Rusijoje smarki audra išvertė gamtos paminklu paskelbtą Turgenevo ąžuolą

Rusijoje antradienį siautusi smarki audra išvertė gamtos paminklu paskelbtą ąžuolą, siejamą su rusų literatūros klasiku Ivanu Turgenevu, pranešė pareigūnai.

Istorinis Turgenevo ąžuolas. <br>PN/Scanpix nuotr. 
Istorinis Turgenevo ąžuolas. <br>PN/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2021, 10:19 AM, atnaujinta Dec 1, 2021, 10:20 AM

Stichijos auka tapo ąžuolas, augęs Orlovo srityje esančioje Spaskojės-Lutovinovo memorialinėje sodyboje, kadaise priklausiusi rašytojo motinai. Anksčiau šiais metais Turgenevo ąžuolas buvo paskelbtas svarbiausiu Rusijos medžiu, be to, jis buvo pasiūlytas konkursui, per kurį bus renkamas 2022 metų Europos medis.

„Lapkričio 30 dieną... stichijos siautėjimas padarė nepataisomos žalos sodybos parkui. Vien muziejaus draustinio parterio dalyje dėl uraganinio vėjo gūsių, kurių greitis siekė 30 metrų per sekundę, žuvo keletas senų eglių, uosių ir beržų, nemaži nuostoliai senojoje liepų alėjoje“, – sakoma komplekso administracijos pranešime.

„Tačiau tikra tragedija tapo Turgenevo ąžuolo griūtis“, – pridūrė administracija.

Muziejaus atstovai pažymėjo, kad 30 metrų aukščio medis buvo išverstas su šaknimis.

Turgenevo ąžuolas, kurio amžius – 198 metai, 2014-aisiais buvo įtrauktas į Rusijos ilgaamžių medžių registrą. Manoma, kad šis medis, minimas I.Turgenevo ir jo draugų laiškuose bei užrašuose, buvo asmeniškai pasodintas būsimojo rašytojo per vieną iš jo viešnagių giminės sodyboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.