkiniuose bus leidžiama tik specializuota verslinė stintų žvejyba ir tautinio paveldo žvejyba. Kitų rūšių žuvų verslinė žvejyba leidžiama tik Kuršių mariose, polderiuose ir privačiuose vidaus vandenų telkiniuose.

L. Jonausko: mažas, tačiau nepakankamas žingsnis – įstatymo pataisas ateityje teks tobulinti

Savo ruožtu Seimo socialdemokratų frakcijos narys L. Jonauskas priimtas įstatymo pataisas vadina mažu, tačiau dar nepakankamu žingsniu link pokyčių ir teigia, kad, kompromisai, padaryti žvejams verslininkams, neduos norimo efekto, o ateityje įstatymo pataisas teks tobulinti.

L. Jonauskas dar 2020 m. Seime įregistravo įstatymo pataisas, kuriomis siūlė uždrausti verslinę žvejybą Kuršių mariose bei vidaus vandenyse.

„Mano įstatymo projektas sulaukė didelio pasipriešinimo, nes jis buvo griežtas: jame nebuvo numatoma žvejams verslininkams, kurie pereikvojo žuvies išteklius, toks ilgas pereinamasis laikotarpis ar didelės kompensacijos, kokios yra siūlomos priimtame projekte“, – sako L. Jonauskas.

Šiandien priimtame, valdančiųjų inicijuotame kompromisiniame Žuvininkystės įstatymo projekte numatyta, kad 2024 ir 2025 metais besitraukiantiems verslininkams bus skiriama 100 proc. siekianti išmoka, apskaičiuota pagal aplinkos ministro patvirtintą tvarką. 2026 metais besitraukiantys iš žvejybos verslo gaus mažesnę – 80 proc. siekiančią išmoką.

O nuo 2026 metų vidaus vandenyse liks stintų verslinė žvejyba, tačiau kitų žuvų verslinė žvejyba vis tiek bus galima, jei ji bus vykdoma kaip tautinis paveldas.

„Verslinės žvejybos draudimas Kuršių mariose ir kituose Lietuvos vidaus vandenyse yra gyvybiškai svarbus tam, kad atsikurtų kritinės būklės žuvies ištekliai, todėl visokie kompromisai, pereinamieji laikotarpiai ir palikta galimybė toliau vykdyti verslinę žvejybą, prisidengiant tautiniu paveldu, gali neturėti norimo efekto.

Dar man pradėjus dirbti aplinkos viceministru buvo uždrausta verslinė žvejyba Kauno mariose ir inicijuoti verslinės žvejybos apribojimai Lietuvos ežeruose, padarė milžinišką pokytį.

Kauno mariose po įsigaliojusio verslinės žvejybos draudimo, žuvų kiekis per penkerius metus padidėjo beveik keturis kartus. Ta kryptimi turėjo būti einama ir siekiant atkurti išsekusius Kuršių marių žuvų išteklius. Nors tokį įstatymo projektą galima vadinti maža pergale, tačiau neapleidžia jausmas, kad Seimas iki galo nepadarė savo darbo, kurio iš jo tikėjosi visuomenė“, – teigia L. Jonauskas.

Pasak politiko, gali būti, kad įstatymas bus griežtinamas kitos kadencijos Seime.

„Žvejai verslininkai, nenorėdami pasitraukti iš verslo, vis dar galės susitvarkyti dokumentus ir registruoti savo veiklą, kaip tautinį paveldą. Nereikia savęs apgaudinėti, kad leidžiant verslinę žvejybą, kaip tautinį paveldą, sulauksime kažkokių pokyčių.

Tai yra erdvė piktnaudžiavimui. Tą įrodo ir paskutinis paviešintas brakonieriavimo atvejis Kuršių mariose. Įmonei, kuri buvo sučiupta brakonieriaujanti, o jos padaryta žala aplinkai gali siekti 50 tūkstančių eurų, nuo 2022 metų yra suteiktas tautinio paveldo statusas žvejybai traukiamuoju tinklu.

Neabejoju, kad įmonės, šiuo metu užsiimančios versline žvejyba, lengvai gaus sertifikatus, patvirtinančius jų veiklą, kaip tautinį paveldą, ir toliau žvejos, kaip žvejojusios, niekieno nekontroliuojamos.

Nesakau, kad visi verslininkai tuo piktnaudžiauja ir naudoja draudžiamus ar neapskaitytus įrankius žvejybai, tačiau bet kokių verslinės žvejybos laivų kontrolė šiandien beveik neegzistuoja. Geriausia kontrolės priemonė būtų buvusi – visiškas verslinės žvejybos uždraudimas“, – teigia L. Jonauskas.

Seimo narys neatmeta galimybės, kad, nepavykus priimti griežtesnio įstatymo projekto šioje kadencijoje, ir verslininkams pradėjus išnaudoti tautinio paveldo statusą piktnaudžiavimui, Seimas grįš prie įstatymo projekto tobulinimo arba daug griežtesnės versijos kitoje Seimo kadencijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.