Patyręs grybautojas parodė, kur prisipjauti maišus grybų net neįkėlus kojos į mišką

Panevėžietis grybautojas atskleidė, kur grybų ieškoti pakėlus galvą. Šimtus kilogramų galima prisipjauti net neįkėlus kojos į mišką. Kaip tik šiuo metu, po gero lietaus ir kaitros užderėjo geltonpintės. Grybų žinovas atskleidė ir kelis receptus. Taip paruošto grybo neatskirsite nuo vištienos ar krabų mėsos.

 Geltonpintės<br> Stopkadras
 Geltonpintės<br> Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Ragauskienė, „Lietuvos ryto“ televizija

Jun 8, 2018, 5:15 PM

Grybų žinovas Algirdas Jonušis sako, kad šių grybų reikia dairytis ant senų uosių, gluosnių. Prie senų sodybų ar keliukų. Parkuose.

„Turim gražią geltonpintę, valgomoji geltonpintė, kurią labai vertina amerikiečiai, ją net vadina grybu vištiena, Anglijoje – grybu krabų mėsa. Jeigu ją perpjauti, va, matot kokia, tiesiog iš jo galima nusipjauti kelis šimtus kilogramų, jeigu pataikyti, kad šviežias būtų. Šviežias yra minkštas, nesumedėjęs, tai yra vištienos krūtinėlė“, – „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo grybautojas.

Jo teigimu, Afganistane, kur smėlynuose, kur yra pakelėse kažkokie uosiai ar gluosniai, ant jų auga ir šie grybai ir jie puikiai juos naudoja, kadangi neturi kitų geresnių grybų.

„Praktiškai jis auga nuo apačios, nuo šaknų iki viršūnės. Jie paprastai būna po kaitros, kai tik gerokai palyja, tą galit ir liepos mėnesį (pamatyti), dabar jie prasideda ir dar gi net šiek tiek vėliau po liepos mėnesio bus“, – sakė A.Jonušis.

Grybautojo manymu, šį grybą galima prilyginti sojos mėsai, sojos mėsa yra taip pat baltymai, bet į jį įdėjus ingridientus, pavyzdžiui, sultinio, dar kažko, jis viską sugeria ir atrodo kaip tikras mėsos produktas. Grybų žinovas geltonpintes ruošia ne tik greitam valgymui. Jos yra puikios atsargos ir žiemai.

„Matot, kokia mėsa graži, balta, tiesiog labai primena vištienos krūtinėlę, šitoje vietoje bus minkštesnė“, – sakė grybautojas.

Anot jo, šiuos grybus galima supjaustyti kubeliais, galima piršteliais: „Turi būti labai pjaunami lengvai, drėgni, – patarė A. Jonušis. – Iš jų galima padaryti marinuotus, supjaustyti pailgais gabaliukais, užpilti grybų marinato, šiek tiek pavirti ir paskui visokių prieskoniukų.

Galima paruošti kaip vištieną. Matot, kokia graži spalva, atrinkau pačius jauniausius. Pakepinau morkyčių aliejuje ir užpilta“.

Šviežios geltonpintės skleidžia švelnų grybų kvapą. Ruošiant rekomenduojama pagardinti mėgstamais prieskoniais.

„Dedu galvą, kad jeigu užsimerkęs kas nors suvalgytų gabaliuką, pirmas atsakymas būtų, kad tai vištienos krutinėlė . Jeigu netikit, prašau. Patikrinsim. Visą visą imkit. Nebijokit. Skanu tikrai. Višta auga ant medžio. Gryna vištiena, minkšta, švelni krūtinėlė.

Tai va čia buvo dėta vištienos prieskoniai ir aliejuje pakepintos morkytės, kad būtų ta gelsva spalva ir tiesiog verdančiu vandeniu užpilta“, – pasakojo A.Jonušis.

Grybautojas tikina, kad geltonpintės tikrai nesupainiosite su jokiu kitu grybu. Valgyti netinkamos tik didžiulės, jau peraugusios geltonpintės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?