Vilniečius stebina žiemą sodinami medeliai: specialistai sako, kad sąlygos sodinimui – tinkamos

Vilnių padengusi sniego danga medelių sodinimo darbų nesustabdė. Nors dalis vilniečių stebisi ir vadina tai pinigų švaistymu, savivaldybės atstovai sako, kad sodinimui buvo ruoštasi, o sąlygos tam vis dar tinkamos.

Sniegas medelių sodinimo Vilniuje nesustabdė. <br>lrytas.lt koliažas. 
Sniegas medelių sodinimo Vilniuje nesustabdė. <br>lrytas.lt koliažas. 
Sniegas medelių sodinimo Vilniuje nesustabdė. <br>S.Viltrakytės nuotr.
Sniegas medelių sodinimo Vilniuje nesustabdė. <br>S.Viltrakytės nuotr.
Sniegas medelių sodinimo Vilniuje nesustabdė. <br>S.Viltrakytės nuotr.
Sniegas medelių sodinimo Vilniuje nesustabdė. <br>S.Viltrakytės nuotr.
Sniegas medelių sodinimo Vilniuje nesustabdė. <br>Facebook nuotr. 
Sniegas medelių sodinimo Vilniuje nesustabdė. <br>Facebook nuotr. 
Sniegas medelių sodinimo Vilniuje nesustabdė. <br>Facebook nuotr. 
Sniegas medelių sodinimo Vilniuje nesustabdė. <br>Facebook nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 5, 2021, 1:46 PM, atnaujinta Dec 6, 2021, 3:44 PM

Tokie sprendimai Vilniuje piktina ir parlamentarą Liną Jonauską.

„Štai tokie vaizdai keliauja iš Naujininkų bendruomenės. Šiandien – krūmai ir medžiai, ryt, dar labiau pašalus, galime ir bulves su braškėmis sodinti. Kažkam ima juokas iš tokių mero nesąmonių, tuo tarpu kiti turėtų pradėti rimtus tyrimus dėl vilniečių pinigų švaistymo.

Gerai, kad nori ar to nenori, ši Šimašiaus kadencija mero poste – paskutinė. P.S. Žaliasis smegenų plovimas (angl. Greenwashing) – apsimestinis susirūpinimas aplinkosauga ir niekiniai veiksmai, kuriais norima visuomenei įtikti ir pasirodyti „žaliu““, – socialiniame tinkle rašė parlamentaras.

Tuo tarpu Vilniaus miesto savivaldybės miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius sako, kad sodinimui buvo ruoštasi iš anksto, todėl ir prigyti augalai turėtų be sunkumų.

„Sodinimui specialistai ruošėsi iš anksto – prastą gruntą keitė kokybišku augaliniu gruntu, kuris palengvins naujų medelių prigijimą. Sodinami medžiai yra su suformuotu šaknų gumulu, kamienų apimtis siekia 18–20 cm.

Naujų medžių sodinimas prasidėjo spalio mėnesį, kuomet medelynai iškasa medžius, pasibaigus medžių vegetacijai. Darbai atliekami įvertinant oro sąlygas. Kadangi šiuo metu žemė dar nėra įšalusi, todėl sodinama ir šiomis dienomis.

Želdinimas galimas prasidedant minusinei oro temperatūrai, kai temperatūra svyruoja tarp pliusinės ir minusinės. Sodinti galima iki minus 10 laipsnių“, – portalui lrytas.lt sako G.Runovičius.

Iš viso Antakalnio, S.Stanevičiaus, Apkasų, Rinktinės, Didlaukio, Pylimo, Kauno gatvėse ir Savanorių prospekte tarp važiuojamosios kelio dalies ir pėsčiųjų tako iškastose vietose bus pasodinta 1000 medžių. Visose išvardytose gatvėse bus sodinami klevai, liepos, alksniai, obelys, gudobelės, beržai, vyšnios, juodalksniai.

Gamtininkas Selemonas Paltanavičius taip pat sako, kad priežasčių, kodėl sodinukai neprigytų, nėra. „Visais laikais spygliuočius medžius rekomenduodavo sodinti žiemą, vien todėl, kad nuo šaknų nenubyra žemė, jei medelis iškasamas.

Šiais laikais, kadangi medeliai dažniausiai neiškasami, o atvežami jau su suformuotu apsauginiu žemės sluoksniu prie šaknų, viskas turėtų būti gerai. Ir vasaros viduryje juk medelius sodina, nors žmonės to būtų nesupratę anksčiau“, – tikina S.Paltanavičius.

Dabar, pasak gamtininko, medžiai nėra vegetuojantys, o pavasarį vegetaciją jie tiesiog pradės kitoje vietoje, todėl medeliai turėtų prigyti.

Vilniaus savivaldybė ramina ir dėl ant kelio žiemą barstomų druskų – pasak jų, barstytuvai derinam taip, kad druska nepatektų ant želdinių.

Vis dėlto tokie argumentai parlamentaro L.Jonausko neįtikina.

„Mes žinome tokių pavyzdžių iš Vilniaus miesto savivaldybės, kai net ir sukalus apsaugines medines dėžes, saugančias augalus nuo druskų, nutiko taip, kad žmonės tvarkydami šaligatvius ir kasdami sniegą jį visą su visomis druskomis berdavo į dėžes ant augalų“, – sako parlamentaras.

Pasak jo, medelių sodinimas prasidėjus šalčiams – nelogiškas.

„Yra keletas niuansų. Vienas jų, kad iš tikrųjų žemė jau buvo įšalusi ir minusinė temperatūra buvo ne kartą. Dar vienas elementarus pavyzdys – ar kažkas yra matę miškininkus ar sodininkus sodinant medžius, kai jau yra pašalę ar pasnigę?“, – svarsto L.Jonauskas.

Pasak jo, didelė tikimybė, kad dalis sodinukų neprigis, o neramina ir kita problema.

„Iš tikrųjų raginu miesto merą išgirsti kritiką ir sustabdyti bent jau dabar tuos sodinimus. Kiek žinau, keliuose mikrorajonuose gyventojai fiksuoja, yra nuotraukos, kai paruošti sodinimui medeliai stovi ant šalčio lauke, su plikomis šaknimis, laukia momento, kol bus sodinami“, – pastebi parlamentaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.