Seniausia obelis Lietuvoje – privačiame kieme: sulaukė net 360 metų

Viename Kauno privataus namo kieme auga išskirtinė obelis. Ji yra seniausia Lietuvoje ir pripažinta gamtos paminklu. Tikima, kad po ja gali net slypėti Napoleono lobis. Sodybos šeimininkams dėl šio medžio tenka atsisakyti privatumo.

Seniausia Lietuvos obelis auga Aleksoto seniūnijoje, Senosios Obels gatvėje, privačiame sodybos sklype, tačiau ją pamatyti gali visi norintys.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seniausia Lietuvos obelis auga Aleksoto seniūnijoje, Senosios Obels gatvėje, privačiame sodybos sklype, tačiau ją pamatyti gali visi norintys.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sodybos šeimininkė V.Šiupienienė savo kieme augina ir magnolijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sodybos šeimininkė V.Šiupienienė savo kieme augina ir magnolijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Obels žiedai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Obels žiedai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Obels žiedai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Obels žiedai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Obels žiedai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Obels žiedai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Obels žiedai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Obels žiedai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 15, 2020, 10:29 AM

Aleksoto seniūnijoje yra Senosios Obels gatvė. Nors žvyruotas keliukas driekiasi gana atokiai nuo pagrindinių miesto arterijų, šioje gatvelėje net ir per karantiną nestigo atvykėlių.

Nuobodžiaujančius ir gamtoje daugiau pabūti norinčius žmones į šią vietą viliojo vienas šalies gamtos paminklų – seniausia Lietuvos obelis, kuriai apie 360 metų.

Įdomu tai, kad šis medis auga privačiame sklype. Gyventojai, kurių kiemą juosia gyvatvorė, vieną jos atkarpą iškirto, kad smalsuoliai netrukdomi galėtų pamatyti garsųjį medį.

Pati sodybos šeimininkė Vanda Šiupienienė nepavargsta priiminėti svečių ir pasakoti apie obelį, o žurnalistus pakvietė ir į savo valdas, kur auga dar ne vienas gražus augalas.

Pakaunėje auga ir obelis karalienė, ji ypatinga savo plačia laja.

Medį norėjo nupjauti

V.Šiupienienė pasakojo, kad į Kazliškių kaimą, kai jis dar nebuvo miesto dalis, atsikraustė 1960 metais. Sklype jau augo obelis, kurią drauge su vyru jie norėjo nupjauti, nes toje vietoje planavo statyti ūkinį pastatą.

„Viena kaimynė pasakojo, kad obelis augo, kai jaunas buvo jos prosenelis, todėl prašė ją palikti.

Ūkinis pastatas buvo pastatytas atokiau, o obelis liko“, – pasakojo V.Šiupienienė.

Netrukus pas kauniečius atvyko ir gamtosaugininkai. Jie pranešė, kad obelis pripažinta seniausia Lietuvoje ir kad medis yra respublikinis gamtos paminklas. Vėliau gamtosaugininkai medžiui net suteikė pasą.

„Dar pasakojama, kad 1812 metais netoli rastas negyvas sušalęs prancūzų kariuomenės karys buvo palaidotas po šia obelimi. Kaimynai juokauja, kad gal po ja net paslėptas lobis, kurio iš Lietuvos nesugebėjo išsigabenti pats Napoleonas“, – nuotaikingai kalbėjo V.Šiupienienė.

Pernai žydėjo gausiai

Dabar obelis yra 8 metrų aukščio, jos kamieno apimtis – apie 3 metrus.

Gaila, bet obels kamienas labai išpuvęs. Arboristai jį kartkartėmis apžiūri. Kauniečiai nuo namo stogo lietvamzdžio iki obels šaknų įrengė vamzdį, kad medis nuolat gautų drėgmės.

„Pernai obelis labai gausiai žydėjo ir sunokino daug nedidelių rūgščių obuolių. Šiemet žiedų buvo mažai, bet medis obuolius veda pramečiui, tad tikiuosi, kad kitais metais vėl džiugins žiedais“, – sakė sodybos šeimininkė.

Patinka gamtos dovanos

Atvykėliai nuo gatvės mato tik obelį, bet gražių augalų yra ir kitoje kauniečių kiemo vietoje už namo. V.Šiupienienė yra virėja, bet visą laisvalaikį skiria kieme augantiems dekoratyviniams krūmams ir gėlėms.

Moteris augina šiuo metu žiedais džiuginančias magnolijas. Turi ne tik labiau įprastą baltai žydintį augalą, bet ir rausvai purpuriniais žiedais apsipylusią lelijažiedę magnoliją.

„Joms nereikia jokios ypatingos priežiūros, šalčio šie augalai nebijo, vasarą tik svarbu palieti. Žiedams gali pakenkti nebent šalnos“, – pasakojo moteris.

Dar viena sodo puošmena – sumedėjęs bijūnas, apsipylęs dideliais baltais kvapiais žiedais.

„Šis bijūnas žiedų pumpurus sukrauna rudenį, o pavasarį juos praskleidžia.

Augalui taip pat nereikia ypatingos priežiūros, bet atrodo labai gražiai. Tiek medėjantys bijūnai, tiek magnolijos gyvuoja ne vieną dešimtį metų“, – pasakojo V. Šiupienienė.

Kalnines pušis, kadagius 81 metų moteris prižiūri ir apkarpo pati. Pati skaldytais iš įvairių Lietuvos kampelių parsivežtais akmenimis yra apklijavusi kieme esantį šulinį, namo laiptus ir sienas.

„Man patinka rūpintis augalais ir namus puošti tuo, ką dovanoja gamta“, – sakė kaunietė.

Kauno rajone žydi ir obelis karalienė

Simonas Stašaitis

Gamtininko Tado Ivanausko sodybos muziejininkas

„Kauno rajone, Obelynėje, esančioje T.Ivanausko sodyboje auga obelis, kurią visi vadina karaliene. Ji nėra labai sena, sodinta apie 1956 metus. Tačiau vaismedis išsiskiria labai plačia laja, kurios apimtis – 15 metrų. Medžio aukštis – 11 metrų, kamieno storis – 2,3 metro.

Tai Beržininko ananasinės veislės obelis. Ši veislė žydi vėliausiai, todėl pasigrožėti jos žiedais bus galima dar kurį laiką.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.