Šiauliuose bandoma gelbėti istorinį ąžuolą: baiminasi, kad už projekto autorių klaidas gali tekti sumokėti medžiais

Baigta tvarkyti Šiaulių miesto Prisikėlimo aikštė, atrodo, liks granitu išklota plyne, be istorinių medžių. Šios vasaros karščių neatlaikė ir lapus jau numetė trys medžiai: vienas ąžuolas ir du klevai.

Prisikėlimo aikštės simbolis ąžuolas (nuotr.) jau numetė lapus, nugelto ir du kitame aikštės gale augantys klevai.<br>G.Šiupario nuotr.
Prisikėlimo aikštės simbolis ąžuolas (nuotr.) jau numetė lapus, nugelto ir du kitame aikštės gale augantys klevai.<br>G.Šiupario nuotr.
Baigta tvarkyti Šiaulių miesto Prisikėlimo aikštė, atrodo, liks granitu išklota plyne, be istorinių medžių. Šios vasaros karščių neatlaikė ir lapus jau numetė trys medžiai: vienas ąžuolas ir du klevai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Baigta tvarkyti Šiaulių miesto Prisikėlimo aikštė, atrodo, liks granitu išklota plyne, be istorinių medžių. Šios vasaros karščių neatlaikė ir lapus jau numetė trys medžiai: vienas ąžuolas ir du klevai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 15, 2021, 6:28 PM

Atnaujinant Prisikėlimo aikštę joje beveik šimtmetį augę ąžuolai prieš porą metų pavasarį gerokai vėliau išskleidė lapus. Jau tada nuogąstauta, kad už projekto autorių klaidas gali tekti sumokėti miesto simboliais tapusiais medžiais.

Užbaigus darbus pernai ąžuolai ir klevai dar lapojo, viliojo didžiuliu pavėsiu. Bet šių metų birželį užgriuvus kaitrai dalis medžių ėmė gelsti.

Po Joninių lapus mesti ėmė Tilžės gatvės ir Aušros alėjos kampe augantis ąžuolas ir kitame aikštės kampe esantys du klevai. Bandyta medžius gelbėti laistant, bet niekas negelbėjo – dabar ant šakų likusios tik kelios saujos lapų.

Šiaulių valdininkai sukruto – apklausė dendrologus, prašė jų patarimo, kaip išgelbėti medžius. Miesto, ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja Eglė Bružienė sakė, kad jau turimas gelbėjimo planas.

Specialistai patarė ties klevais nuimti dalį granito dangos ir taip padidinti prie medžių žaliąją zoną. O prie ąžuolo patarta aeruoti dirvožemį, kad medžio šaknys gautų daugiau deguonies, laistyti specialiomis medžiagomis.

„Specialistai sakė, kad gali būti ne viena, o kelios priežastys – tiek didžiulė kaitra, tiek buvęs aikštės remontas, – sakė E.Bružienė. – Esame paskelbę konkursą gelbėjimo darbams pirkti, apskaičiavome, kad paslauga galėtų kainuoti iki 10 tūkstančių eurų.“

Valdininkė tikino, kad medžiai laistomi kartą per savaitę, ąžuolui supilama po 200 litrų vandens. Konsultavę specialistai sakė tikintys, kad medžiai kitąmet atsigaus, o dabar dėl nepalankių sąlygų patys patrumpino vegetaciją.

Tiesa, akylesnė ąžuolo apžiūra paneigia pastarąją versiją, mat medis iš naujo ėmė leisti lapus.

Viršūnėje ir ant kelių šakų susprogo gležni lapeliai. Tai rodo, kad greta atnaujintų komunikacijų trasų augantis galiūnas galėjo džiūti dėl drėgmės stokos.

Prisikėlimo aikštėje augantys ąžuolai yra vadinami Spaudos medžiais. Juos 1929 m. gegužę spaudos atgavimo metinių proga sodino burmistrai Jackus Sondeckis, Kazimieras Venclauskis, poetas knygnešys Jonas Krikščiūnas-Jovaras, „Aušros“ muziejaus įkūrėjas Peliksas Bugailiškis.

Dabar merdintis ąžuolas pažymėtas pirmu numeriu. Jį per iškilmes pasodino P.Bugailiškis ir Šiauliuose leisto savaitraščio „Momentas“ redaktorius Jurgis Janulaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.