Birštono gyventojai aprauda nukirstas liepas: tvarkyti skverą prie rašytojui skirto biusto vertė net kelios problemos

Birštono gyventojų pamėgtame skvere buvo nukirsta 11 liepų. Matydami sveikus jų kelmus kai kurie birštoniškiai ėmė svarstyti, ar liepų nebuvo galima išsaugoti, o kai kas prisiminė vasarą nutikusią nelaimę.

Prie Birštone esančio biusto rašytojui B.Sruogai augo 11 liepų. Jas dabar primena tik likę kelmai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prie Birštone esančio biusto rašytojui B.Sruogai augo 11 liepų. Jas dabar primena tik likę kelmai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-13 18:47

Skvere prie biusto, skirto rašytojui Baliui Sruogai, nebeliko liepų. Aplink paminklą stūkso tik 11 kelmų.

B.Sruoga 1945 metais gydėsi vienoje Birštono sanatorijoje ir per tris mėnesius parašė garsiausią savo kūrinį „Dievų miškas“. 1997 metais minint 50-ąsias rašytojo mirties metines ir buvo pastatytas biustas, kurį iš pilko granito sukūrė skulptorius Giedrius Plechavičius.

„Aplink biustą augo medžiai, puslankiu stovi suolai. Pavasarį jų paūksmėje vykdavo poezijos skaitymai, todėl labai nustebome pamatę, kad medžiai nukirsti, nors jų kelmai atrodo sveiki.

Nukirtus medžius neliko ir romantiškos atmosferos“, – apgailestavo Birštono gyventoja Rimantė Noreikienė.

Birštono viešosios bibliotekos direktorė ir Birštono kurorto bendruomenės pirmininkė Alina Jaskūnienė patikino, kad medžių iš tiesų gaila, bet jie buvo seni ir specialistai nustatė, kad gali kelti pavojų žmonėms.

„Kiekvieną medį, jei tik įmanoma, reikia išsaugoti. Ir man jie labai rūpi, pati juos sodinu.

Prižiūriu, kad tinkamai būtų genima sena prie bibliotekos auganti liepa.

Bet šiuo atveju, matyt, verta pasikliauti specialistų išvadomis“, – kalbėjo A.Jaskūnienė.

Bibliotekos vadovė pasakojo, kad prie B.Sruogos biusto daug metų pavasarį vykdavo poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ renginys. Čia savo kūrinius skaitydavo įvairūs poetai.

„Pastaruoju metu savaitgaliais turistų srautai labai išaugo. Norint rengti poezijos skaitymus prie B.Sruogos biusto, reikėjo uždaryti prie skvero vedančias gatves. Tai buvo nepatogu, todėl pernai skaitymai jau vyko kitoje vietoje.

Paties biusto aplinką jau taip pat būtinai reikia tvarkyti. Net jei ten poezijos skaitymai ir nebevyks, pailsėti prie jo patinka daugybei žmonių“, – sakė aktyvi birštoniškė.

O Birštono gyventojas Vaidotas Banys pasakojo, kad praėjusią vasarą, liepos pradžioje, kilus škvalui lūžo senas medis, augęs Birutės gatvėje greta Šv.Antano Paduviečio bažnyčios.

Didelė jo šaka užkrito ant nuo lietaus po medžiu pasislėpti bandžiusios moters ir ją mirtinai sužalojo.

„Šis įvykis sukrėtė gyventojus. Žinau, kad gana jauna moteris buvo atvykusi iš Vilniaus. Našlaitės liko dvi jos dukros. Todėl gerai, kad medžiai yra apžiūrimi ir avarinės būklės augalai šalinami“, – mintimis dalijosi V.Banys.

Miesto aikštėje pasodins brandžias liepas

Mantas Michaliunjo

Birštono savivaldybės

Architektūros ir kraštotvarkos skyriaus vedėjas

„Aikštelė, kur stovi B.Sruogos biustas, lyjant lietui ar tirpstant sniegui tapdavo purvyne, nes ji buvo įrengta dar sovietmečiu ir darbai padaryti nekokybiškai.

Apžiūrėjus medžius paaiškėjo, kad jie ligoti ir kėlė pavojų.

Suprantame, kad dėl bet kokio nukirsto medžio gyventojai sunerimsta. Bet kitos išeities, kaip tik juos nukirsti, nebuvo.

Apie planus iš pagrindų atnaujinti aikštelę, pasodinti naujų medžių gyventojams savivaldybės interneto svetainėje pranešėme bene tris kartus.

Taip pat klausėme gyventojų, kokią aplinką aplink biustą jie norėtų matyti, bet nei pastabų, nei pasiūlymų nesulaukėme. Dabar nutarta, kad aikštelės viduryje bus supiltas nedidelis kalnas, ant jo bus pastatytas biustas. Tokiu būdu paminklas ne tik nebestovės baloje, bet ir atrodys įspūdingiau.

Aikštelė bus išgrįsta naujomis trinkelėmis, aplink pastatyti nauji suolai. Taip pat bus pasodinta ir mažiausiai 11 brandžių liepų. Sutvarkyti paminklo prieigas planuojama per 2022 metus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.