Siaubas Meksikoje – iš medžių krenta negyvos bezdžionės

Meksiką alina karščio banga – temperatūra viršijo 40 laipsnių. Dėl ekstremalių sąlygų atogrąžų miškuose nuo medžių krito negyvos beždžionės – kolumbiniai staugūnai.

Kolumbiniai staugūnai.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Kolumbiniai staugūnai.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-05-26 12:37

Tabasko valstijoje (Rytų Meksika) vietos žiniasklaida pranešė apie 85 bezdžionių mirties atvejus, o vietos valdžios institucijos patvirtino šią problemą, tačiau tikslaus kritusių gyvūnų skaičiaus nenurodė.

Savaitgalį paskelbtame pareiškime Tabasko civilinės saugos agentūra beždžionių mirtį aiškino dehidratacija.

Pirmadienį „Reuters“ šaltinis iš civilinės saugos agentūros sakė, kad beždžionių mirtys patvirtintos trijose valstijos savivaldybėse.

Savanoriai surinko nuo aukštos temperatūros nugaišusių beždžionių lavonus ir padėjo kibirus su vandeniu ir vaisiais, bandydami užkirsti kelią kitoms mirtims.

Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos Raudonojoje knygoje kolumbiniai staugūnai yra įtrauktos į pažeidžiamų rūšių sąrašą.

„Taip yra todėl, kad karštis yra labai stiprus. Jau seniai čia lankausi ir niekada nejaučiau karščio taip stipriai kaip dabar“, – pirmadienį sakė iš Tabasko kilęs Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lópezas Obradoras.

„Taigi, taip, mes turime rūpintis gyvūnais ir taip, mes ketiname tai daryti“, – pridūrė jis spaudos konferencijoje.

Meksikos aplinkos ministerija pareiškime nurodė, kad ji koordinuoja pastangas spręsti beždžionių žūties problemą, kurią aiškino keliomis galimomis priežastimis, įskaitant „karščio smūgį, dehidrataciją, prastą mitybą arba pasėlių purškimą toksiškomis agrocheminėmis medžiagomis“.

Šalis jau kelias savaites kovoja su sparčiai kylančia ir mirtinai pavojinga temperatūra. Meksikos sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad nuo kovo 17 d., kai Meksikoje prasidėjo karščio sezonas, iki gegužės 11 d. preliminariai suskaičiuoti 26 nuo karščio mirę žmonės.

Ekstremalius karščius lemia žmogaus sukelta klimato kaita kartu su El Ninjo – natūraliu klimato modeliu, kuris daro įtaką pasauliniams orams.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: pabėgėlių integracija – nauda ar žala darbo rinkai?