Žemaitijos sostinėje – ilgai lauktos permainos: ruošiasi atsikratyti beveik 100 kelmų

Galime pasidžiaugti, kad Europos miestų tvarkymo tradicijos pamažu ateina ir į Žemaitijos sostinę. Kaip patikino Telšių rajono savivaldybės administracijos Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vedėjas Raimondas Račkauskas, šiais metais žadama Telšiuose pašalinti įspūdingą skaičių jau senokai nupjautų medžių kelmų.

 G. Akavickienės nuotr.
 G. Akavickienės nuotr.
 G. Akavickienės nuotr.
 G. Akavickienės nuotr.
 G. Akavickienės nuotr.
 G. Akavickienės nuotr.
 G. Akavickienės nuotr.
 G. Akavickienės nuotr.
 G. Akavickienės nuotr.
 G. Akavickienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 10, 2019, 4:47 PM

Kalnuotas reljefas neįveikiamas technikai

Dar prieš trejus metus Telšiuose, O. Goeldnerio skverelyje, esančiame Katedros pašonėje, buvo iškirstos senos liepos, o vietoj jų prieš metus pasodintos naujos. Tačiau senieji kelmai riogso nepuošdami miesto.

Savivaldybės administracijos Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vedėjas R. Račkauskas prisiminė, kad buvo nupjauta 15 senų pavojingų medžių. Iš penkiolikos kelmų vienuolika yra dideli, kurių skersmuo viršija pusę metro, tad jų išrovimas – brangesnis.

Specialistas suskaičiavo ir dokumentuose surašė, kad mieste reikėtų pašalinti 99 kelmus. Tačiau jau dabar žinoma, kad visų sunaikinti nepavyks dėl to, kad dalis jų yra kalnuotose vietovėse, kur negali privažiuoti speciali technika.

Pašnekovo teigimu, dėl kalnuoto reljefo, ko gero, nepavyktų panaikinti apie 20 proc. sąraše atsidūrusių kelmų.

Skelbs viešą konkursą

R. Račkauskas pripažino, kad Žemaitijos sostinėje nėra tradicijų Savivaldybės iniciatyva nupjovus medžius pašalinti jų kelmus, nors taip seniai daroma užsienio šalyse. Dėl to, pasirodo, kalti pinigai, kurių nuolat trūksta net naujiems medeliams įsigyti ir t. t.

Vis dėlto miesto erdves nepuošiančių kelmų pašalinimo klausimas jau senokai kirba Savivaldybės ekologo galvoje. Jis pripažino, kad Savivaldybėje kelmų rovimo vizija atsirado dar pernai, pasidomėta tokių darbų kainomis.

Poskyrio vedėjas informavo, kad kelmus naikina specializuotos želdinius prižiūrinčios įmonės. Pernai jis apklausė keletą įmonių, tačiau kol kas nė viena rimčiau pasiūlymu nesusidomėjo ir nesiteikė net atvykti į vietą apsižiūrėti.

Šiais metais, pasak R. Račkausko, bus vykdomas viešasis konkursas, Savivaldybė tikisi surasti rangovą.

Kiek domėjosi ekologas, kelmo pašalinimo kaina priklauso nuo jo diametro, paprastai vyrauja 30–50 eurų plius PVM.

Kelmus naikins ir rankiniu būdu

R. Račkauskas pažymėjo, kad moderni technika leidžia sunaikinti kelmus neišdraskant aplink teritorijos. Specialus didžiulis grąžtas išgręžia kelmą, palieka kiaurymę, ir jo kaip nebūta.

„Ten, kur kelmų naikinimo įrangai neįmanoma privažiuoti, kelmai naikinami rankiniu būdu. Nupjovus medį, reikia palaukti 5–7 metus, kol kelmas kažkiek supus. Tada į rankas reikia imti laužtuvus, kastuvus, kirvius“, – pasakojo Savivaldybės administracijos Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vedėjas.

Rankiniu būdu sunaikinus kelmą, ta vieta užkasama ir pasėjama žolė.

Kaip užsiminė ekologas R. Račkauskas, ko gero, daugiausia kelmų išrauti reikėtų Šviesos gatvėje – net 30 vienetų. Juos pašalinus, pagražėtų įvažiavimas į Telšių Žemaitės gimnaziją.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.