10 išgelbėtų ruoniukų jau du mėnesius gyvena Baltijos jūroje: jų kelionę stebi specialiais siųstuvais

Šį pavasarį ir vasarą Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centre išslaugyti ruoniukai jau du mėnesius gyvena laisvėje. Kaip jiems sekasi gyventi ir kaip laikosi dar trys, reabilitacijos centre likę, ruonių jaunikliai, pasakoja Lietuvos jūrų muziejaus atstovai.

Išgydyti ruoniukai. <br>Lietuvos jūrų muziejaus nuotr. 
Išgydyti ruoniukai. <br>Lietuvos jūrų muziejaus nuotr. 
Išgydyti ruoniukai. <br>Lietuvos jūrų muziejaus nuotr. 
Išgydyti ruoniukai. <br>Lietuvos jūrų muziejaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 21, 2023, 11:04 AM, atnaujinta Sep 21, 2023, 11:05 AM

Lietuvos jūrų muziejaus Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centre išslaugyti ruoniukai jau du mėnesius gyvena gimtuosiuose Baltijos jūros vandenyse. Liepos mėnesį į Baltijos jūrą paleisti ruoniukai sekami specialiais siųstuvais, kurie buvo įsigyti už „Lidl Lietuva“ projekto „Duok ruoniukui penkis“ metu surinktą paramą.

Šie siųstuvai leidžia mokslininkams gauti itin tikslius duomenis apie mažylių buvimo vietą ir jų elgesį. Taip pat – sužinoti, kaip ruoniams sekasi prisitaikyti natūralioje aplinkoje.

„Beveik visiems gyvūnams sekasi gerai, jie pasklido plačiai po Baltijos jūrą – nuo Estijai priklausančios Hyjumos salos iki Maklenburgo įlankos prie Vokietijos krantų. Atidžiai analizuojame ir jų elgseną – šiuo metu matome, kad jie nuolat nardo ir išlipa į krantą. Tai reiškia, kad ruoniukai sėkmingai ieško maisto ir medžioja grobį“, – pasakoja Lietuvos jūrų muziejaus vyriausioji biologė Laura Lupeikaitė.

Reabilitacijos centre nuolat slaugomi Baltijos jūros gyvūnai

Lietuvos jūrų muziejaus Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centre kol kas vis dar slaugomi trys pavasarį išgelbėti ruoniukai – Funčas, Kaniukė ir Kapsė. Pastaroji jau sveria 50 kg ir artimiausiu metu bus paleista į laisvę. Funčui ir Kaniukei Baltijos jūros vandenų reikės palaukti dar iki pavasario.

„Pagrindinis pavojus ruoniukams jūroje, dėl kurio juos tenka reabilituoti mūsų centre – žvejų tinklai, maisto trūkumas bei cheminėmis medžiagomis, sunkiaisiais metalais ir mikroplastiku užteršta žuvis. Siekiant padėti mažyliams patiems išgyventi jūroje, verta mažinti žvejybos mastus Baltijos jūroje, nes žuvis yra vienintelis ruoniukų maistas vandenyje“, – sako Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas.

Nors pagrindinis muziejaus tikslas – reabilituoti sužeistus, nusilpusius ruoniukus ir atėjus laikui grąžinti juos į natūralią aplinką, čia yra slaugomi ir kiti Baltijos jūros gyventojai. Šiuo metu centre sveiksta šeši kirai ir du laibasnapių narūnėlių jaunikliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.