Gauruota viešnia Kupiškio rajone bastėsi vidury dienos

Į Skapagirio mišką Kupiškio rajone atklydusi jauna meškutė nerado šernams privilioti medžiotojų pripiltų žirnių ar kukurūzų ir nusliūkino savais keliais. Lepečkojės pėdoms spėjus ataušti, toje pačioje vietoje pasirodė gausi šernų šeimyna.

Tądien palaukėje meškutė nerado jokio ėdesio.<br>J.Mažylio nuotr.
Tądien palaukėje meškutė nerado jokio ėdesio.<br>J.Mažylio nuotr.
Meška purvyne paliko ryškų pėdsaką.<br>J.Mažylio nuotr.
Meška purvyne paliko ryškų pėdsaką.<br>J.Mažylio nuotr.
Šernų šeimyna atėjo patikrinti, ar medžiotojai nebus pripylę žirnių, kukurūzų ir grūdų.<br>J.Mažylio nuotr.
Šernų šeimyna atėjo patikrinti, ar medžiotojai nebus pripylę žirnių, kukurūzų ir grūdų.<br>J.Mažylio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Laimis Kavoliūnas

May 21, 2023, 4:55 PM

Išvydo pozuojančią mešką

Į Lietuvą vis dažniau užklystančios meškos neaplenkia ir Kupiškio rajono. Balandžio gale gauruotą viešnią medžiotojų kameros užfiksavo netoli Notigalės pelkės, laukuose prie Skapagirio miško.

Medžiotojų klubo „Giria“ medžiotojas Jonas Mažylis sakė, kad meškos pėdsakus pastebėjo po nuosavą mišką vaikščiojęs vietinis gyventojas ir jiems pranešė.

„Vakare grįžęs namo peržiūrėjau senas vaizdo kameros nuotraukas, žiūriu – meškutė pozuoja. Nuvažiavau pasižvalgyti. Toje vietoje yra purvynas, todėl pėdsakai buvo labai ryškūs. Meškos pėdos – išskirtinės, su kitų žvėrių pėdomis nesupainiosi“, – pasakojo J.Mažylis.

Lepečkojė nuotraukoje įsiamžino balandžio 21-ąją priešpiet.

Pašnekovas teigė nesąs meškų ekspertas, bet šiais žvėrimis besidomintis kolega medžiotojas iš nuotraukos nustatęs, kad čia apsilankė maždaug trejų metų lepečkojė. Kadangi tokio amžiaus meškos mėgstančios klajoti.

Lepečkojei išnykus atėjo šernų šeimyna

Iš kur gauruotoji atklydo į Skapagirio mišką, lieka tik spėlioti. Greičiausiai migruodama iš Baltarusijos į Latviją.

„Meškutė, matyt, jau įpratusi lankytis šernų viliojimo vietose. Jose medžiotojai pripila žirnių, kukurūzų, grūdų. Bet tuo metu jokio ėdesio ten nebuvo, galbūt meška tiesiog ėjo pro šalį ir pateko į vaizdo kamerą“, – svarstė J.Mažylis.

Beje, prieš kelias dienas į tą pačią vietą, kur prieš tai lankėsi meška, ėdesio ieškoti buvo atėjusi gausi šernų šeimyna. Ją taip pat įamžino vaizdo kamera.

Šioji lepečkojė – nebe pirma atklydusi į Kupiškio rajoną. Užpernai gegužę medžiotojų kameros užfiksavo po Šimonių girią, netoli Dapšių kaimo, klaidžiojusią gauruotą viešnią. Po pusės mėnesio mešką, gali būti – tą pačią, kamera užfiksavo Šepetos pelkėse.

Medžiotojų klubo „Giria“ vadovas, buvęs rajono vicemeras Algirdas Notkus prisiminė sovietmečiu sklandžiusį anekdotą apie Skapiškio seniūnijoje brakonierių nušautą mešką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.