Lokys iššoko tiesiai prieš medžiotoją: mano, kad jis – jau nuolatinis Lietuvos gyventojas

Kupiškėnai medžiotojai jau drįsta garsiai pasvarstyti apie tai, kad mūsų kraštuose meškos – jau nebe viešnios, atklydusios iš Baltarusijos ar Latvijos girių. Spėliones sustiprina ir tai, kad Ignalinos rajone buvo pastebėti net šeši žvėrys – dvi patelės ir keturi jaunikliai. Ar tik meškiukai nebuvo atsivesti mūsų šalyje?

Medžiotojai įtaria, kad šis meškinas peržiemoja Šimonių girioje ir klaidžioja po kaimyninius rajonus.<br>lrytas.lt koliažas. 
Medžiotojai įtaria, kad šis meškinas peržiemoja Šimonių girioje ir klaidžioja po kaimyninius rajonus.<br>lrytas.lt koliažas. 
Rudasis lokys. <br>123rf nuotr. 
Rudasis lokys. <br>123rf nuotr. 
Medžiotojai įtaria, kad šis meškinas peržiemoja Šimonių girioje ir klaidžioja po kaimyninius rajonus.<br>Stop kadras.
Medžiotojai įtaria, kad šis meškinas peržiemoja Šimonių girioje ir klaidžioja po kaimyninius rajonus.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Laimis Kavoliūnas

May 25, 2024, 3:33 PM

Rudoji meška vėl aplankė Kupiškio rajoną.

Praėjusią savaitę medžiotojų kamera gauruotąją užfiksavo Šimonių girioje, netoli Margavonės kaimelio.

Toje girios vietoje medžiotojai šernams privilioti yra pripylę grūdų, kukurūzų, bet lokys jų net neparagavo ir pasisukiojęs nusliūkino savais keliais.

Kupiškio medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Bronislovas Domža sakė, kad meškos jų rajone – jau nebe kažkoks stebuklas.

Medžiotojas įtaria, kad maždaug 3–4 metų patinas permiegojo Šimonių girioje, nes žmonės šiose apylinkėse jau matė greičiausiai tą patį lokį.

„Prieš savaitę iš Rokiškio važiavęs mūsų medžiotojas Skapiškio apylinkėse matė kelią kertantį lokį. Įtariam, kad tas pats meškinas, nes per parą jie gali nueiti keliasdešimt kilometrų“, – sakė B.Domža.

Kolegos anykštėnai jam pasakojo, kad pernai medžioklės metu Šimonių girioje ties Mikierių kaimu pabaidytas greičiausiai tas pats lokys iššoko tiesiai prieš medžiotoją, bet greitai pasuko į šoną ir nurūko tolyn. Medžiotojas į žvėrį nešovė, nes meškų medžioklė mūsų šalyje yra uždrausta, o būtinosios ginties situacija nesusidarė.

„Tą pačią dieną iš Utenos su žmona važiavęs mūsų darbuotojas galbūt tą pačią mešką matė jau Kupiškio rajone. Žmona jam surėkė, koks didelis šernas, bet medžiotojo akis iškart pažino, kad tai joks šernas, o tikrų tikriausia meška“, – pasakojo B.Domža.

Pašnekovas nujaučia, kad meškos mūsų šalies miškuose jau gal net ir gyvena.

„Ignalinos rajone buvo pastebėti net šeši žvėrys – 2 patelės ir 4 jaunikliai. Gali būti, kad ir meškiukai buvo atsivesti mūsų šalyje“, – sakė Medžiotojų ir žvejų draugijos atstovas.

B.Domža patikino, kad po Šimonių girią klaidžiojantis vienišius meškinas nepavojingas žmonėms, nes pats jų bijo ir stengiasi išvengti. Daug pavojingiau būtų sutikti lokio patelę su jaunikliais, mat ji saugodama savo vaikus gali pasielgti neprognozuojamai.

Pernai balandį rašėme apie kitoje Kupiškio rajono pusėje, netoli Notigalės pelkės, laukuose prie Skapagirio miško, apsilankiusią mešką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.