Seime kelią skinasi didesnės baudos miškų niokotojams, nelegalių tvorų tverėjams ir teršiančių įmonių vadovams

Seimas po pateikimo pritarė trims Lietuvos socialdemokratų frakcijos nario Seime Lino Jonausko Administracinių nusižengimų kodekso pataisoms, kuriomis būtų griežtinama atsakomybė transporto priemonių vairuotojams už miško paklotės niokojimą, nelegalių tvorų prie vandens telkinių statytojams bei didinamos baudos už taršą nuotekomis įmonių vadovams. Po pritarimo pataisų projektai bus svarstomi Seimo komitetuose.

Seime kelią skinasi didesnės baudos miškų niokotojams, nelegalių tvorų tverėjams ir teršiančių įmonių vadovams.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Seime kelią skinasi didesnės baudos miškų niokotojams, nelegalių tvorų tverėjams ir teršiančių įmonių vadovams.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2021, 12:07 PM

L. Jonauskas teigia, kad šiuo metu galiojančios baudos neatgraso pažeidėjų, todėl jas norima didinti net keliasdešimt kartų.

„Šių siūlymų tikslas nėra nubausti žmones. Jų tikslas – atgrasyti nuo pažeidimų. Dabar galiojančios kelias dešimtis eurų siekiančios baudos tikrai neveikia kaip drausminanti ir nuo pažeidimo atgrasanti priemonė. Tie, kas gali įsigyti nepigius keturračius ar kitokius motociklus, be vargo susimoka baudą ir važinėja toliau. Tokia pati situacija ir su nelegaliomis tvoromis. Nedidelės baudos tampa savotišku abonementiniu mokesčiu už nelegalią tvorą.

Tikiuosi, kad didėjant baudoms, mažės transporto priemonių suniokotų saugomų teritorijų, nebelikus paežerėse ir paupiuose tvorų, aklinai užtveriančių praėjimą prie vandens, žmonės galės laisvai ilsėtis, didės ne tik žmonių sąmoningumas, bet ir atsakomybė už savo veiksmus.

Tokios atsakomybės šiandien itin stinga ir įmonėse, kurios į aplinką išleidžia nevalytas nuotekas. Jei vadovai pajus realią administracinę atsakomybę, jie tikrai atsakingiau žiūrės į įmonės procesų valdymą, galimų grėsmių prevenciją“, – sakė L. Jonauskas.

Jei bus priimtos šios pataisos už važiavimą transporto priemonėmis miškais ten, kur tai yra draudžiama, bei važiavimą miško paklote pažeidėjų lauktų keliasdešimt kartų didesnės baudos, nei jos galioja šiuo metu. Jos siektų nuo 500 iki 1500 eurų. Už pakartotiną nusižengimą – nuo 1500 iki 3000 eurų. Taip pat pakartotinai nusižengus grėstų ir transporto priemonės konfiskavimas.

Tuo tarpu nelegalių tvorų prie ežerų ir upių statytojai susilauktų 10 kartų didesnių baudų, nei jos numatytos šiuo metu.

Pažeidimas tveriant tvoras ar kitaip ribojant praėjimą prie vandens telkinio užtrauktų įspėjimą arba baudą asmenims nuo 300 iki 600 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 450 iki 750 eurų.

Projekto iniciatorius Linas Jonauskas taip pat siūlo 20 kartų didinti baudas įmonių vadovams bei kitiems atsakingiems asmenims už įmonės taršą nuotekomis. Tai reiškia, kad įmonių, neteisėtai išleidusių nuotekas, vadovai ar kiti atsakingi asmenys susilauktų nuo 1500 iki 3000 eurų baudos.

Pasikartojus pažeidimams bauda už taršą asmenims didėtų iki 4500 eurų. Šiuo metu už tokį pažeidimą gresia tik 130-300 eurų bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.